Test: Sony Ericsson w902

En god musikkmobil? En god kameramobil? W902 er begge deler på en gang.

Ja takk, begge deler, sa honningelskeren. Som forbrukere har vel vi også mange ganger bedt om å få både i pose og sekk. Men når det kommer til valg av mobiltelefon og Sony Ericsson, har vi etter hvert lært oss at vi må velge.

LES OGSÅ:

Lytter du mye til musikk, skal du gå for Walkman-serien. Er det bilder du først og fremst ønsker å ha i fokus, bør du velge en mobil fra Cybershot-serien. Men ting forandrer seg.

Med W902 har nemlig Sony Ericsson gitt etter for kravene om å la oss få både god lyd og fine bilder i en og samme mobil. Ulempen er at det også merkes på prisen.

Eksklusiv?

At denne mobilen kostet tett mot 4000 kroner, var noe vi fant litt overraskende da vi fikk den mellom hendende. W902 er nemlig kledd i plast. Kun plast. Men etter å ha veid, vendt og snudd på den, samt trykket en del, skjønte vi at det dreide seg om solid plast. Dette er altså en mobil som tåler en støyt.

Designet er ganske enkelt, men de mange detaljene gir altså et heller eksklusivt preg, til tross for materialvalget. Den har for eksempel mykere former enn det som ofte kjennetegner SE-telefoner, fronten er dekket av pianolakk og sidene og baksiden har en flott tekstur som gjør at den er noe for seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En smal sak.

Mobilen ligger godt i håndflaten, den kjennes akkurat passe tung, og plastknappene er gode å trykke på, til forskjell fra for eksempel SE 880i, som hadde så harde metalltaster at fingrene ble ømme etter en tekstmelding. Disse knappene er faktisk noe av det beste vi har presset fingrene over på lang, lang tid.

Ok.

Musikkdelen. Dette er jo tross alt en musikkmobil – la oss derfor bruke mest tid der i denne testen: Holder den hva den lover? Kan du bytte ut iPoden til fordel for denne?

Svaret er ja.

Det vil si – hvis 8 GB er stort nok for deg, så kan du det. Det er nemlig størrelsen på det medfølgende minnekortet og vil gi deg plass til ca 8000 låter.

Vi går altså så langt som å hevde at W902 gir deg mer lydvaluta enn iPoden. Dette skyldes flere ting: Dels fordi den ikke har volumbegrensning slik Apple sin MP3-spiller er utstyrt med, dels fordi W902 gir deg en lydopplevelse som er noe av det beste vi har hørt på noen musikkmobil!

Musikkspilleren skal for øvrig ha trukket vinnerloddet i en lydtest utført av TESTfactory i Tyskland, så der fikk vi i det minste bekreftet vår egen opplevelse internasjonalt.

Skår i gleden.

Det som derimot er en liten hake med musikkmobilen, er at den ikke har 3.5 jackplugg-utgang. Hadde du gledet deg til full uttelling med dine eksklusive høretelefoner, så kan du altså ikke det uten å måtte benytte en overgang først.

(De medfølgende øretelefonene fungerer som overgang, du kan klipse av øretelefonene som kommer med og klipse på dine egne. En smart løsning, men ulempen er at du får en ledning lang nok til å hoppe tau med.)

Gode høretelefoner.

Til gjengjeld kommer mobilen med et solid sett øretelefoner. HPM-77 er trolig noen av de beste øretelefonene Sony Ericsson har på markedet. De leverer krystallklar lyd, du får en ekstremt god bass, og ikke minst sitter de som støpt.

Faktisk så støpt at du får en fornemmelse av å ha sov-i-ro i ørene. Ettersom de stenger det meste av lyden ute, skulle alt ligge til rette for at disse trygt kan brukes på fly eller i andre støyende omgivelser.

”Lytt etter humør” ga dårlig humør.

W902 kommer med et eget musikkprogram som lar deg synkronisere musikken i tillegg til noen ekstra finesser. Slik som for eksempel finessen Sense me. En festlig funksjon som sorterer musikken din etter humør og stemning. Dessverre fikk vi ikke helt dreisen på programmet. Samme hvor mange ganger vi prøvde å synkronisere musikken via programmet, ble fordelingen aldri fanget opp på mobilen.

Rist løs!

Som andre Walkman-mobiler, er også W902 utstyrt med en innebygd sensor som lar deg skifte sang eller justere volumet ved hjelp av bevegelser.

Skifte låt gjør du når du holder inne den store walkman-knappen på toppen, samtidig som du beveger den hurtig mot venstre eller høyre. Å justere volumet på denne måten, fikk oss til å tenke på en klassisk bicepsøvelse – der du hever og senker mobilen mot deg selv.

Overraskende nok så fungerte dette utmerket. God underholdning var det også.

Fancy musikkspiller.

Å spille av musikk på denne mobilen er lekende lett. Musikkspilleren kategoriserer mellom artister, album og spor. Du kan også opprette dine egne spillelister. Under avspillingen vil du også kunne se artist, låt og album komme løpende over skjermen.

Musikkspilleren er dessuten lett tilgjengelig, ettersom du ved hjelp av hurtigknappen på topp raskt kan klikke deg inn og ut av menyen.

Hurtigknapper for å skifte sanger og volum, finner du også på venstresiden av mobilen. Disse kan tilsynelatende se nokså usynlige ut, ettersom de er sort og glir i ett med fargen på mobilen, men fingrene våre fant dem lett.

På samme side vil du også finne en hurtigknapp for kamera. Og det bringer oss over til, ja, nettopp kameradelen.

Solid kamera!

W902 kommer med et hele 5 megapiksel kamera, noe som er den høyeste oppløsningen som noensinne har blitt lansert i en Walkman-serie.

Stilt opp mot SE C902, en mobil i Cybershot-drakt som vi testet tidligere i år, kan vi altså slå fast at W902 langt fra er noe dårligere – tvert imot! Sony Ericsson har virkelig gitt oss det beste fra sine to lenge adskilte serier.

Men, som vi etter hvert har lært oss: Mange megapiksler betyr ikke nødvendigvis gode bilder ...

Vi tok med oss mobilen i Frognerparken på jakt etter motiver som enten skulle slakte eller komme W902 til gode. Til kameraets forsvar, kan vi jo tilføye at gråvær og plaskregn ikke alltid er det ideelle kameralyset (jepp, mobilen lever ennå!).

Sjekk bildene under teksten her, og døm selv. Til tross for noe undereksponering, synes vi at kameraet gjorde en veldig god jobb til mobilkamera å være.

sykkel (SC00048[1] 1 466 kB)
Høstløv (SC00034[2] 1 463 kB)


Undereksponeringen kan dessuten rettes på ved å klikke på funksjonen Bedre bilde – svosj – så fikk vi et bedre bilde! På enkelte bilder fungerte i alle fall denne funksjonen brillefint.

God blits.

Mobilen har også blits og du kan derfor vente deg greie bilder også innendørs. Her gjelder noe av det samme som med bildene vi tok utendørs – bildene blir lett undereksponerte.

Skulle vi sette fingeren på noe her, må det være det samme som i testen av C902. Blitsen kan kun tvinges av, og ikke . Dette betyr at du må overlate hele styringen til mobilen selv, noe som ikke alltid blir like vellykket.

En Internett-mobil?

Det eneste som manglet nå, var at mobilen hadde vært en skikkelig god Internett-mobil. En som gjør det lett å surfe, samt lese e-post. Er den det?

Nei. Og i en såpass høy prisklasse, så burde vi nok forventet at den var det.

W902 har ikke WLAN, altså kan du ikke surfe trådløst. Til gjengjeld har den både EDGE og turbo-3G på plass, så fullt så sakte vil det ikke gå. Men det kan fort bli dyrt hvis du planlegger å laste ned mye data, og da spesielt i utlandet.

Å lese nyhetsmedier går helt fint. Skjermen er akkurat passe stor, 2,2 tommer – den kunne sikkert ha vært litt større, men vi liker den. Den er knivskarp og justerer lysstyrken etter lyset i rommet. Absolutt en god skjerm!

Nyhetsmedier går altså greit, ettersom flere og flere nå har gjort nettsidene sine lesbare fra mobilskjermer. Planlegger du derimot å lese andre nettsider, som ikke er tilpasset, er ikke dette fullt så enkelt med W902.

Konklusjon.

W902 er en veldig bra mobil. Spesielt imponert ble vi nok over lydkvaliteten på mobilen, både under samtaler og ikke minst musikk. Men også kameraet beviser at det faktisk er mulig å lage en mobil der det ene ikke må gå på bekostning av det andre.

Ekstra pluss får mobilen også for en knivskarp skjerm, men som gjerne kunne vært litt større. Vi liker dessuten at mobilen er svært responsiv, det går fort å navigere mellom de ulike menyene. Og ennå har vi til gode at mobilen har frosset – noe som etter hvert har blitt nærmest vanlig blant mobiler med mange funksjoner.

Det vi derimot er mer usikre på, er om denne mobilen er verdt sine 4000 kroner. Den har ikke WLAN og den har heller ikke GPS. Til gjengjeld får du en veldig god musikk - og kameramobil.

En klar femmer.