TEST: Sony KDL-46X2000 - LCD

46 gigantiske tommer og full HD-oppløsning. Sonys X-modell er en av de barskeste flatskjermene i sin klasse.

Det er ikke ofte vi har æren av å ha en flatskjerm med full HD-oppløsning (1920x1080) på besøk. 46X2000 er Sonys foreløpige toppmodell og har en prislapp på 41.000 kroner. I følge produsenten selv er 46-tommeren noe av det beste som kan kjøpes for penger i dag. Men er dette fleip eller fakta?

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

De fleste vil nok være enige i at Sonyen ser ganske så maskulin ut. Litt moro er det at den får den ellers så elegante Samsung 40M71B til å virke liten og puslete. Hele TVen er omgitt av høyttalere, noe som gjør den mer dominant enn andre skjermer i samme størrelse.

TV-entusiasten vil sansynligvis skrike av begeistring, mens de med liten stue og abonnement på et boligblad vil gremmes. I tillegg til industrigrått kommer skjermen i den litt mer innbydende fargen svart. Ved å bytte ut gitteren på fremsiden er det også mulig å ende opp med en rød eller blå TV i stua.

Godt utstyrt.

På venstre side finner du s-video og komponent. Bak har en VGA-, tre scart (to rgb)-, en komponent-, og to HDMI-innganger fått plass. Men vi savner minnekort-innganger, som vi finner hos både Philips og Samsung.

Vi hadde også ønsket oss et dreibart bordstativ, siden vi ble ganske lei av å flytte rundt på TVen (den er tung!) hver gang vi skulle bytte mellom utstyret som var tilkoblet på baksiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjernkontrollen ligger godt i hånda og skjermen reagerer umiddelbart når vi trykker på knappene. Bra! Du kan også programmere den til å fungere med andre Sony-enheter.

Menyer.

Menysystemet er litt rotete oppbygd i forhold til det vi finner hos S- og V-modellen. Men Sony skal ha skryt for å gi oss tilgang til funksjoner de fleste produsenter gjemmer bort i service-menyen. Innstillingsmulighetene er enorme og gjør det mulig å endre på alle tenkelige og utenkelige ting ved bildet.

X-modellen er ustyrt med en digital tuner som ikke vil fungere her hjemme med mindre du bor veldig nær svenskegrensa. Du vil med andre ord ikke kunne benytte deg av enkelte funksjoner i menyen som for eksempel elektronisk programguide og digitale favoritter. Men TVen fungerer jo selvfølgelig uansett, så dette er ikke noe du skal bry deg om.

TV-bilder.

Du kan velge mellom følgende bildemodus: Dynamisk, standard og egendefinert. På noe så kritisk som lavoppløste TV-sendinger med varierende kvalitet anbefaler vi på det sterkeste at du investerer litt tid i å kalibrere bildet selv.

Vi synes Sonyen gjør en veldig god jobb med vanlige TV-signaler. Bildene blir myke, friske og skarpe og vitner om en bildebehandler i toppklassen. Vi lar oss spesielt imponere over hvor elegant bilder i bevegelse flyter over skjermen. Litt støy i bakgrunnen kommer du likevel ikke unna. Dette er en stor skjerm hvor eventuelle svakheter kommer ekstra godt frem.

Sonyen er i en klasse for seg selv når det gjelder å balansere kontrast og lysstyrke. Dette fører til at du får et dypt svartnivå samtidig som detaljene ikke forsvinner. En grei måte å se dette på er å studere dressen til nyhetsoppleseren, som absolutt ikke bør bestå av en eneste svart masse.

Vi mottar våre TV-signaler via Canal Digital, og anbefaler på det varmeste at du går til innkjøp av en digital tuner dersom du går med planer om å skaffe deg flatskjerm. Du vil da få et skarpere bilde og bli enda mer fornøyd med den nye TVen din!

DVD-signaler.

X-modellen er som skapt for Blu-Ray og HD DVD-spillerne som snart vil innta fedrelandet. Panelet vil motta 1080p-signaler i sin helhet uten å skalere dem, noe som åpner for filmopplevelser langt utover det vi er vant til i dag.

Men frem til den tid tar vi i bruk vår trofaste Philips DVD-spiller med hdmi-utgang og innebygget skalerer. Sistnevnte vil si at en vanlig DVD-plate på 720x576 kan oppskaleres til 720p og 1080i for å bedre passe TV-skjermens oppløsning.

Sonyen gir DVD-filmene våre veldig varme og innbydende farger, noe som i de rette tilfellene fører til en skikkelig eventyrstemning. Det beste resultatet får vi ikke overraskende ved å koble dvd-spilleren til tv-en via hdmi-inngangen. Da vil signalet overføres digitalt hele veien, i motsetning til de analoge tilkoblingene hvor signalet må omformes.

Men en så dyr flatskjerm bør uansett ikke være kresen på signalene, noe Sonyen heller ikke er. Bildekvaliteten mister litt av skarpheten når vi kobler til via scart rgb, men bra blir det uansett. Stapper vi nesa vår godt opp i skjermen oppdager vi støy i form av små korn i bakgrunnen, men husk at du helst bør sitte rundt fire meter unna en TV på 46-tommer.

PC-signaler.

I motsetning til de fleste andre flatskjermer vi har testet har Sonyen mulighet for 1:1 pikselmapping via HDMI. Dette skal i teorien gjøre den perfekt å kombinere med en mediecenter-PC. DinSide Data har gjort en grundig test av hvordan skjermen fungerer i kombinasjon med PC.

For å kjapt oppsummere hvordan det gikk kan vi si at Sonyen er en god kandidat for deg som leter etter en høyoppløst TV som enkelt kan kobles til PCen uten for mye mas og kjas.

Husk bare at det kreves en del av PCen for at den skal klare å kjøre 1080p fra skjermkortet uten at bildet tar skade av det. Mange vil nok derfor måtte nøye seg med 720p.

HDTV.

Det er ved HDTV-sendinger i 1080i at skjermen virkelig imponerer oss og viser at den er i toppklassen. Fargespekteret og detaljrikdommen er rett og slett imponerende. Veldig bra!

Konklusjon.

Det er ikke lenge siden flatskjermer med full HD-oppløsning var umulig å få tak i med mindre du var særdeles godt bemidlet. Sonys X-modell er et synlig tegn på at prisene for også 1920x1080-TVene er på vei nedover.

Men det er ikke bare oppløsningen hos Sonyen du betaler for. Med på kjøpet får du også varme, skarpe og fargerike bilder. Skjermen er selvfølgelig i sitt ess når du forer den med HD-materiale, men vanlige TV-bilder er heller ikke å forakte.

Problemer med fargeoverganger (graderinger) opplevde vi kun ved avspilling av wmv-filer fra PCen, så bare du er forsiktig med hva du forer TVen med vil du nok ikke plages av dette.

Sonyen er utstyrt med Bravia Engine EX. Dette er en kraftigere bildebehandlingsmotor enn vi finner hos S- og V-modellen. I tillegg deler apparatet likheter med Sonys heftige projektor VPLVW100. 46X2000 er med andre ord ikke til å spøke med!

Det store spørsmålet er jo om ekte HD er noe å hige etter. Entusiastene vil sannsynligvis skrike et rungende ja til dette, mens andre vil ha problemer med å se den store forskjellen på 1080p og 720p. Men en ting er sikkert: Dersom du kun ser på TV er det ikke Sonyen du skal ha. Da klarer du deg lenge med en rimeligere, men likevel god flatTV uten 1080p via hdmi.

Men dersom du har planer om å skaffe deg Playstation 3 eller HD DVD-spiller til Xboxen, og er opptatt av å ha høyere oppløsning enn naboen er det bare å begynne å spare.

Hvis du ikke bryr deg så mye om ekte HD, men likevel vil ha en kraftbombe av en TV som skiller seg ut i mengden, bør du også ta en titt på Philips 42PF9831d med Ambilight som i likhet med Sonyen imponerte alle i testpanelet.

Se lenger opp i venstremargen for bilder og video av Sonyen, eller trykk her for å gå rett til samlesiden over alle TV-testene våre!