Verdens ti minste PCer

Og de er små.

Verdens ti minste PCer

LES OGSÅ:

Pictoux sin mini-PC er kanskje ikke rask, men den kan lagres på og i steder av kroppen der ingen egentlig bør ferdes. Den er bare én tomme lang og kun 19 millimeter vid og bred, men likevel har den fått plass til 8MB RAM, 100Mbit Ethernet og en prosessor som kjører med en hastighet på utrolige ... 55MHz.

Ikke akkurat noe for Call Of Duty, med andre ord, men den kjører uClinux og skal visstnok fungere utmerket som en webserver i miniatyr.

Verdens ti minste PCer

For å få en viss idé om hvor smått dette er bør du legge merke til USB-pluggen i enden av kretskortet. Denne er laget Calao, som har spesialisert seg på å bygge inn ARM-prosessorer på veldig små området. Akkurat denne varianten har 64MB RAM, Ethernet, VGA-utgang og USB. ARM-prosessoren raser avgårde i 190MHz.

Verdens ti minste PCer

Pico-ITX er laget i Taiwan av Via Technologies. Den er usle 72 kvadratcentimeter, har en Via C7-CPU i tillegg til en dedikert grafikkprosessor, og fungerer greit sammen med alt fra mediesenter til emulering av gamle arkadespill.

Verdens ti minste PCer

Bare for å vise at også ingeniører drikker seg fra sans og samling, har Via Technologies (som du forhåpentligvis husker du så på forrige bildet) satt ett av hovedkortene sine inn i en flaske Ballantine's. Hvis du spør pent kan de sikkert sette inn et kort i en flaske Jack Daniels, eller en årgangsvin fra Frankrike.

Verdens ti minste PCer

Space Cube er som navnet tilsier virkelig speisa, først og fremst fordi den er ment for bruk i rommet. Verdensrommet, ikke soverommet. Den har en 300MHz CPU, 64MB RAM, VGA-utgang, Ethernet, digital lydutgang(!), linjeinngang og en USB-port.

Den har til og med plass til Compact Flash-kort, som er nesten like bredt som hele PCen.

Verdens ti minste PCer

Joda, dette er den gamle kjenningen du trodde det var. Mac Mini var en av 2005s Apple-overraskelser, og den er fortsatt liten i PC (og Mac)-sammenheng. Den måler 272 kvadratcentimeter på overflaten, men er like fullt kraftig nok til å kjøre alt fra lettere spill til Windows (gjennom Boot Camp, eller såkalte virtualiseringsprogrampakker som Parallels og Fusion). Dessuten ser den svært bra ut, i motsetning til noen av de andre kretskortene vi har vært gjennom så langt.

Verdens ti minste PCer

Hvis du synes dette likner mistenkelig mye på en bil-forsterker, så er det helt riktig. Bortsett fra at chassiset ikke inneholder en forsterker, men en PC beregnet for rånegliset ditt i garasjen. Den har fått det klingende navnet Voom PC, lages av Mini-Box, og kan forvandle bilen din fra en kjedelig hverdagskjerre til et underholdningssenter med GPS, spill og hele musikksamlinga di samlet på et lite sted.

Eneste svakheten er at den ikke får bilen din til å gå raskere, selv om tida gjør det.

Verdens ti minste PCer

Nano-teknologi er fortsatt det store på teknologifronten, selv om det er lite stort, hvis du forstår hva jeg mener. På bildet over kan du se det kanadiske selskapet D-Waves kvante-PC.@

Den kan blant annet løse Sudoku-brett, men har tydeligvis ikke peiling på mote ettersom Sudoku er 2005.

Verdens ti minste PCer

Selv om små datamaskiner trenger mindre strøm, er de fortsatt avhengig en viss dose for å yte sitt beste. Dilemmaet blir da om en skal lage større chassis for å få plass til den, relativt sett, store strømforsyninga, eller om en skal legge strømforsyningen utenfor hovedkortet i en ekstern, separat innpakning.

Denne picoPSUen er ekstremt liten, men yter likevel 120 watt, som holder i massevis for små PCer. Dermed blir scenario én det mest tiltrekkende.

Verdens ti minste PCer

Det er ikke så mange av de minste PCene vi har nevnt til nå som uten videre kan kjøre tyngre ting som Windows XP, men eBox Compact PC kan det. Den har ikke harddisk, men lagrer operativsystemet på det vi antar er en RAM-disk-aktig komponent. Den har forøvrig hele seks USB-porter, mini PCIe-kortplass og en slot for CF-kort.

Compact PC har en Via C7 hovedprosessor, og et Unichrome grafikkort.

Verdens ti minste PCer

Nope, dette er ikke en alkotester, selv om det burde være mulig å flette inn en promillemåler i Echo Identitys ultramobile server, iD3. Dette er dessuten en såkalt biometrisk datamaskin med VPN. Hvis ikke det sier deg så mye er du antakeligvis ikke i målgruppa.

Den er like stor som en kortstokk, og skal angivelig inneholde alle applikasjoner som er nødvendig for å iverksette strenge sikkerhetstiltak der det måtte være nødvendig. Plugg den inn i en verts-PC, bruk den, og koble den fra. Ingen forstår hva som har hendt, og alle spor er, eh, sporløst borte.

Trykk her for mer galskap!