<strong><b>SVANEMERKET:</strong></b> Preem har nå fått svanemerket sin Evolution Diesel+. Det er et stort steg mot fornybart drivstoffs fremtid Foto: TT NYHETSBYRÅN
SVANEMERKET: Preem har nå fått svanemerket sin Evolution Diesel+. Det er et stort steg mot fornybart drivstoffs fremtid Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Svanemerket diesel, er det mulig?

Joda, i Sverige har de fått det til.

Publisert
Sist oppdatert

Mange har allerede hevet øyenbryna på kontoret når de har fått opplest nyheten om at et dieselprodukt har fått svanemerket, og det er forståelig.

I fjor skrev vi om ECO-1 stasjonen som åpnet i Norge, hvor du kan tanke fornybar diesel.

Men nå er det altså et faktum, Preem Evolution Diesel+ har nå klart Svanemerkets strenge krav til drivstoff og er dermed det første miljømerkede flytende drivstoffet i verden.

Kvalitetssikret

- Svanemerket er glade for å kunne kvalitetssikre at Preem sitt fornybare drivstoff er bærekraftig i et livsløpsperspektiv, forteller direktør Anita Winsnes i Stiftelsen Miljømerking i en pressemelding.

- Sverige går her foran når det gjelder å utvikle fremtidens miljøløsninger, og dette er et drivstoff for framtida, forteller Winsnes, som håper å se drivstoffet også i Norge i fremtiden.

Preem har nærmere 600 stasjoner i Sverige, men ingen i Norge ennå.

<strong><b>MILJØKLAR:</strong></b> Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket, etablert av Nordisk ministerråd. Foto: NTB SCANPIX
MILJØKLAR: Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket, etablert av Nordisk ministerråd. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Fornybar råvare

Grunnen til at dette dieselproduktet nå har fått svanemerket, skyldes at det består av 50 prosent fornybar råvare.

Dette er blant annet furuolje, et restprodukt fra papirproduksjon.

Et av kravene for at en skal kunne smykke seg med svanemerket, er at den fornybare råvaren skal være sporbar, den skal ikke true det biologiske mangfoldet.

- Dette er et steg i vårt arbeid for at den svenske bilflåten skal være fossilfri i 2030. Svanemerket er for oss en kvittering på at Preem Evolution Diesel+ tilfredsstiller strenge miljøkrav. Svanen gjenkjennes av 96 prosent av de svenske forbrukerne, forteller Petter Holland, konsernsjef og direktør i Preem AB.

Vil komme til Norge også

Foreløpig er det svanemerkede drivstoffet kun tilgjengelig i Sverige, men selskapet er også på vei inn i Norge. Du må nok allikevel over grensen til söta bror for å være ekstra grønn en stund til.

Fagsjef Industri og Transport Kåre Gunnar Fløystad i Zero forteller til Dinside at det er kult at det stadig blir større konkurranse.

- For bare et par år siden var det en veldig fossil bransje, nå er bransjen gått i en fornybar retning og konkurransen økter selskapene imellom.

- Utenom Eco1, som holder til i Norge, har eierne bak St1 og Preem egne raffinerier som gjør at de har en unik mulighet til å arbeide med dette kontinuerlig.

Zero står for Zero Emission Resource Organisation og er en uavhengig, ideell stiftelse som jobber for å begrense de menneskeskapte klimaendringene og for å møte verdens voksende energietterspørsel uten å skade miljøpet.

Mika Wiljanen, administrerende direktør i Smart Fuel/St1, og Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef i ZERO, ved lanseringen av REx Diesel på Shell Vinderen i Oslo. Foto: ST1
Mika Wiljanen, administrerende direktør i Smart Fuel/St1, og Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef i ZERO, ved lanseringen av REx Diesel på Shell Vinderen i Oslo. Foto: ST1 Vis mer


Fløystad har stor tro på at konkurransen i fornybar energi vil øke kraftig de neste årene.

- Med omstillingen blir det også større muligheter i fremtiden for å finne energi, det er en del spennende industriengasjement som kan materialisere seg de neste årene.

Lanserte ny diesel

Smart Fuel/St1 lanserte også for kort tid tilbake REx diesel, som er laget av avfall fra den finske trevirkeindustrien. Dieselen oppfyller EUs bærekraftkriterier for utviklingen av fornybare drivstoff.

- Det er viktig for oss at våre fornybare drivstoff utviklet på en bærekraftig måte, og derfor jobber vi tett med de som utvikler og produserer de fornybare komponentene til REx Diesel, sier Anita Sørlundsegnen som er Retail-direktør i Smart Fuel/St1 i en pressemelding.

I første omgang får du REx Diesel hos Shell Ullern, Vinderen og Kastellet.

LES OGSÅ:
Er kaffegrut fremtidens drivstoff?
Fylt feil drivstoff på tanken?
Disse bilene slipper ut minst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer