TEST: Sony KDL-40U2000

Neida, heller ikke denne TVen er perfekt. Men til denne prisen kan vi leve med litt rusk.

Førsteinntrykket av TVen er blandet. Grå plast og et bordstativ som ikke kan dreies er et klart bevis på Sonys designavdeling ikke jobbet overtid under utviklingen. Men så kommer de gode nyhetene, for dette er faktisk en helt ny HD-klar 40-tommer til under 14.000 kroner, og da er plutselig all sutring over designet glemt.

LES OGSÅ:

Bilde ved HD-signaler.

Førsteinntrykket når Sonyen mates med HD-signaler er derimot meget bra. Fargespekteret imponerer og spesielt ved lyse bilder er bildet godt.

Side om side med den nye toppmodellen til Philips ser du selvsagt at dette er en TV til halve prisen. Sonyen har tydelig mer støy i bildet og også tendenser til hakking i bildet ved store panoreringer. Prisforskjellen mellom de to modellene tatt i betraktning skulle dette også bare mangle, og når du (i motsetning til oss TV-testere som studerer alt med lupe) sitter i riktig sitteavstand fra TVen vil du antagelig smile bredt over popcorn-posen.

Trykk på video-knappene for å se videoklipp fra TV-testen! Psst: jo kjappere bredbåndslinje du har, jo bedre kvalitet kan du velge.

Bilde ved DVD & Xbox360.

Vi spilte av DVD-filmene våre via HDMI-inngangen og skalerte som vanlig bildet til 720p-modus. Det første vi la merke til er det fine fargespekteret. Sonyen leverer nemlig litt flashy farger, som strengt tatt kanskje er å jukse litt, men dette tipper vi de fleste TV-seerne vil like.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt malurt kommer vi likevel ikke utenom her heller, for også på DVD er Sonyen plaget av småstøy i bildet. Støyreduksjonen på TVen kunne altså vært bedre.

Som vanlig på flatTVer blir det en balansegang mellom å få et godt sortnivå og det å få med seg detaljene i de mørke partiene. Her synes vi Sony har fått til et godt kompromiss, og sortnivået oppleves som bra sammenlignet med andre konkurrenter i dette nedre prissjiktet.

Du får se STORE bilder fra testen hvis du trykker på de små bildene til venstre!

Til våre store glede virker det også som om problemet med hakking i bildet ved store panoreringer og kjappe actionsekvenser ikke er like tydelig når vi kjører DVD-film. Alt i alt er vi altså fornøyd med DVD-bildene på Sonyen.

Vi prøvde også flere runder med Xbox 360 på TVen via komponentinngangen, og dette er noe som TVen takler bra. Og for å gjenta oss selv: På grunn av innbrenningsfaren på plasma-TVer, er LCD-TVene fortsatt å foretrekke dersom du liker å spille mye på konsoller.

Ikke imponerende på TV-signaler.

Dette er TVens svakeste punkt, og fikk oss litt ned på jorda igjen. For selv om vi fikk våre TV-signaler via parabol er det tydelig at denne modellene er kresen på signalkvaliteten.

TVen henger ikke helt med verken når det gjelder detalj- eller sortnivå. I praksis ser du dette på at detaljene viskes ut i stedet for å gjengi bildet slik det skal være, og om du prøver å øke lysstyrken for å få fram detaljene så vil bildet bli litt for blasst. Også her er det tendenser til hakking i bildet, blant annet var dette tydelig når kameraet skiftet vinkel under værmeldingen på NRK. Dette er en klar indikasjon på at denne TV ikke bør kjøpes om du kun sitter med vanlige analoge TV-signaler.

Likevel: Tar du deg tid til å stille inn TVen ordentlig på TV-inngangen så blir bildet helt greit. Det er imidlertid et stort minus her, og det er at TVen ikke lar deg lagre ulike bildeinnstillinger på de ulike inngangene.

Problemet er altså at de innstillingene vi fikk best resultat med på TV-signaler, ikke er optimale når vi skal se på DVD. I verste fall vil det si at du blir sittende og justere bildet hver eneste gang du veksler mellom TV, DVD, Xbox og HD-signaler- Dette er selvsagt unødvendig i 2006.

Konklujon.

Prisen på denne Sony-modellen er glitrende, og gir en meget rimelig inngangsbillett til en stor TV i flatTV-jungelen. Det er riktignok flere billig-merker som ligger i omtrent samme prissjikt, men få av disse klarer å matche Sony-TVens brukervennlighet. Her er nemlig menyene tilnærmet selvforklarende, noe som gjør både installering og den daglige bruk enkel.

På DVD, Xbox360 og HDTV-signaler vil den gjøre en helt grei jobb, og for deg som er på lavbudsjett er dette gode nyheter.

Ser du derimot hovedsakelig kun på vanlige TV-sendinger så bør du heller spare litt til (ca 3.500 akkurat nå) og kjøpe KDL-40S2000-modellen. Vi mener den er bedre på TV-signaler, i tillegg til at den også gir deg flere innstillingsmuligheter og leveres også med et dreibart bordstativ.

Husk at du får video-klipp og STORE bilder fra testen ved å trykke på lenkene lenger opp i venstremargen.

Trykk her for å se ALLE TV-testene!