Jo mer risiko du tar med pensjonen din, jo flere tusenlapper kan du tjene.  Foto: PER ERVLAND
Jo mer risiko du tar med pensjonen din, jo flere tusenlapper kan du tjene. Foto: PER ERVLANDVis mer

Nå skal du bestemme over fripolisene

Enkle grep sikrer deg enda bedre pensjon. Hvis du tør, da.

Tall fra FNO viser at nordmenn har om lag 150 milliarder kroner plassert i såkalte fripoliser. Det er nesten like mye som nordmenn har investert i fond.

Men vet du egentlig hva en fripolise er? Og desto viktigere, vet du hvordan du får maks ut av dem?

"Alle" har en fripolise

Fripolise er penger arbeidsgiveren sparer til din fremtidige pensjon. De kommer til utbetaling når du blir pensjonist, sammen med utbetalinger fra Folketrygden og andre pensjonsordninger. Sånn sett sparer du kanskje i fond, uten engang å vite det.

– Det finnes mange hundretusener av dem, og de er verdt flere titalls milliarder kroner. Noen har flere av dem, men tross verdiene de representerer bryr vi oss nesten ikke noe om dem, skriver Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1 om fripoliser i sin blogg.

Har du vært ansatt et sted i mer en tolv måneder, får du med deg en fripolise fra arbeidsgiveren din. Lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2006, og siden da har alle arbeidsgivere vært pliktige til å spare opp pensjon for sine ansatte.

Les også: Slik sparer pensjonsekspertene selv.

Nye pensjonsregler gir nye muligheter

Nye, europeiske kapitalkrav stiller nå høyere krav til sikkerheten som ligger bak sparepengene til norske pensjonskunder. Pensjonsselskapene må derfor redusere risikoen på investeringene de gjør med pensjonen din, for å sikre at de innfrir de nye kravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er nødt til å redusere risikoen på investeringene for å kunne garantere 3,5 prosent avkastning på pensjonssparemidlene. Og med lavere risiko, vil kundene også få en lavere avkastning, forklarer Anthon Andreassen i Storebrand til DinSide.

De nye kravene har ført til at pensjonsselskapene har stengt all tilflytting av fripoliser. Så nå må fripolisen din være hos den leverandøren den er, hvert fall enn så lenge. Men fra årsskiftet kan du bestemme selv hvor mye risiko du vil ta med pensjonen din. På denne måten kan du sikre deg en langt penere avkastning enn 3,5 prosent. Men da er det heller ingen garantier.

Les også: Slik blir du millionær med pensjonssparing.

– Fra 1. januar 2013 kan kundene velge "fripolise med investeringsvalg". Det vil si at kunden selv bestemmer hvilken risikoprofil de vil ha på pensjonssparingen. Hvis man tar utgangspunkt i en forventet avkastning på seks prosent inkludert kostnader (balansert risikoprofil) vil en fripolise på 250.000 vokse til 600.000 kroner i løpet av en femtenårsperiode. Samme polise med en årlig rentegaranti på 3,5 prosent vil i samme periode øke sin reserve til 420.000 kroner, forteller Andreassen.

Så da er det opp til deg – vil du gamble med pensjonen din?