Ifølge EBA er det forbundet mange risikoer ved å bruke Bitcoins. Foto: Colourbox
Ifølge EBA er det forbundet mange risikoer ved å bruke Bitcoins. Foto: Colourbox Vis mer

Advarer om farene ved bruk av Bitcoin

Se hva du risikerer ved bruk av det digitale betalingsmiddelet.

Publisert
Sist oppdatert

Bitcoin oppstod allerede i 2009, og spesielt i løpet av det siste året har den digitale valutaen blitt mye omtalt. Dessuten aksepterer stadig flere aktører Bitcoin som betalingsmiddel.

Er du fristet av å ta i bruk den ferske valutaen, er det verdt å merke seg at Det europeiske banktilsynet (EBA) nå advarer om risikoen.

>> Her kan du lese mer om fenomenet Bitcoin

Du kan tape pengene

Bitcoin blir akseptert som betalingsmiddel stadig flere steder, og her kan du se et utvalg aktører som aksepterer det digitale betalingsmiddelet.

Dette er Bitcoin

Bitcoin oppstod blant forbrukere i den digitale verden som blant annet så etter et betalingsmiddel for internettalderen som ikke var avhengig av en nasjonal regjering eller sentralbanker. Bitcoins kan kjøpes på en vekslingsplattform ved hjelp av vanlig valuta (penger), hvor de så blir overført til forbrukerens digitale lommebok.

Derfra kan Bitcoins sendes digitalt til enhver som er villig til å akseptere Bitcoins, eller konverteres tilbake til vanlig valuta.

Kilde: Finanstilsynet.no


Samtidig advarer EBA mot mulig risiko ved å kjøpe, handle med og inneha virtuelle valutaer som Bitcoin.

EBA påpeker blant annet at du risikerer å tape pengene dine ved bruk av såkalte vekslingsplattformer.

For å kunne kjøpe virtuelle valutaer som Bitcoin, kan du for eksempel anskaffe dem gjennom en vekslingsplattform. Disse er ifølge Finanstilsynet for det meste uregulert, og det skal ha være en rekke tilfeller hvor slike vekslingsplattformer har opphørt eller gått konkurs.

I slike tilfeller har du ingen rettslig beskyttelse som dekker tapet ditt.

En annen risiko er at verdien av Bitcoin kan endres raskt, for eksempel hvis en annen virtuell valuta blir mer populær.

I et slikt tilfelle kan verdien falle raskt, og til og med falle ned til null, tror EBA.

Les også: Ikke så smart å harryhandle nå

Lett å bli frastjålet pengene

En annen risiko ved bruk av Bitcoin er ifølge EBA at pengene lett kan stjeles fra den "digitale lommeboken" hvor pengene lagres. De viser til at mange slike digitale lommebøker er blitt hacket, og noen ganger har det vært snakk om svære beløp.

"Det har vært rapportert saker hvor forbrukere har tapt mer enn én million dollar i Bitcoins med svært små utsikter til å få dem tilbake" skriver Finanstilsynet.

Skulle Bitcoin-transaksjoner bli misbrukt til kriminell virksomhet, kan også dette ramme deg, mener EBA. Blir en utvekslingsplattform stengt av påtalemyndighetene, kan også dette frata deg tilgang til pengene dine.

Du må skatte av en fortjeneste

Om du skal tjene på kjøp av Bitcoins, er det greit å være klar over at du i utgangspunktet må skatte av gevinsten.

Skatteetaten skriver blant annet på sine nettsider at gevinster som oppstår ved at verdien av Bitcoin er lavere ved kjøp enn ved salg vil være skattepliktig inntekt, og at tap som følge av at verdien av Bitcoin-valuta er høyere ved kjøp enn salg vil være en fradragsberettiget kostnad.

Vær også klar over at du har langt bedre rettigheter når du overfører penger fra en tradisjonell bankkonto enn ved bruk av Bitcoin. Ved bruk av en tradisjonell konto er du blant annet beskyttet av refusjonsrettigheter etter norsk lov.

Disse rettighetene har du ikke ved bruk av Bitcoins.

Uautoriserte eller feilaktige trekk fra den digitale lommeboken din kan derfor ikke reverseres.

Usikker på valutakursen? Prøv DinSides valutakalkulator


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer