Slik får du pengene tilbake fra App Store

Overraskende rask respons da vi kontaktet Apple for hjelp.

<B>PENGENE TILBAKE:</B> Det er faktisk mulig å angre på kjøp gjort i Apples App Store for iPhone, iPad og iPod Touch. Du må bare vite hvordan.
PENGENE TILBAKE: Det er faktisk mulig å angre på kjøp gjort i Apples App Store for iPhone, iPad og iPod Touch. Du må bare vite hvordan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis er ikke de lave prisene i Apple og Googles app-butikker for mobiltelefoner så mye å krangle om. Et spill til sju kroner, eller kanskje en tekstbehandlingsapp til 14 kroner, koster ikke så mye mer enn en pakke tyggegummi, og er gjerne summer du har råd å gamble med.

Da vi nylig forsøkte å finne den optimale videoavspiller-appen til Apples iPhone 5 stilte derimot ting seg litt annerledes, og plutselig svidde vi av litt penger på iOS-apper som enten ikke fungerte som de skulle, eller som ikke holdt det de lovet.

Slik gjør du i App Store

Det er likevel ingen grunn til å fortvile. Du kan få pengene tilbake, og det er en overraskende enkel og likefrem affære.

Hvis du har kjøpt en app du enten er misfornøyd med, som ikke lover det den holder i presentasjonen, eller som du simpelthen ikke mente å kjøpe, gjør du følgende.

image: Slik får du pengene tilbake fra App Store
image: Slik får du pengene tilbake fra App Store

  • Start iTunes på PCen eller Macen din
  • Gå til "Butikk"-menyen, og velg deretter "Vis konto"  • Etter at du har logget deg på kontoen, får du opp endel informasjon om iTunes-kontoen
  • Velg "Se alle" under punktet for "Kjøpshistorikk"

image: Slik får du pengene tilbake fra App Store

  • Nå listes absolutt alle kjøpene (og gratis-appene) du har gjort med iTunes-kontoen opp
  • Trykk på "Rapporter et problem" nederst til høyre

image: Slik får du pengene tilbake fra App Store

  • Etter det finner du appen du ønsker å få refundert pengene for, og trykker på den lille grå pila til venstre for app-navnet
  • På neste bilde trykker du igjen "Rapportér" et problem

image: Slik får du pengene tilbake fra App Store

  • Under neste skjermbilde gjelder det å holde tunga rett i munnen. Vi valgte "Jeg kjøpte denne applikasjonen ved en feil", og oppga en kort begrunnelse om hvorfor du ønsker pengene tilbake i feltet for "kommentarer". Husk at kommentaren må skrives på engelsk!

  • Trykk "Send". Ferdig.

Etter bare et par timer fikk vi svar fra en kundebehandler hos Apple, som sa at belastningen av kredittkortkontoen var "reversert", og at pengene for den aktuelle appen ville være tilbake igjen på konto "i løpet av tre til fem ukedager".

Det er fullt mulig at ikke alle de andre kategoriene i problembegrunnelsen gir like bra respons, og vi ser for oss at Apple er ekstra på vakt rundt problemstillingen med for eksempel barn som kjøper apper uten at foreldrene vet om det. Da er "Jeg kjøpte denne applikasjonen ved en feil" gull verdt.

Enklere for Android-brukere

En av ulempene med Apples App Store er at det ikke er mulig å prøve betalapper før man kjøper dem. Det finnes apper til flere hundre kroner, og da er det synd at det ikke er mulig å i det minste teste appen noen minutter.

Det er fullt mulig på Google Play, Android-butikken for apper, hvor du har 15 minutter på deg etter nedlastning til å teste appen du har kjøpt. Slik gjør du: