Slik fikser du tollen

Overhold reglene - ellers kan du bli tatt for smugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge Toril Hagen som er underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet må det betales norsk moms når du innfører varer for mer enn 5.000 kroner.

- Men det er opp til deg og butikken i Danmark eller Sverige å sørge for at du ikke betaler den danske eller svenske momsen, sier Hagen.

Bare moms

Den eneste avgiften som løper på et møbelkjøp, er momsen. Førstekonsulent i Toll- og avgiftsdirektoratet, Sjur Klætte, bekrefter at det ikke er tollsatser på innførsel av møbler til Norge.

To veier

Skal du kjøpe designmøbler i Sverige eller Danmark, kan du gjøre det på to måter. Enten kan du kjøre og hente møblene selv, eller du kan be butikken om å sende varene.

Ber du butikken om å sende varene, vil de kople inn et fraktbyrå. Du må dermed regne med å betale et fraktgebyr på mellom 500 og 2.000 kroner avhengig av hvor mye du skal ha sendt.

Generelt vil det ikke være noe problem å få de eksklusive butikkene til å sørge for frakten.

Kjører du varene selv, må du stoppe på rødt når du passerer grensen. Men sørger et fraktbyrå for saken, vil de normalt også ordne papirarbeidet.

Pass deg

Grensen for fri innførsel stopper som tidligere nevnt ved 5.000 kroner. Det betyr at fire personer i en bil vil kunne innføre for 20.000 kroner tilsammen.

Men det betyr likevel ikke at dere kan gå sammen og kjøpe en sofa til 20.000 kroner. Hver person kan innføre for 5.000 kroner, men beløpet må kunne henføres til én konkret ting.

Synes du at momsarbeidet gjør et møbelkjøp vanskeligere?

Vel - skal man se på den positive siden, er norsk moms faktisk en fordel. Svenskene og danskene betaler nemlig 25 prosent i moms, og i Norge betaler vi bare 24 prosent. Du sparer altså den ene prosenten.