TEST: Xbox 360 HD DVD-spiller

Den billigste HD DVD-spilleren på markedet glitrer på detaljer, men har tre store svakheter.

Vi har ventet utålmodig på den lille HD DVD-boksen til Microsoft, og kunne knapt vente med å rive den ut av pakken når den kom fram til vår kollega og spillguru Thomas hos ITavisen .

LES OGSÅ:

Grunnen er enkel: For deg som allerede har en Xbox 360, er denne HD DVD-spilleren fra Microsoft den desidert billigste måten å se (lovlig) høyoppløst film på akkurat nå.

Det store spørsmålet er imidlertid om den duger, vi går derfor rett på bildekvaliteten.

Porno eller oppskrytt moro?

De tre testfilmene vi hadde tilgjengelig var Jarheads, The Bourne Supremacy, og King Kong og vi koblet HD DVD-spilleren til to gode, men ulike LCD-TVer for å sammenligne billedkvaliteten med de vanlige DVD-versjonene.

Detaljer og fargespekter er stikkordet. For det er ingen tvil om at det er mer smell i fargene og at detaljene i filmen kommer langt tydeligere fram her enn på vanlige DVD-filmer. Det var likevel klare forskjeller mellom de tre testfilmene, og spesielt King Kong står som en påle, med et detaljnivå ingen av de andre var i nærheten av. Vi er altså i en situasjon hvor det ikke bare er om å gjøre å ha en god TV og en god avspiller (HD DVD, Blu-ray eller HDTV), det må også være god kvalitet på selve platen for å gi deg som TV-seer den beste opplevelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykk på de små bildene til venstre for STORE bilder fra testen!

Vi sitter for øvrig igjen med det samme intrykket som etter å ha sett på Samsungs Blu-ray-spiller: I tillegg til at du ser flere detaljer er det dybden i bildet vi liker best. Objekter som på DVD-filmen i stor grad blir visket ut, beholder her langt mer av skarpheten i kantene og framstår derfor som bedre definert.

Bildemessig er det imidlertid ett stort minustegn ved HD DVD-spilleren. Bildet har nemlig en liten tendens til å hakke ved store sideveis panoreringer. Dette var noe vi la merke til på begge våre testTVer, PF9830 fra Philips og Hitachi LD9700, og på alle testfilmene. Vi kommer snart med en test av Toshibas HD DVD-spiller, og vil da komme med en grundigere sammenligning av de to spillerne på dette punktet.

Dette liker vi ikke.

I tillegg til hakkingen er de to største svakhetene med denne HD DVD-spilleren at den går via Xboxen, og her er stikkordet lyd.

Det er nemlig ikke til å komme ifra at 360ens viftestøy er og blir et stort minus. Vi synes støyen er sjenerende selv i en actionfilms rolige sekvenser, og da sier det seg selv at den konstante duringen vil gi de som liker å se lavmælte kunstfilmer (les filmsnobber) klare indikasjoner på tinnitus.

Et annet minus er at 360en ikke gir andre lydformater enn DolbyDigital 5.1. Det betyr at du ikke får nyte godt av de nye lydformatene Dolby Digital Plus og DTS HD, noe som absolutt alle andre HD DVD-spillere på markedet klarer.

Fakta & tips.

Veiledende pris på spilleren er 1.795 kroner, og vi har sett den fra 1.600 til 2.000 kroner – så her kan du spare noen ekstra dukater på å se deg litt rundt.

Utseendemessig er HD DVD-spilleren lik selve 360en, og den tilkobles Xboxen via en standard USB-kabel. Med i pakken følger det også en stor fjernkontroll (se STORE bilder til venstre) med bakgrunnsbelysning, som også kan styre 360en, TVen og mediesenterPCen din.

TIPS: Som du kanskje husker har 360en bare en USB-inngang på baksiden, og for å unngå kabelrot i stua er det selvsagt den inngangen du vil bruke på HD DVDen. Bruker du allerede det trådløse nettverksadapteret til 360en på denne inngangen, flytter du bare denne over på HD DVD-spilleren i stedet, praktisk og enkelt.

Konklusjon.

Det er ingen tvil om at denne HD DVD-spilleren har sine svakheter når det gjelder støy, lydutganger og ikke minst når det gjelder tendensen til hakking i bildet.

For de rene hjemmekinonerdene der ute er altså rådet klart: Hold deg unna.

For de av oss som er litt mer tilgivende er det likevel flere punkter som taler til spillerens fordel: Den er så enkel å bruke at det føles idiotsikkert, fjernkontrollen er god, og ikke minst liker vi den lave prisen. Alt i alt klarer derfor spilleren å hanke inn en firer, hvis du er i den rette kundegruppen vel å merke.

Trykk på de små bildene til venstre for teksten her for STORE bilder fra testen!