Nå lønner deg seg å kjøpe billetten før du går om bord på et av Oslos kollektive midler. Foto: Per Ervland
Nå lønner deg seg å kjøpe billetten før du går om bord på et av Oslos kollektive midler. Foto: Per ErvlandVis mer

Dyrt å kjøpe om bord

Fire kroner mer å kjøpe på trikken.

Prisen på kollektivtrafikken har steget betraktelig de siste årene. Nå i februar satte Ruter igjen opp prisene på periodekortene og enkeltbillettene. Det er heller ingen overraskelse at prisen for å kjøpe billett på bussen eller trikken også ble satt opp i takt med prisøkningen.

Øker prisene for å senke salget

Gry Isberg, Ruter Foto: Ruter AS
Gry Isberg, Ruter Foto: Ruter AS Vis mer

- Vi har en policy som tilsier at vi skal øke prisene på billettsalget om bord for å senke salget. Dette er for å forbedre fremkommeligheten, og for å minske kontantbeholdningen om bord med tanke på tryggheten til konduktørene. Hvis vi skal lykkes i å senke salget om bord på bussene må vi øke prisene, sier Gry Isberg, som er informasjonssjef hos Ruter.


Prisene på enkeltbillettene for voksne har steget med en krone fra 2009, og prisen for barnebillett er den samme. Prisen for å kjøpe om bord på buss eller trikk derimot har steget med fire kroner for voksenbillett og to kroner for barnebillett. Billettene ligger nå på 40 kroner for voksen og 20 kroner for barn, som er forholdsvis mye i forhold til det opprinnelige prisen på 13 og 26 kroner.

Les også: Nesten umulig å reise ulovlig

- Det har en stor effekt at vi hever prisene, da er det mange flere som kjøper på forhånd istedenfor. Når vi gjør dette er det mange flere som går over til elektroniske kort også, sier Isberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syns det er tåpelig

Kathrine Western er bosatt i Oslo, og bruker bussen og trikken relativt ofte. Hun forteller at hun syns det er ekstremt irriterende at det koster ekstra å kjøpe billett på trikken og bussen.

- Hvis det skal være en så stor prisforskjell bør det sørges for at det er billettautomater på alle stasjoner, og at de fungerer. I tillegg burde automatene ta kort. Det er faktisk ikke så lett å få kjøpt billetter overalt, sier hun.

Les også: Dyrere å reise kollektivt

Western er student og har periodekort på vinteren når det blir for kaldt. Selv om hun er misfornøyd med ekstrabeløpet om bord på bussen og trikken, plages hun ikke over at prisene på periodekortene har steget i februar.

- Man må regne med at det vil skje prisstigninger med jevne mellomrom. Det koster 330 kroner for et månedskort så da merker jeg ikke så mye til de ti ekstra kronene, sier hun.

Satser på elektroniske kort

Isberg forteller at Ruter vil satse mer og mer på de elektroniske kortene som kommer. De vil ha mindre salg av billetter, og fokusere mer på at alt skal være elektronisk. Disse kortene gir større muligheter for slike kort som varer i lengre perioder slik som semesterkorttene de har i Trondheim.

Les også: Trondheim dyrest - Oslo billigst

- Da kan du eventuelt legge inn et periodekort som varer en måned, og deretter forlenge det ettersom hvor lenge du trenger det, sier Isberg.

Fra og med 1. mars slutter Ruter også å selge Flexikort og Kupongkort på busser og trikker for å kutte ned på billettsalget ombord. Isberg forteller at de allikevel ikke vil slutte å selge enkeltbilletter med det første.