Må ha kredittkort for å få best bankavtale – som student

– Finanstilsynet må gripe inn og sjekke lovligheten, sier Forbrukerrådet.

Det er fortsatt noen banker som pusher kredittkort til studenter med lav inntekt. Foto: PantherMedia
Det er fortsatt noen banker som pusher kredittkort til studenter med lav inntekt. Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos flere av landets banker må studenter inngå avtale om kredittkort for å få tilgang til de mest prisgunstige banktjenestene. Dette til tross for at Finanstilsynet har sagt nei til slike produktpakker. Nå sier også Forbrukerrådet at de er skeptisk til praksisen.

– Vi er bekymret over at unge voksne får kredittkort uten at de har bedt om det, og ber Finanstilsynet gripe inn, skriver Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: Finanstilsynet må på banen – unge bruker forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp

Lav inntekt ingen hindring

Forbrukerrådet problematiserer at studenter med beskjeden inntekt skaffer seg kredittkort for å få tilgang til de gunstigste pakkene på dagligbanktjenester (brukskonto med nettbank, kontofon og debetkort). Dette til tross for at de i utgangspunktet verken har ønsker eller planer om å anskaffe kredittkort.

– Forbrukerrådet mener at man selv må ta initiativet hvis man skal skaffe seg kredittkort – og etter kredittvurdering og rådgivning fra banken, står det i pressemeldingen.

En forklaring til at bankene pusher kredittkort i produktpakkene, kan være at bankene tjener penger hver gang du drar kredittkortet

Trosser Finanstilsynet

Finanstilsynet har tidligere i år sagt nei til kredittkort som obligatorisk del av bankpakker for unge. I et brev til Finanstilsynet har nå Forbrukerrådet dokumentert at dette salget fortsetter i mange banker:

– Vi fant umiddelbart ni banker som fortsatt tilbyr studentpakker med obligatorisk kredittkort. Forbrukerrådet stiller spørsmål ved lovligheten av dette, og ber Finanstilsynet om en avklaring, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Gjennomgangen til Forbrukerrådet viser at Fokus Bank, Nordlandsbanken, SpareBank 1 Buskerud Vestfold, Sparebanken Vest, SpareBank 1 Søre Sunnmøre, Kvinesdal Sparebank, Totens Sparebank, Tysnes Sparebank og Hegra Sparebank tilbyr studentpakker med kredittkort.

– Vi er bekymret over denne utviklingen. Vi ber derfor Finanstilsynet om å vurdere ovenstående tilfeller opp mot de generelle krav om god forretningsskikk og forsvarlig virksomhet, i tillegg til produktpakkeforskriften og annet relevant regelverk under Finanstilsynets forvaltningsområde, skriver Forbrukerrådet i brevet til Finanstilsynet.

Les også: Innfører gebyr for IKKE å bruke kredittkortet

Nordlandsbanken beklager

Nordlandsbanken opplyser at de siden 1. november kun har solgt DNB programpakker. Dette som et ledd i at Nordlandsbanken 1. oktober i år ble fusjonert inn i DNB Bank ASA.

– Nordlandsbanken endret sine rutiner for salg av programpakker til studenter i sommer. Kunder som ikke ønsker kredittkort skal ikke pådyttes slike kort. Om kunden ønsker kredittkort eller ikke, avklares i dialog mellom kunde og rådgiver. Dersom enkeltkunder mot formodning har opplevd at de må bli kredittkortkunde gjennom å bli studentkunde hos oss, er det noe vi beklager, skriver Bjørn Sture Trymbo, banksjef i DNB Bank ASA, Nordlandsbanken i en e-post til DinSide.

Fokus Bank er ikke enige i Forbrukerrådets fremstilling av bankens studenttilbud.

– Vi kjenner oss på ingen måte igjen i denne kritikken. I Fokus Bank har vi to ulike tilbud til unge kunder. Felles for begge løsningene er at de er gebyrfrie. Det er altså ikke noe å tjene på å velge det ene eller det andre i forhold til rentesatser, gebyrer eller lignende. De koster begge kroner null og det er helt opp til kunden hva de velger. Det eneste som skiller de to, er at den ene løsningen også inneholder et kredittkort. Først dersom kunden selv har bedt om å få denne løsningen eller et kredittkort, skal kunden motta dette fra oss, forklarer Stian Arnesen, Head of Communications i Fokus Bank i en epost til DinSide.

Flere saker fra DinSide Økonomi finner du her