Slik utsetter du levering av selvangivelsen

Alle kan søke om å levere senere enn fristen 30. april.

FRIST I DAG: Hvis du ikke ønsker merarbeid i forbindelse med levering av selvangivelsen, må du levere i dag. Men du kan også søke om utsettelse. Foto: Per Ervland
FRIST I DAG: Hvis du ikke ønsker merarbeid i forbindelse med levering av selvangivelsen, må du levere i dag. Men du kan også søke om utsettelse. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen kommer siste dagen av april like brått og ubehagelig på som en glemt bryllupsdag, men i dag er altså absolutt siste frist for å levere selvangivelsen for det Skatteetaten kaller personlige lønnsmottakere.

De som har ikke endringer behøver som vanlig ikke bekymre seg for mandag 30. april, de trenger ikke gjøre noe som helst. Har du derimot endringer, må du levere selvangivelsen enten digitalt, eller ved å sende en papirkopi i posten.

Slik søker du

De som ikke får levert digitalt fordi de for eksempel har mistet PIN-kodene til MinID eller Altinn er uansett for seint ute. Hvis du har papirutskrift av selvangivelsen kan du selvfølgelig gjøre endringene her, og deretter sende den per post. Husk å dobbeltsjekke at den blir poststemplet med dagens dato.

Hvis heller ikke dette er et alternativ, eller hvis det finnes andre grunner til at du ikke får levert selvangivelsen i tide, kan du søke om utsettelse. Det er i praksis en ren formalitet, og til tross for at lignings-ABCen sier at "skattyter må ha søkt om utsettelse i rimelig tid før selvangivelsesfristens utløp", er det mulig å søke om utsettelse fram til midnatt 30. april.

Søknaden skjer via Altinn. Finn fram til skjema RF-1115, fyll ut, og send inn. Lignings-ABCen nevner forøvrig at skattyteren skal ha "særlige grunner" for å få innvilget utsettelse, men DinSide erfarer at søknadsprosessen er automatisert, og at du vil motta et standardsvar i form av en epost-kvittering i løpet av kort tid etter innsendelse.

Du kan søke om utsettelse i inntil en måned. Merk at en slik utsettelse kan få konsekvenser for når penger du eventuelt måtte ha til gode utbetales.

Konsekvensene av å ikke levere

Hvis du har endringer til selvangivelsen, men ikke får levert i dag og heller ikke søker om utsettelse, risikerer du at selvangivelsen likevel behandles - uten at endringene dine er med.

- For skattytere som får tilsendt selvangivelse for lønnstakere og pensjonister (RF-1030), men som ikke kan benytte seg av leveringsfritak fordi de har endringer på selvangivelsen, er konsekvensen av for sen innlevering at skattyter kan bli lignet på grunnlag av den framsendte selvangivelsen (stille aksept), dersom selvangivelsen ikke er registrert mottatt før saken blir sendt til skatteberegning. Den senere innsendte selvangivelsen vil da bli å behandle som endringssak, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo hos Skattedirektoratet i en epost til DinSide.no.

Det ilegges ikke såkalt forsinkelsesavgift ved for sein innlevering av selvangivelsen (det vil si hvis du har endringer, men ikke søker om utsettelse), men Anne Kirkhusmo sier at skattyteren kan ilegges tilleggsskatt, og viser til Lignings-ABCen:

"Skattekontoret skal gi utsettelse når skattyteren i skriftlig søknad godtgjør at det av særlige grunner vil skape betydelige vanskeligheter å levere selvangivelse med vedlegg innen fristen, jf. lignl. § 4-7 nr. 3. For skattytere som omfattes av ordningen med leveringsfritak, vil en utsettelse gjelde retten til å sende inn en korrigert selvangivelse etter at den ordinære selvangivelsesfristen er utløpt."

Du kan lese mer om skatt og selvangivelsen her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer