TEST: TomTom GO 720

Den beste GPSen hittil lider av noen irriterende og helt unødvendige feil.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TomTom hadde mye å forsvare etter den kritikerroste 910-modellen, og kortversjonen er enkel: De innfrir.

LES OGSÅ:

Men ikke alt er like perfekt, og her tar vi deg gjennom modellens sterke og svake sider.

Dette liker vi:

Utseendet. Borte er nemlig tjukkas-looken til forrige generasjon, og selv om den fortsatt ikke når helt opp til ultraslanke Mio C 520, så er dette en TomTom som både er slank og elegant.

Skjermen er på 4,3 tommer og den litt matte utførelsen gjør at gjenskinn blir et mindre problem enn på mange andre modeller, uten at det går på bekostning av skarpheten. Bra.

Med i pakken følger det også en dockingstasjon for enkel tilkopling til PC og Mac. Og vi gir TomTom honnør for den medfølgende programvaren som gjør oppdatering og innstilling av enheten til en lek. Dette fungerer nemlig lysår bedre enn mange av konkurrentenes software, og her bør spesielt Mio plukke opp noen tips.

Som på de tidligere TomTom-modellene blir vi slått av hvor enkel den er å betjene. Her er det meste riktig, og du bruker jevnt over svært få tastetrykk på å få enheten til å gjøre som du vil. Også ruteberegning og rekalibrering av ruta går svært kjapt, og resultatet er kort og godt både enkelt og trafikksikkert.

Å pare mobilen mot Go 720 via blåtann var en smertefri prosess på vår Nokia N80, og det gikk også kjapt å overføre hele telefonboken til enheten. Dette var svært så praktisk når vi skulle bruke 720en som handsfree-stasjon, ettersom alle våre navn og nummer da ligger inne i selve GPSen. Har du nummeret lagret fra før vil du også få opp hvem som ringer, i stedet for at kun nummeret vises på displayet.

Det skal også være mulig å få sende og lese av tekstmeldinger via GPSen, men dette fungerte ikke mot vår N80 fra Nokia, så det fikk vi ikke prøvd.

Nytt av året er også den kombinerte panikk / Hjelp meg-knappen, som igjen viser hvordan brukeropplevelsen er satt i fokus. Bak hjelpeknappen kommer du nemlig inn til en hovedmeny med selvforklarende symboler som for eksempel: Vis hvor du er, oversikt over sykehus, apoteker i nærheten, instruksjoner i bilde og tekst for å utøve førstehjelp (utarbeidet av Røde Kors i Storbritannia), og så videre, og så videre. (Se eksempler i bildespesialen til venstre!)

I tillegg til at adressen og kartveiledningen kommer opp når du blar deg gjennom hjelpefunksjonene, for eksempel til nærmeste politi eller verksted, får du også opp telefonnummeret i displayet, og siden du selvsagt har koblet til telefonen din via blåtann er du bare et tastetrykk unna redningen.

Dette er rett og slett imponerende, og vår påstand er at TomTom med dette har satt en ny standard i hjelpefunksjoner.

Map-share: En revolusjon?

TomTom skryter også fælt av Map-share funksjonen på 720.

Kort fortalt lar Map Share-funksjonen deg gjøre visse endringer i kartgrunnlaget, og ikke bare på din egen GPS. Det spesielle er nemlig at du også kan melde inn endringen til TomTom, slik at de – om de er enige med deg, kan legge dette inn i kommende framtidige kart. Du kan også dele endringene dine med andre TomTom brukere.

Endringene du kan utføre er for eksempel å åpne opp eller sperre gater, endre kjøreretning, endre veinavn og rapportere feil på eksisterende vei, eller manglende vei. Det siste vil for eksempel være å legge til en manglende av/på-kjøring på motorveien.

Det store spørsmålet er selvsagt a) hvor lang tid det tar før eventuelle endringer blir inkorporert i kartdataene, og b) hvor mange som faktisk kommer til å registrere feil og mangler.

Det siste var det ikke mulig å få svar på fra TomToms representant, det eneste han ville si var at de foreløpig hadde fått inn langt flere endringer enn de hadde forventet.
Vi må med andre ord se an hvorvidt Map-share funksjonen blir den revolusjonen vi håper på, men at potensialet er stort er det ingen tvil om.

MP3-streaming.

Som på de fleste GPSer i dag kan du også her vise JPEG-bilder og spille MP3-låter på enheten. En kul finesse er imidlertid at 720 også klarer å spille av MP3-låtene dine trådløst på bilradioen via en innebygget FM-sender. Dermed slipper du altså å høre på låtene via enhetens innebygde høyttaler, så tanken er god. Også oppsettet av streaming-funksjonen gikk smertefritt, men vi må innrømme at vi ble skuffet over lyden – mer om dette lenger ned i artikkelen.

Valgfrihet.

Mens Garmin-eiere lenge har kunnet bytte retningssymbolet på GPSene sine, er det først nå TomTom har tatt etter. Og som du ser i bildespesialen til venstre lar 720-modellen deg nå velge mellom utallige biltyper og MCer.

Som vanlig kan du også betale for å laste ned guiding fra John Cleese, men kanskje viktigere er at du nå også kan legge inn din egen stemme på Go 720. Du kan velge mellom å bytte ut enkelte ord, eller om du vil endre alt. Velger du det siste tar prosessen cirka et kvarter, og 57 talekommandoer senere kan du altså høre på deg selv, dama, eksen, svigermor, eller ungene.

Strengt tatt er jo ikke dette særlig matnyttig, men like fullt en morsom gimmick enten du nå er selvsentrert, eller bare sentimental.

Dette liker vi ikke:

I dette prissjiktet forventer vi at TMC-antenne og strømlader følger med i pakken. Vi liker heller ikke at TomTom tar en svært så stiv pris for antennen som ekstrautstyr (790 kroner er ikke uvanlig). Med tanke på at de aller fleste konkurrentene har dette inkludert i prisen blir dette for dumt.

Mangelen på strømlader er også et helt unødvendig irritasjonsmoment. For husk at når du lader enheten via PCen, så vil oppladingen ta lenger tid enn via strømnettet, på grunn av den lave spenningen du får via USB-porten.

Og når vi først er i det sutrete hjørnet: Ideelt sett burde billadekabelen vært festet eller integrert i selve vindusfestet, og talegjenkjenningen burde fungert på norsk.

Det alvorligste minuset med 720 er imidlertid FM-senderen.

For det første er lyden som streames fra enheten til bilradioen altfor lav. Og, ja, selvsagt kan man skru opp lyden på bilstereoen, men da oppdager man to andre svakheter: Lyden er ikke bare lav, den er også av svært lav kvalitet. Dette er definitivt ikke noe for deg som har audiofile gener.

Det verste er imidlertid at MP3-låtene konsekvent blir skjemmet av en høyfrekvent pipelyd som - når du først har lagt merke til den – er egnet til å gi deg tinnitus, eller i hvert fall få deg til å tro at du allerede har fått det.

Svakhetene ved denne løsningen er dessverre så store at vi etter kort tids bruk sluttet å bruke den, og det er synd - for her ødelegger TomTom en potensielt svært god idè.

Konklusjon.

Noen alvorlige skjønnhetsfeil til tross: TomTom Go 720 er den mest imponerende GPSen vi har vært borti. Den jobber kjapt, er enkel å bruke, og proppfull av finesser som fungerer godt - om vi ser bort fra FM-senderen.

Den mest imponerende nyheten er Map-share-funksjonen, som det virkelig lukter fugl av. Så får vi se da, om den vil virke like bra i praksis som i teorien, dette vil bare tiden vise.

Alt i alt en meget sterk femmer og et soleklart anbefalt kjøp. Dessverre ryker sekseren på grunn av minusene nevnt overfor.

Trykk her for ALLE GPS-testene!

Mini-fakta.

Modellen har 2 GB flashminne, men cirka 1,5 GB av dette er i bruk – så vil du overføre MP3-låter må du bruke et minnekort av SD-typen.

Go 720 har en 400 Mhz prosessor og 64 MB RAM, og den trykkfølsomme skjermen er på 4,3 tommer. Go 720 leveres med Europa-kart.

Prisen starter fra 4.200 og oppover.

Trykk her for ALLE GPS-testene!