Test: Sony Ericsson M600i

Forretningsmobil med mange muligheter og noen barnesykdommer.

Sony Ericsson M600i har vært fast inventar i butikkene i noen uker nå, men det hindrer oss ikke fra å ta en kjapp titt på den svarte og blå mobiltelefonen med det merkelige tastaturet.

LES OGSÅ:

M600i er nemlig bygd opp med halv QWERTY-funksjonalitet. Det vil si at hver tast har to bokstaver plassert ved siden av hverandre. Du bør helst ha små fingre for å treffe riktig side av tasten. Hvis ikke kan det bli mye banning og sverging…

På venstre side finner du et skrollehjul som på mange måter fungerer som hjulet på en vanlig datamus. Skjermen er av den trykkfølsomme typen og kan kontrolleres ved hjelp av en penn. Og da var noe av grunnlaget for en business-mobil lagt.

Treg.

Mange av duppedittene vi tester må ofte kjøres en stund før svakhetene begynner å poppe frem. Men M600i avslører seg allerede i oppstartsfasen - som tar bemerkelsesverdig lang tid.

Hvis du sitter med en litt traust mobiltelefon mellom hendene, vil du nok lett la deg imponere over skjermen til M600i. 240 x 320 piksler har blitt skviset inn i en 2.4-tommer stor skjerm, og det hele ser ganske så utmerket ut! Men det beste er selvfølgelig at skjermen er trykkfølsom, noe som sannsynligvis tiltrekker seg travle forretningsmenn med gadget-dilla.

Artikkelen fortsetter under annonsen

M600i er overraskende nok ikke utstyrt med EDGE eller WLAN, men 3G er heldigvis på plass. Dermed kan du bruke mobilen til elementære ting som nettsurfing, men siden den mangler kamera kan du ikke bruke den til videosamtaler. Mange forretningsmobiler er ikke utstyrt med kamera av den enkle grunn at du da kan ta den med deg inn på hysj-hysj-møter.

Mobilen fungerer dessuten utmerket for deg som er avhengig av å motta å sende e-post for at hverdagen skal gå rundt.

Du får også med en VPN-funksjon som lar deg koble mobilen opp mot intranettet på jobb. Men muligheten til å abonnere på RSS-tråder var en av de funksjonene vi satte mest pris på.

Tekstverktøy.

Du lurer kanskje på hvordan det fungerer å skrive på en mobiltelefon med halv qwerty-funksjonalitet. Det krever nødvendigvis litt trening, men takket være en veldig effektiv ordbok fungerer det faktisk veldig bra.

Litt humoristisk er det også, siden den samme ordboken foreslår veldig mange merkelige ord frikjent for all logikk.

Du kan velge å skrive inn tekst på vanlig måte ved å bruke tastene, ved hjelp av et minitastatur på skjermen, eller ved hjelp av håndskriftsgjenkjennelse. Sistnevnte fungerte helt utrolig dårlig, og er en funksjon du neppe kommer til å bruke.

Skriveteknikken du foretrekker (vi likte minitastaturet best), kan du ta med deg når du jobber med word- dokumenter på mobilen. En PDF-leser er også tilgjengelig.

Mobilen er utstyrt med flymodus slik at den kan brukes ombord i fly uten at du behøver å frykte stygge blikk (eller trusler) fra kabinpersonalet. Dermed kan du jobbe når du er i lufta også. Tid er jo som kjent penger...

Mye å venne seg til.

Når vi først begynner å bruke mobilen skjønner ikke fingrene våre bæret, mye fordi vi er vant til å bruke enkle tastetrykk for å finne frem hit og dit. Nå er vi ved flere anledninger enn nødvendig tvunget til å trykke på selve skjermen, noe som til å begynne med føles helt feil.

Her hadde vi helst sett at vi hadde en joystick tilgjengelig, som for eksempel følger med forretningsmobilen Nokia E61.

Praktiske funksjoner.

Mobilen er utstyrt med lydopptaker slik at du kan spille inn notater til deg selv, eller du kan ta opp viktige beskjeder dersom du har dårlig hukommelse.

Du kan også bruke mobilen til å spille av musikk- og videofiler. Synd er det da at minnekortet som følger med kommer på gjerrige 64 MB. Hvis du vil bruke mobilen som mediaspiller bør du med andre ord investere i et større minnekort.

Problemer.

Av og til stopper mobilen opp uten at vi helt vet hva den driver med. Dette skjer titt og ofte hvis vi herjer for mye, eller det blir for mye informasjon og takle på en gang.

At telefonen bruker lang tid på å åpne programmer er også en svakhet. Dette skyldes etter all sannsynlighet Symbian-operativsystemet som ikke akkurat er kjent for å være raskest i klassen.

Konklusjon.

M600i er en elegant business-mobil som ligger godt i hånden. Etter kort tid lærer du deg hvordan du skal kombinere penn og vanlige tastetrykk for mest mulig effektiv bruk. Vi er likevel ikke begeistret for alle løsningene, som for eksempel det faktum at vi må trykke på skjermen for å avslutte en samtale.

Det at mobiltelefonen er treg er heller ikke spesielt positiv. Alt i alt er dette likevel en helt grei forretningsmobil. Men siden prisen ligger på 3500 kroner hadde vi vurdert Nokia E61 i stedet, selv om vi da må si farvel til den trykkfølsomme skjermen... Til gjengjeld får du da både EDGE og WIFI.

Men M600i ser mye lekrere ut enn E61. Det skal den ha! Med det ungdommelige designet og multimedia-egenskapene drister vi oss til å si at den kanskje passer best til den yngre delen av befolkningen som har behov for en småproff mobil.

Har du noen tusenlapper mer i lomma, og er ute etter en helproff business-mobil, bør du sjekke ut Sony Ericsson P990