TEST: Videomobilen Nokia N93i

Video for alle pænga.

Du har kanskje fått med deg dette lilleputtnettstedet YouTube, som streamer så mange klønete videoer i løpet av et døgn at selv en folketelling i Kina vil ende opp med et mindre tall. Felles for mange av de hjemmesnekra fallene, smellene, tabbene og illeluktende vitsene er at de ser ut som en snøstorm i januar. Filmet med sørpe på linsa. Av en blind mann.

LES OGSÅ:

Grunnen til det er kan være at de er spilt inn på en mobiltelefon med et elendig kamera og elendig minnekapasitet. Det blir ikke Oscar-priser av slikt.

Nokia N93i er oppfølgeren til fjorårets N93, og mobiltelefonen har ambisjoner om å lage video-/filmregissører av den jevne mann i gata, slik at den tekniske kvaliteten på YouTube, andre streaming-tjenester, og hjemmevideoer forhåpentligvis heves noen hakk. Den lover videoopptak med "DVD-liknende kvalitet", en påstand som likner litt på løftene fra prominente politikere de siste få månedene før et stortingsvalg. Mer om det senere.

Utseendet.

Jeg tilhører en av dem som syntes N93 så ut som en murstein som noen hadde forsøkt å sminke, nettopp for å hindre at den bare så ut som en murstein. N93i har gjort store framskritt i så måte, og det skyldes først og fremst to ting: Den lekre speilflaten med et lite OLED-display på forsiden, og det mer diskret, tilbaketrukne tastaturet. Også styrepinnen på siden av telefonen er en markant nyvinning, uten at det har så mye å si for utseendet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er likevel ikke i nærheten av å være lettvekter. Med sine 163 gram er det fortsatt ikke en telefon du gjemmer bort på innerlommen, og i utslått tilstand bør du passe på hvor du beveger den på bussen eller t-banen, litt som med en spiss paraply. Ok, vi overdriver, men N93i er ikke for de som mener en mobil skal være nesten usynlig.

Den lille plasthetta som beskytter kameralinsa er derimot et irritasjonsmoment, og står sannsynligvis i fare for å forsvinne i løpet av mobilens døgnflueliknende liv. Den kan riktignok, i motsetning til på forgjengeren, festes til linseramma med et inkludert kjede, men vi føler oss ikke helt trygge på at den vil tåle de prøvelsene en mobiltelefon vanligvis utsettes for.

Resten av telefonen føles derimot dønn solid, kanskje med unntak av at den lille hempen som skal feste speilflatedelen til resten av mobilen i lukket tilstand ikke er bra nok. Topplokket blir liggende delvis løst, og hvis en er veldig uheldig kan en risikere ødeleggende vridninger på lokket mens telefonen for eksempel ligger løst i lommen eller i ryggsekken.

I bruk.

På innsiden skiller ikke telefonen seg vesentlig fra Nokias andre Symbian S60-telefoner, som for eksempel E65. Dette er Nokia slik vi har sett det mange ganger før, på godt og på vondt.

Nettleseren er fortsatt én av de bedre, selv om den ennå sliter når en velger å gå et steg tilbake. Enten er cachen for liten, eller så tvinges nettleseren til uansett å hente inn sida på nytt. Her bør Nokia ta lærdom av Operas mobile nettleser, som stort sett henter opp eldre sider umiddelbart.

Navigerings-hastigheten på N93i er bra. Selv om telefonen ikke er av de aller raskeste oppleves likevel menyen som hurtig, og så å si umiddelbar når en går fra et meny-nivå til et annet. Nettleseren starter på et par sekunder, det samme gjør kamerafunksjonen.

Det eneste vi virkelig stusser på sammenliknet med andre, ferske S60-telefoner fra Nokia er at det ikke er mulig å legge en innboks på forsiden ("aktiv ventemodus"), enten med SMSer eller e-poster,. Ettersom dette er en av de nyttige nyvinningene fra finnene de siste åra er det veldig pussig at den mangler på en så dyr, avansert telefon.

Skjermen er dog knivskarp og lys, og er svært behagelig å se på. Bilder og video ser naturlig nok veldig bra ut (mange piksler presset sammen på en lite flate gjør stort sett det), mens både SMS og surfe-tekst er enkel å lese.

Dårlig lydkvalitet.

Det som derimot ikke er bra er det mobiltelefonen tross alt ble oppfunnet for, nemlig samtalekvaliteten. Det skyldes ikke at personen i andre enden forteller endeløse anekdoter fra nok en sjekkehelg på byen, det skyldes simpelthen at du under visse omstendigheter ikke hører hva samtalepartneren sier.

Selv med lydnivået skrudd opp på maks i en vanlig trafikkert gate eller på en buss kan du oppleve problemer med å føre en normal samtale, og høyttaleren oppleves dessuten til tider som litt for skarp i mellomtonen. N93i er muligens ikke telefonen hvor du gjenforteller alt du har gjort i livet til en potensiell ny arbeidsgiver, og vi er strengt tatt litt overrasket over at dette i det hele tatt skal være et tema i 2007 (med en slik formulering høres vi litt ut som Arne Scheie, men det kan vi leve med).

Litt tasteproblemer.

Som vi nevnte over er tastaturet nesten jevnet med jorden på N93i sammenliknet med lillebror N93, og selv om det tjener utseendet er det ikke betingelsesløst bra for tastingen. Eiere av den forrige utgaven vil nok mene at deres mobil er bedre å skrive på, for på N93i blir det litt for knotete å skille mellom taster som ikke egentlig har noe klart definert skille. Responsen er heller ikke alltid like bra.

Skriver du for raskt hender det rett som det er at telefonen ikke oppfatter alle tegnene, svært plagsomt når du i en lynende hastighet skal gnure ansiktet til kameratene din inn med at favorittlaget deres ligger under.

Bakgrunnsbelysningen er heller ikke like lydig på N93i som den burde være, et problem vi forsåvidt har vært borti tidligere med andre Nokia-telefoner. Selv under særdeles dårlige lysforhold hender det at den ikke skrur seg på, og for alt vi vet er lyssensoren festet på et sted som ikke måler lyset riktig sammenliknet med hvor tastaturet ligger. Plagsomt er det uansett.

Batterikapasiteten er derimot bra, selv når en bruker video- og fotofunksjonaliteten i større eller mindre grad. Batteriet virker i alle tilfeller særdeles mye bedre enn på supertelefonen N95 - takk og pris, må vi få tilføye.

Speilflaten og skjermen på fronten er ikke bare pen for øyet, den er også nyttig. Ved hjelp av på-knappen på toppen av mobilen og styrespaken har en tilgang til alt fra profilvalg (ringelyd av/på og liknende) til tastaturlås og sikker fjerning av minnekort, i tillegg til at et lekkert, blinkende lys midt på displayet forteller deg når du har mistet en samtale eller mottatt en tekstmelding. Fargen på lyset kan bestemmes av brukeren, slik at du kan skille tapte anrop fra SMS med et raskt blikk, og uten å åpne telefonen.

Ikke akkurat livsnødvendig, men en pen detalj som bidrar til å understreke hvor mye mer elegant N93i ser ut sammenliknet med N93.

Foto og video.

Men når alt kommer til alt er det video- og fotofunksjonene du egentlig skal bry deg om. Det er det som gjør telefonen så feit.

Bildefunksjonaliteten aktiveres simpelthen ved å vri toppflaten først nitti grader rett opp, så nitti grader mot den store opptaksknappen. Det tar bare et par sekunder før du er klar til å filme eller fotografere, og det med et nesten perfekt fotogrep. Den smarte "vri-løsningen" (se bilder til venstre) gir deg nemlig svært godt tak og god kontroll over opptakssituasjonen, og du har enkel tilgang til zoom-kontrollen som omringer opptaksknappen.

Den optiske zoomen er forøvrig et av de gode salgsargumentene for N93i, ettersom ikke engang N95 kan skilte med noe liknende. Tre ganger zoom tilsvarer det en finner på mange vanlige kompaktkamera, og gir LANGT bedre bildekvalitet enn digital zoom. Det finnes riktignok begge deler her, men du vil raskt se at bilder tatt med høy, digital zoom-verdi vil bli grove og uskarpe, i tillegg til at kameraet ofte sliter med å fokusere.

Fokuseringsproblemene oppstår av og til også ved vanlig bruk, ikke minst innendørs, men langt fra så ofte som ved dårlige lysforhold og ved bruk av mye digital-zoom.

Ved video-opptak er zoomen veldig kjekk å ha, ikke minst fordi den faktisk kan brukes mens en filmer. En bivirkning av det er at lyden av optikken som jobber kommer med på opptakene, riktignok ikke øredøvende høyt, men under rolige partier er den merkbar.

DVD-liknende?

Et av de fagreste løftene som Nokia har lagt ved N93i er at telefonen kan varte opp med video av "DVD-liknende kvalitet". Det er, som de sier i advokatkretser og leserbrevspaltene i Aftenposten, en sannhet med modifikasjoner.

For å ta det første først: Det er ingen tvil om at N93i leverer noen av de beste videoopptakene vi har vært borti. Med TV-adapteret som følger med kan du på enkleste vis spille av videoen på flatskjermen din, og det ser overraskende bra ut på en 32-tommers flatskjerm.

Men DVD-liknendene kvalitet er det ikke, mye fordi optikken kun leverer varene under optimale lysforhold (dagslys, blå himmel, utendørs), og så lenge du ikke beveger for mye på kameraet underveis. Det er først når det blir overskyet og du for eksempel panorerer fra én del av nabokona fjorden til den andre at du vil oppdage at mobiltelefoner fortsatt har et stykke igjen før de når opp til dedikerte video- og digitalkamera.

Under videofilming sliter kameraet også tidvis med den automatiske eksponeringen, og deler av bildet kan bli blåst ut og overeksponert fordi sollyset blir for dominerende i bildeflaten.

Men for å gjenta: Til å være en mobiltelefon leverer N93i meget bra videoopptak.

En del av tingene vi nevner for video finner vi forøvrig igjen også ved stillbildefotografering. Også her bør du være heldig med vær- og lysforholdene for å utnytte optikken best mulig, for med en gang du beveger deg innendørs og i tillegg kanskje sitter i et rom med dunkel belysning (hva som så skjer overlater vi til din fantasi), vil du se at støyen i bildet straks blir mer markant. Verst blir det utendørs på kveldstid, hvor støyen nesten tar overhånd.

Du får riktignok litt drahjelp av det innebygde lyset, som både kan fungere som blitz og som ledelys (eller lommelykt), men effekten på bildene er likevel svært begrenset under dårlige lysforhold. Til det er ikke blitzen kraftig nok.

Du kan se eksempelvideo tatt under mindre optimale forhold her, i tillegg til video tatt under nesten perfekte lysforhold her, og en innendørsvideo fra en t-bane-vogn her. Videoene er ikke komprimert eller forandret på noe vis.

Sjekk dessuten bildespesialen til venstre for eksempel på bilder tatt med N93i.

Konklusjon.

Det er en overdrivelse å si at en med N93i får mye mobil for pengene, for telefonen koster et sted mellom 5500 og 6000 kroner. Til den prisen skulle det nesten bare mangle at en ikke får noe ganske spesielt.

Men er telefonen for alle? Nei, definitivt ikke.

Den er først og fremst for de som er i overkant glad i film, og som er villig til å imøtekomme de kompromissene størrelsen byr på når de skal bruke mobilen til trivielle ting som teksting, surfing og snakking. Vi tar som nevnt forbehold når det gjelder lydkvaliteten og -nivået på samtaler, og hvis du har deltatt på litt for mange høylytte rockekonserter i din ungdom bør du legge øret ditt inntil en annen mobil.

Vi har kanskje gjentatt dette til det kjedsommelige, men vi kan godt si det en gang til: Hvis du virkelig vil ha respektabel video- eller fotokvalitet kjøper du et dedikert videokamera eller kompaktkamera. Til tross for reklameløftene om at forskjellen mellom mobilkamera og kompakte digitalkamera er i ferd med å viskes ut, er det fortsatt ganske langt å gå.

Dette er ingen dårlig telefon, men den har altså et par-tre plagsomme svakheter. Når den dessuten ligger så tett opptil snakkis-mobilen N95 prismessig, er det nok mange som vil skule i retning av GPS-vidunderet - selv om de hadde bestemt seg for N93i.

Klikk her for å komme til hovedsiden med ALLE mobiltestene!