Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hvite

Det er en jungel av skilter der ute, men hva betyr de egentlig? Det er ikke alltid like enkelt å huske.

<b>GULE SKILT SOM HVITE:</b> Joda, du skal følge fartsgrensen som anvist, selv om skiltene er midlertidige.  Foto: NTB scanpix
GULE SKILT SOM HVITE: Joda, du skal følge fartsgrensen som anvist, selv om skiltene er midlertidige. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senest i 2012 kom det en rekke nye skilter til landet. Vi har også skrevet flere saker om nye enkelttilfeller der nye skilter har dukket opp, blant annet for å forhindre spøkelseskjørerne.

Allikevel er det mange skilter som kan forvirre i trafikken. Derfor er det også greit å sjekke hva de betyr iblant.

Plutselig kan selv de mest sjeldne skilter gjelde nettopp deg.

Statens vegvesen har på sine sider gode oversikter og detaljerte forklaringer på hva de forskjellige skiltene representerer og betyr.

Der kan du lese nøyaktig hvordan du skal forholde deg til dem, om noe skulle være uklart.

Nedsatt fartsgrense

Du ser skiltene oftere og oftere langs hovedveinettet. Store runde gule skilter som viser en fartsgrense du ikke er vant til å følge på strekningen.

FÅR BOT: Overstiger du den gitte fartsgrensen får du også her bot. Mange velger allikevel å kjøre langt over fartsgrensen.  Foto: NTB SCANPIX
FÅR BOT: Overstiger du den gitte fartsgrensen får du også her bot. Mange velger allikevel å kjøre langt over fartsgrensen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Allikevel er det mange som ikke respekterer veiarbeidet som foregår på strekningen, og dundrer forbi bare meter fra dem som jobber langs veien.

- Respekt, respekt, respekt! Respekter asfalt- og vegarbeiderne. De er hverdagshelter som er i veien for deg og meg, forteller Kjell Bjørn Vinje i Statens Vegvesen til Dinside.

Han oppfordrer bilistene til å legge fra seg mobilen, være tålmodige og respektere alle som arbeider langs veien. Fartsgrensen er satt ned av en grunn.

- Fartsgrenseskilt som brukes til midlertidig regulering, kan ha gul bunnfarge og gjelder som ordinære fartsgrenseskilt, forteller Roar Skjelbred Larsen, som er konstituert UP-sjef.

Mange tror at de gule skiltene er oppfordret hastighet i sonen det foregår arbeid i, men det stemmer altså ikke.

- Ved klage fra veiarbeiderne over høy fart forbi midlertidige veiarbeidsområder, kan politiet under forutsening av riktig skiltvedtak gjennomføre fartskontroll. Det har blitt gjort i noen tilfeller, forteller Larsen.

Du vil med andre ord også i slike soner risikere bøter, og når fartsgrensen er 50 kilometer i timen, er det ikke store overtredelsen som skal til før boten svir godt.

Fare- og opplysningsskilt

image: Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hviteEt av skiltene som dukket opp 2012 er første skilt fra venstre, fareskiltet 153 Trafikkulykke.

Det vil aller helst dukke opp på elektroniske trafikkskilt om det har vært en ulykke forut. Det skal gjøre det mulig for bilistene å kunne ta en alternativ rute for å slippe kø og potensielle lange ventetider.

Skilt nummer 148 varsler om møtende trafikk og oppstår gjerne på smalere veier eller etter enveiskjørte strekninger. Er det for eksempel trange underganger er gjerne en av pilene røde, for å vise hvilken kjøreretning som har vikeplikt, som vist på skilt nummer 214.

Skilt nr 524 er blått og firkantet med en M for møteplass på. Det angir i følge lovdata.no hvor nærmeste møteplass finner sted.

image: Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hviteDisse skiltene sees når du nærmer deg en jernbaneovergang, og brukes enten det er overgang med (skilt nr 134) eller uten (skilt nr 135) bom.

Skilt 136.3 skal plasseres sammen med og under skilt 134 eller 135. Skilt 136.2 og 136.1 settes opp henholdsvis to tredjedeler og en tredjedel av avstanden mellom skilt 136.3 og planovergangen.

Informasjonsskilt


Det er også andre skilt det kan være greit å være oppmerksomme på, spesielt om du plutselig skulle befinne deg i en situasjon hvor du trenger gass, eller må tømme tanken på bobilen din.

image: Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hviteDet første skiltet fra venstre, skilt 609, viser deg hvor du kan hurtiglade elbilen din. 610.1 viser hvor du kan fylle både bensin og diesel, 610.2 viser deg til en bensinstasjon som kan hjelpe deg med CNG som er betegnelsen på naturgass.

I Norge er dette veldig sjelden, og bare i 2016 er det registrert tre nye biler som benytter seg av gass som drivstoff, i 2015 fire biler som benyttet seg av dette drivstoffet.

Skilt nummer 611 er skiltet som henviser til muligheten til å tømme avfallstanken til bobilen eller campingvognen.

image: Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hvite


Inne i tunneller er dette skiltet ofte å se, men vet du at det formidler avstanden du har til nærmeste utgang? Disse skiltene er verdt å merke seg, spesielt om du ferdes i lange tunneler du ikke er kjent i.

Parkeringsskilter


Mange sliter med å parkere riktig gatelangs, da kan det være nyttig å se til skilt 829 (helt til høyre). Det forklarer hvordan bilene skal stilles i gaten. Her kan også firkantene være stilt langs den lange streken.

Dette gjelder gjerne i trange gater.

Skiltene med piler er gjerne knyttet til andre parkeringsrestriksjoner, som parkering forbudt og all stans forbudt. Det er da med eller imot kjøreretningen som gjelder.

image: Jo, de gule skiltene gjelder akkurat som de hvite


LES OGSÅ: Her skal det asfalteres i sommer
LES OGSÅ: Nå skal de ruste opp landets tunneller
LES OGSÅ: Slik kjører du i kø

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!