TEST: Tatung V42EMGI - LCD

Billige flatskjermer med oppløsning på 1920x1080 og 1080p-støtte er på vei inn i butikkene. Tatung er en av dem.

Vi har testet en Tatung-modell tidligere uten å bli videre imponert, men kanskje denne 42-tommeren kan få oss på andre tanker. Med en utsalgspris på 17.000 kroner ligger Tatung V42EMGI knappe 2000 kroner under testvinneren Samsung 40M71B. Dette kan bli tøft!

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Tatung er pakket inn i svart plastikk og har høyttaleren plassert elegant under skjermen. Det finnes ikke antydninger til pianolakk, så du slipper å bekymre deg for refleksjoner og fettete fingermerker på lakken.

På baksiden finner vi en HDMI-, en DVI-, en VGA- og to SCART-innganger. S-VIDEO er også plassert her, noe som er en relativt gammel løsning. For enklest mulig tilkobling av digitalkamera burde S-VIDEO vært plassert på siden av TVen. Derfor er det også et lite minus at bordstativet ikke er dreibart siden det hadde gjort kobling av ledninger enklere.

Fjernkontrollen er designmessig det svakeste leddet, selv om vi liker at den har snarveier til de ulike inngangene. Den ser både billig ut og responderer dårlig med TV-apparatet. Vurderer du denne TVen bør du like godt investere i en god universal-kontroll med en gang.

Menyer.

Menysystemet kommer i norsk språkdrakt og er identisk med menyene til Tatung V32EMRO. Det ser ikke ut som noe laget i 2007, men det fungerer, og det er det viktigste. Vi liker at vi får tilgang til RGB-innstillinger siden det gjør det enklere å kalibrere skjermen. Mindre positivt er det at Tatungen ikke er utsyrt med støyreduksjon. Det hadde vi trengt all den tid TV-signalene varierer i kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KalibreringsDVD-en Digital Video Essentials kan du for eksempel kjøpe hos mono. Den vil hjelpe deg å stille inn TV-apparatet slik at det yter sitt beste. Vi anbefaler kalibrering på det varmeste siden innstillingene TVen leveres med (fabrikkinnstillinger) ikke vil gi deg et optimalt bilde.

TV-signaler.

Til TV-bruk er ikke Tatung den beste i klassen. Selv med digitale TV-signaler sliter den med opptegning av kravstore områder i bildet som ansikter og dresser. Vi savner tydeligere skarphet og kontrast i bildet og det kunne gjerne vært mer sprut i fargene. I tillegg ser vi tydelig at TVen sliter med et typisk LCD-problem: Etterslep, og det til tross for at vi altså fikk TV-signalene via parabolens digitaldekoder.

Siden skjermen har en oppløsning på 1920 x 1080 er den først og fremst beregnet for høyoppløste kilder, og ikke TV-sendinger. Likevel; vi forventer bedre resultater på TV-sendinger når det gjelder helt nye flatTVer.

Blu Ray.

Tatung fikk prøve seg mot Samsungs Blu Ray-spiller BD-P1000, noe den satte stor pris på. Ikke bare sendes signalet digitalt hele veien uten omforming, men Blu Ray-filmene har også en oppløsning som matcher TVen.

Med Blu Ray-filmen S.W.A.T beviser Tatung at den kan når den vil, selv om resultatet ikke er like bra som hos konkurrenter i litt dyrere prisklasser. TVen skviser ut fine farger og et jevnt over behagelig bilde. Dessverre sliter den med å holde på detaljnivået i mørke scener. Kontrasten og sortnivået kunne også vært kraftigere for å få mer dybde i bildet.

DVD.

DVD-versjonen av S.W.A.T gir et svakere bilde, men det var også forventet. Skalereren i Blu Ray-spilleren gjør dog en god jobb, og med unntak av svak kontrast og en blålig tone i mørke scener, ser også King Kong bra ut.

Tatungs største problem er at den spiser opp detaljer i mørke partier i bildet. Dette er godt synlig når vi sammenligner med Samsung 40F71B som vi hadde inne på samme tidspunkt.

Xbox 360.

Ingen flatTVer får unnslippe testlabben før vi har kjørt dem gjennom noen runder konsollspilling. Vi opplevde å få et skarpere bilde og renere farger ved 1080i enn ved 1080p. Tatungen fungerer helt greit som spillTV, selv om den ikke kan måle seg med Samsung 40F71B eller Sony 40W2000.

Forvirret TV.

Vi opplevde en litt pussig ting når vi koblet til Blu Ray-spilleren: Tatung trodde av og til at den var koblet til en PC, slik at vi mistet mange innstillingsmuligheter. Etter en restart av spilleren tok den til fornuft igjen, men slikt bør defintivt ikke skje, billigTV eller ei.

En annen ting vi merket oss er at Tatungen lager mye lyd. Mens Samsungen ved siden av var stille som mus, durte Tatung lystig i vei. Ikke så høyt at det er plagsomt, men du merker det om det er stille i rommet og bare TVen står på.

Konklusjon.

Det voldsomme prisfallet blant LCD-skjermer den siste tiden har gjort det verre for ukjente merker å fange kunder ved hjelp av pris. Nå får du gode flatskjermer fra også kjente merker til en billig penge. Men det er fortsatt et lite rom igjen for ukjente billigskjermer, og det er dette rommet Tatung har planer om å fylle.

Vi må nok en gang presisere at full HD (1920 x 1080) ikke er synonymt med fantastisk bildekvalitet. Det er mer enn oppløsningen som bestemmer om et bilde er bra eller dårlig.

Tatungen trives best i selskap med høyoppløste kilder som Blu Ray, Xbox 360 og HDTV. Med gode signaler leverer den et fint bilde med god fargemetning. Men vi savner likevel kraftigere sortnivå og kontrast, og en bedre gjengivelse av detaljer i mørke bildepartier, siden bildet oppleves litt flatt og kjedelig.

TV-sendinger er Tatungs svakeste punkt og her må vi gi den trekk. Har du planer om å benke deg ned foran skjermen resten av vinteren anbefaler vi deg å finne en annen TV.

Kort oppsummert blir det også denne gangen en midt-på-treet karakter til Tatung. Vi har tatt hensyn til prisen under hele testperioden, men 17.000 kroner er ikke veldig billig for 42-tommer i dag. Det hadde vært mer oppsiktsvekkende for et halvt år siden. Nå er konkurransen mye hardere.

Trykk her for å se ALLE TV-testene våre

eller trykk her får se våre 5 LCD-favoritter

Oppdatert: Tatung Nordic AS melder at det er feil på enkelte modeller (V37MCGI og V42EMGI). Dersom du har kjøpt Tatung-TV og er plaget av knitrelyd fra skjermen kan du sende en epost til monitor@anovo.no