En av DinSides lesere stusset på NRK-regningens tilleggsavgift på 0,01 kroner. Og dette er det nok flere som kan oppleve. Årsaken ser du på det innringede beløpet: De har nok utelatt de siste seks ørene fra forrige innbetaling. Foto: Privat
En av DinSides lesere stusset på NRK-regningens tilleggsavgift på 0,01 kroner. Og dette er det nok flere som kan oppleve. Årsaken ser du på det innringede beløpet: De har nok utelatt de siste seks ørene fra forrige innbetaling. Foto: Privat Vis mer

Fikk tilleggsavgift på ett øre

En feil mange gjør.

Publisert
Sist oppdatert

Nå er giroer med kringkastingsavgift på vei ut i de tusen postkasser. NRK-lisensen er antakelig en av Norges mest omtalte regninger, og tirsdag 31. juli forfaller den andre av to regninger fra NRK i 2012. Den skal være deg i hende innen tre uker før forfall, for mange altså midt i ferien.

I 2012 har Stortinget bestemt at vi skal betale 2580,12 kroner i kringkastingsavgift. Delt på to forfall, betyr det at regningen du får nå lyder på 1290,06 kroner. Det er inkludert åtte prosent merverdiavgift.

Og neste år kan det bli dyrere: NRK ber om mer lisenspenger

Ett øre i purring

Men noen må betale litt større beløp. Som vår leser, som fant det litt pussig å få en faktura på 1290,06 for andre halvår i 2012 + seks øre i kringkastingsavgift for første halvår + ett øre i tilleggsavgift på grunn av for sen betaling.

Hva er forklaringen? Jo, han har gjort en feil han neppe er alene om. Lisensavdelingens kundeservice forklarer oss sammenhengen: Han har i likhet med flere sannsynligvis glemt å taste inn hele beløpet ved betaling i januar. De seks glemte ørene blir ikke glemt av NRK, og dermed kommer de med på neste regning, inkludert tilleggsavgiften på ett øre.

Ingen store summer dette, men om mange nok gjør det, blir det noen kroner for NRK.

Skylder du penger her, kan de forsyne seg av skattepengene dine

Dyrt å betale for sent

Høyere blir summen om du betaler denne regningen for sent. Da vil du nemlig motta purring med krav om 15 prosent tilleggsavgift av den ubetalte avgiften. For et vanlig forfall betyr det altså tilleggsavgift på nesten 200 kroner.

Denne purringen vil komme cirka en måned etter forfall.

Vegrer du deg fortsatt for å betale, går regningen til Statens Innkrevingssentral, og du får automatisk et gebyr på 860 kroner. Da er det plutselig blitt veldig kostbart å eie TV-mottaker.

Det betaler seg derfor å sørge for at denne regningen ligger klar til betaling hos banken, før du reiser på ferie.

Tips: Disse regningene må du prioritere

Ikke fått regning?

Har du akkurat skaffet deg TV-apparat, kan det være du ikke har fått krav om lisenspenger. NRKs lisensavdeling skriver på sine informasjonssider at de opplever at enkelte forhandlere ligger etter med innrapportering av salg. Dette kan bety at når du først får lisensregningen, kan den være høyere enn 1.290 kroner. Dette fordi den da gjelder for en lengre periode enn et halvt år.

Avgiftsplikten løper fra og med måneden etter at mottakeren ble anskaffet. For nye avgiftspliktige avkortes altså årets kringkastingsavgift for hver måned vedkommende ikke har hatt fjernsynsmottaker, inkludert den måneden mottakeren ble anskaffet.

I forskrift om fjernsynsmottakeres paragraf seks, står det videre:

    Den som anskaffer, tar i bruk eller har fjernsynsmottaker, skal straks melde fra om dette til NRK. (...) Det er unødvendig med melding når mottaker er anskaffet hos radiohandler, med mindre det er gått 3 måneder fra anskaffelsen uten at avgiftskrav fra NRK er mottatt.
Du har altså en viss plikt til å følge opp selv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer