TV TEST: TATUNG V32EMRO - 32" LCD

Tatung er ikke så tung som den høres ut som. Men billig - det er den!

Til ganske nøyaktig 6000 kroner er Tatung en av de billigste HD-klare 32-tommerne du får kjøpt akkurat nå.

LES OGSÅ:

Spørsmålet er derfor enkelt: Kan en så billig flatskjerm være noe å dra i hus, eller er den rett og slett håpløs?

Design og førsteinntrykk.

På tross av mye plastikk er faktisk ikke Tatung det verste vi har sett. Den ser ut som en helt standard svart TV som vagler på toppen av et grått bordstativ. Men de sidemonterte høyttalerne kunne godt ha blitt beskjært litt i kantene, siden de får TVen til å se relativt langstrakt ut.

Trykk på lenkene til venstre for video og store bilder av TVen!

Av innganger finner du to scart-, en komponent- og s-video på baksiden, mens hdmi- og pc-inngangen har fått plass på siden. Et helt greit utstyrsnivå med tanke på den lave prisen.

Menyene minner oss litt om en annen billigmodell, Enox LTV-6832HD, og ser ut som noe som kunne dukket opp i et dataspill på midten av 80-tallet. Men Tatung skal ha skryt for å ha mange innstillingsmuligheter - ja faktisk flere enn du finner hos den mye dyrere R7-serien til Samsung.

Flott er det også at menyene er tilgjengelig i norsk språkdrakt!

I videoen til venstre ser du hvordan menysystemet fungerer!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tatung kommer med forhåndsprogrammerte bildemodus, hvor det kun er mulig å endre på "manuell". Det burde vært mulig å justere alle, men husk at dette er en veldig billig flatTV.

Fjernkontrollen er grell og fungerer ikke spesielt bra. Du må peke den rett mot mottakeren på TVen for at skjermen skal motta instruksene dine. Men den har i det minste dedikerte taster til de ulike inngangene, noe vi setter stor pris på.

Vi er begeistret over bilde-i-bilde-funksjonen med sine tilhørende innstillingsmuligheter. Noe vi derimot ikke liker er at menyene nekter å forlate skjermen når vi gjør justeringer, slik at det blir vanskelig å se hva som skjer med bildet.

TV-signaler.

På grunn av sin høye oppløsning har de fleste flatTVer problemer med å vise dagens lavoppløste TV-sendinger i akseptabel kvalitet. Det som er typisk for billige skjermer er at det har blitt kuttet på teknologien som skal gjøre de bedre rustet til å vise disse TV-sendingene. Vi hadde derfor ikke de største forventningene da vi skrudde på Tatung.

Bildet som møtte oss var da heller ikke noe så mye å skrive hjem om. Her er det mange forstyrrelser i form av merkelige linjer på kryss og tvers i tillegg til rot og støy. Men heldigvis klarte vi å temme mange av urolighetene ved å leke litt med de forskjellige innstillingene. Dessverre har ikke Tatung noen form for støyreduksjon som kan hjelpe oss på veien.

Selv om Tatung klarer å vri ut av seg et overraskende skarpt bilde er det mange svakheter ute og går: Fargene skriker og blør ut i kantene, detaljer forsvinner og kontrasten er elendig.

Ved siden av Philips 32PF9531 ser Tatung veldig oppmerksomhetssyk ut. Der Philipsen leverer naturlige og kontrastfylte bilder, pøser Tatung på med lekefarger. Tatung vinner nok oppmerksomhet på grunn av dette i butikkhyllene, men ser du litt nærmere etter er ikke feilene langt unna.

DVD-signaler.

At en så billig flatskjerm ikke ser ut som en olympisk mester ved TV-signaler er strengt tatt ingen bombe. Derimot kan den vise seg å fungere ypperlig som film-tv på roterommet. Vi fyrer opp vår dvd-spiller med hdmi-utgang!

Vi merker oss at valgt bildemodus følger med når du bytter mellom inngangene. Men heldigvis er det mulig å ha ulike verdier for denne modusen ved analog og digital tilkobling (NB! Dette gjelder kun for manuell modus da alle de andre er låste).

Via scart rgb er bildet like rotete og og kontrastløst som ved TV-signaler, og ved raske bevegelser henger ikke Tatungen helt med. Den største forandringen vi ser er at fargene kanskje er en anelse mer naturlige og ikke flyter like mye ut.

Når vi forer Tatung med digitale signaler gjør den plutselig et sprang i riktig retning. Se der dukker kontrasten opp og skarpheten er mye bedre. Men vi skulle gjerne hatt mer smell i fargene. På scener med solnedgang blir det litt stusselig...

Konklusjon.

Startspørsmålet var enkelt og greit om du skal kjøpe eller la være, og svaret er todelt:

Ikke kjøp Tatung hvis du har planer om å se mye på TV i høst, eller er utstyrt med en DVD-spiller med scartutgang. For selv om skjermen sikkert gjør så godt den kan med det utstyret den har, holder det ikke alltid mål. Via TV-signaler er det for mye grums, dårlig kontrast og kveling av detaljer i mørke partier, og via scart ser dvd-filmene våre fargeløse og dølle ut.

Med digitale signaler gjør Tatung derimot en litt bedre jobb, og kan til en viss grad forsvare prisen hvis du trenger en film-tv til nerderommet. Spør du oss er en DVD-spiller med digitalutgang et absolutt krav for å trykke på bestillknappen.

Alternativer.

Tatung er ikke den eneste 32-tommeren til rundt 6000 kroner du får kjøpt i dag. Funai NCL-3216, som vi testet tidligere i år, er nå nede i 5000 kroner. I tillegg har elkjøp en matsui-TV som har vært helt nede i 4000 kroner, men den er ikke HD-klar og dermed uinteressant for mange.

HD kommer!

Nå er det jo slik at det fortsatt er en stund til nrk og tv2 svinger i gang hdtv-sendingene sine. Men en god trøst er Blu-ray og hd-dvd-spillerne som snart kommer på markedet, og redder oss fra en lavoppløst hverdag.

Hvis du er utålmodig er det dessuten fullt mulig å ta turen til det store internettet og laste ned hd-klipp der...

Trykk her for mange flere TV-tester!