Nytt fra DinSide

Vi hadde for tunge sider og du fant ikke noe når du søkte. Alt er meget bedre nu.

Bokstavelig talt alle funksjoner, både de brukerne ser og de systemene redaksjonen bruker, er utviklet helt fra grunnen av bare for DinSide. Det er så sin sak at man ikke kan dra i butikken og kjøpe Java-kalkulatorer, men systemet som genererer sider ved å hente poster i databasene er også laget spesielt for oss. Det samme er redaksjonssystemet som lar oss legge inn nye artikler og oppdatere sidene.

Det ble derfor hektisk foran lanseringen vår 15. april. Ikke alt var i orden, og det har vært nødvendig å forbedre, og til dels lage nye, løsninger på en rekke områder. I disse dager har en del ting falt på plass:

Vi har fått lettere sider

Vi har faktisk ikke mottatt en eneste klage på at det har gått tregt å laste ned hovedsidene på DinSide. Men våre egne målinger har vist at det har gått saktere å få opp førstesiden hos oss enn både hos Nettavisen og SOL. Og det enda de to nevnte nettstedene har mer omfattende førstesider i kilobytes enn det vi har.

Årsaken til den trege nedlastingen viste seg å ligge i at det ble brukt mange nivåer med usynlige tabeller (rutenett) for å holde tekst, bilder og grafikk på plass. Tabeller må til, men det hadde tatt overhånd hos oss og særlig Netscape Navigator tygde lenge på tabellene før den viste siden til brukeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har vi lettere og enklere forsider. Det går nå klart raskere å få opp DinSide på skjermen. (Samtidig er tabell-tegningen i de to nyeste versjonene av Navigator, 4.06 og 4.5, forbedret. Oppgradering anbefales!)

Du må ikke lenger via to hovedsider

De tre forsidesakene på hovedsiden til DinSide økonomi har lenket deg videre til hovedsiden til den enkelte redaksjon. Særlig brukere som sitter med langsomme modemer og Netscape Navigator må ha opplevd dette som unødig og irriterende venting. Fra og med igår er dette endret. Det er nå to lenker etter hver sak - én som tar deg til den enkelte redaksjons hovedside og én som tar deg direkte til saken.

Bedre søkeverktøy

Søkeverktøyet vi har hatt siden lanseringen har bare søkt gjennom kortversjonene av artiklene (de versjonene som står på forsiden den dagen artikkelen publiseres). Dette har gjort det svært vanskelig å finne igjen artikler på DinSide. Noen av oss journalister har ikke engang klart å finne igjen våre egne artikler.

Forrige fredag fikk vi et nytt og kraftig forbedret søkeverktøy. Du kan nå velge både bredde og dybde av søket, og tester viser at du nå skal finne det du leter etter.

Ingen artikler som er skrevet i DinSide er ennå slettet, så om du husker noen nøkkelord fra artikler du gjerne vil lese igjen, skal du kunne finne dem.

Begynnelsen til et arkivsystem


Vi ønsker at du skal kunne finne artikler hos oss på flere måter. Enten ved å søke ("Alta Vista-modellen") eller ved å lete i tematisk ordnete biblioteker ("Yahoo-modellen").

Søkeverktøyet er på plass, men bibliotekene er bare såvidt påbegynt. Denne begynnelsen består i at det nederst på alle hovedsidene ligger en knapp som bringer deg til en kronologisk oversikt over alle artikler som er skrevet i den enkelte redaksjon.

Stikkordene er heller knappe, og dette er ingen ideell løsning. Men det kommer mer. En gang.

Tips en venn!

Flere nettsteder har en funksjon der man direkte fra siden der man ser noe interessant kan tipse venner og kjente om artikkelen. Nå har vi en slik i DinSide også.

Vår ekstrafinesse består i at du også kan legge ved en melding til mottakeren, for eksempel om hvilke deler av artikkelen som var interessant.

Nye publiseringstider

DinSide har ikke ønsket å legge ut nye saker fortløpende. Som en samling av tre fagblader er det ikke vår oppgave å halse etter de kjappeste nyhetsformidlerne. Våre bilomtaler er ikke gamle i morgen.

Derfor har vi oppdatert hele DinSide én gang i døgnet, klokken 1700. Dette har gjort at vi har hatt en helt fersk "avis" når 3/4 av leserene har logget seg av nettet. For det er stadig slik at folk surfer på jobben. Trafikken er vesentlig mindre etter arbeidstid.

Store deler av leserne har derfor først kunnet lese DinSide mer enn 15 timer etter at den ble oppdatert.

Vi tror noen kanskje har følt seg snytt. Vi vet ikke, men oppdateringstidspunktet er nå flyttet til klokken syv om morgenen. I tillegg oppdateres børskommentaren flere ganger i døgnet.

Bedre strømpriser og bankrenter

En eller gang i løpet av mandag publiserer Konkurransetilsynet listen over prisene i samtlige norske e-verk. Disse plikter å melde inn prisene til Tilsynet én gang i uken.

Konkurransetilsynet har ikke villet levere disse dataene videre online, så vår dataleverandør Norsk Familieøkonomi har vært henvist til bokstavelig talt å skrive dem av fra Konkurransetilsynets nettsted.

Det er svært mange tall, så i starten var ikke DinSides strømpriser oppdatert før utpå dagen tirsdag og noen få ganger ikke før onsdag.

Idag er dette forbedret, og DinSide ligger vanligvis ute med ferske strømpriser bare et par timer etter Konkurransetilsynet.

Hva gjelder bankrenter, har vi ligget ute med svært mange gale, gamle priser. Dette beklager vi dypt. Vi har nå senket ambisjonene om å bringe priser for samtlige 140 banker Norsk Familieøkonomi følger med på. Vi plukker løpende bort banker som ikke er oppdatert på lang tid, eller hvor renten later til å avvike sterkt fra de andre bankenes.

Det er derfor nå svært få feil i renteoversiktene, men helt feilfrie er det litt for tidlig å erklære dem (en ikke-oppdatert bank som stadig lå ute ble oppdaget så nylig som onsdag).