Feiltasting ga 250 kroner i purregebyr

Du får fullt purregebyr fra Tollvesenet om du betaler litt for lite.

<b>PURRING:</b> Skriver du inn feil beløp ved betaling av årsavgiften, og betaler litt for lite, må du likevel betale hele tilleggsavgiften. Foto: PRIVAT
PURRING: Skriver du inn feil beløp ved betaling av årsavgiften, og betaler litt for lite, må du likevel betale hele tilleggsavgiften. Foto: PRIVATVis mer

Å betale regninger i tide er som kjent ekstra viktig når det er snakk om krav fra staten, som årsavgiften, NRK-lisensen og studielånet fra Lånekassen. Hvis ikke får du purregebyrer som svir på pungen - også om du betaler i tide, men taster inn feil beløp.

Det fikk Dagbladet-journalist Eivind Pedersen oppleve, da han tastet inn feil beløp i nettbanken og dermed betalte 50 kroner for lite til Tollvesenet, innen tidsfristen.

Les også: Staten tjener en halv millard på purringer

Beløpsglipp ga fullt purregebyr

DYRT: Å skyve på betalingen av NRK-lisensen er også kostbart. Foto: KAROLINE BRUBÆK
DYRT: Å skyve på betalingen av NRK-lisensen er også kostbart. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


Da Eivind Pedersen skulle betale årsavgiften pålydende 3.060 kroner, tastet han inn feil beløp, nærmere bestemt 3.010 kroner.

Dermed dukket det opp et nytt krav fra Tollvesenet, pålydende de 50 kronene han betalte for lite, samt tilleggsgebyret på 250 kroner.

- Det er for galt at en stakkars lovlydig bileier, som tror at alt er i orden når det fyker ut over 3.000 kroner på forfallsdagen, skal belemres med et straffegebyr som er 500 prosent høyere enn den feiltastede femtilappen, sier Pedersen, som heller ikke fikk noen feilmelding i nettbanken ved betaling.

- Når systemet er laget med inntasting av KID-nummer, som attpåtil inneholder 21 sifre, så går man som forbruker ut fra at alt er i orden når betalingen godtas, påpeker Pedersen.

Les også: Nordmenn foretrekker å taste KID-nummer selv

Derfor må man betale hele purregebyret

Hva er så grunnen til at man får en så høy purring når man taster inn et litt for lite beløp ved betaling av årsavgiften?

Jan Lie, fungerende kontorsjef ved årsavgiftkontoret i Oslo og Akershus, sier til Dinside at regelverket er slik at når årsavgiften ikke er betalt i sin helhet innen 20. mars, blir man ilagt tilleggsavgiften på 250 kroner. Det eneste unntaket er de som betaler årsavgift på 435 kroner for elbil, veteranbil, moped og traktor, som slipper unna med et tilleggsgebyr på 50 kroner.

- Jeg har stor sympati for at folk opplever det som urettferdig at de må betale hele tilleggsgebyret, når de ikke har forsøkt å unndra noe som helst fra Tollvesenet. Det er rett og slett slik at regelverket er veldig rigid, sier Lie.

KNALLHARD KREDITOR: Du slipper ikke lett unna hvis regninger til staten forblir ubetalt.  Foto: COLOURBOX
KNALLHARD KREDITOR: Du slipper ikke lett unna hvis regninger til staten forblir ubetalt. Foto: COLOURBOX Vis mer


Han viser til at reglene for betaling av årsavgift og tilleggsavgift er hjemlet i Stortingets avgiftsvedtak og skattebetalerforskriften. En eventuell endring av rutinene til Tollvesenet krever et nytt stortingsvedtak, forklarer Lie.

Derfor blir ikke betalingen stoppet

Årsaken til at betalingen av årsavgiften ikke blir stoppet i nettbanken dersom man taster inn feil beløp, slik tilfellet også var for Eivind Pedersen, er ifølge Lie at KID-nummeret ikke er knyttet til beløpet.

- KID-nummeret er knyttet til kjøretøy, fødselsnummer og kontrollsiffer. Derfor får man ingen feilmelding i nettbanken om beløpet ikke stemmer, sier Lie.

Les også: Betaler du ikke i tide, kan de trekke deg i lønn

Dinside og Dagbladet er begge eid av Aller.