TEST: Sony 40W2000 - LCD 40"

W-modellen er ute etter deg med begrenset budsjett og en fjern drøm om en flatTV med 1080p-støtte.

Vi har testet flere av årets Bravia-skjermer fra Sony, og nå har turen kommet til 40W2000 med 1080p-støtte. Spesifikasjonsmessig har den en del til felles med X-modellen, men den er utstyrt med enklere bildebehandling. Det er med på å presse ned prisen til 23.000 kroner for 40-tommer.

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Etter å ha svettet oss gjennom papp, isopor og plast, og endelig fått plassert TVen trygt på bordstativet ser alt ganske så bra ut. Designmessig er skjermen tilnærmet lik 32V2000 vi testet tidligere i år. Også menysystemet har den samme brukervennlige og logiske oppbygningen som vi finner hos både S- og V-modellen.

Av innganger er TVen utstyrt med to HDMI-, to SCART (begge RGB)- og PC-inngang. På siden av apparatet finner du s-video for enkel tilkobling av for eksempel digitalkamera.

Vi smiler fra øre til øre og konstaterer at bordstativet er dreibart. En relativt enkel detalj som har mye å si når vi skal koble ledninger på baksiden av apparatet. En prosess vi er gjennom utallige ganger i løpet av testperioden.

Menyer.

Vi var litt skuffet over at Sony hadde strippet U-modellen til beinet når det gjaldt innstillingsvalg, men heldigvis gjelder ikke dette for den godeste W.

Velger du egendefinert bildemodus får du tilgang til avanserte bildeinnstillinger, som har det lille ekstra du ofte trenger for å få et optimalt bilde. TVen er i likhet med X-modellen utstyrt med digital tuner, så enkelte valg i menyen vil du aldri få bruk for. Men dette er strengt tatt ikke noe du skal bry deg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonyen gir oss forskjellige innstillingsvalg for de ulike inngangene, og dermed er mye lagt til rette for en enkel hverdag. Da slipper du nemlig å måtte justere bildet på nytt etter at du har sett på TV og vil spille i stedet.

Skjær i sjøen.

Når du kjøper en TV stemplet med den eminente 1080-logoen forventer du kanskje å få med en fin og flott fjernkontroll, men den gang ei. Her får du dessverre det samme billige plastikk-røklet som følger med den rimelige U-modellen.

TV-signaler.

Vi mottar våre TV-signaler via Canal Digital. Bildet er mer grovkornet enn hos Samsung M71B og Philips 9731D, men det begynner vi å bli vant med fra Sony-skjermene.

TVen har av og til problemer med å henge med ved raske bevegelser, og vi ser tendenser til etterslep uansett om vi skrur av alt som heter støyreduksjon. Vi opplever også at skjermen mister fokus på elementer som beveger seg raskt i bildet. Her ble vi egentlig litt overrasket siden vi hadde forventet bedre, men heldigvis trekker god fargemetning opp litt av inntrykket.

Siden TVen tydelig sliter med raske bevegelser selv ved digitale TV-signaler, tør vi tippe på at den vil slite betydelig mer ved analoge. Greit å vite, og mottar du signalene dine via en antenne du plugger rett i skjermen er det altså analoge TV-sendinger du har.

DVD-signaler.

Denne gangen testet vi for moro skyld med to DVD-spillere: Philips DVP5900 og Samsung DVD-HD860. Med Philipsen klarte Sonyen seg fint både ved analoge RGB-signaler og HDMI, men med Samsungen gikk det meste galt via SCART. Vær derfor kritisk til hvilken DVD-spiller med digitalutgang du kjøper deg - ikke alle fungerer like bra med analoge signaler.

Men over til saken: Sonyen fungerer kjempefint som filmTV, men sammenligner vi med for eksempel Samsung M71B, vil vi ikke påstå at den er noe bedre. For mens Sony vinner på fargemetning synes vi M71B gir oss et skarpere bilde.

Et godt tips: Benytt deg av HDMI-inngangene på flatskjermene så fremt du har utstyr med slike kontakter. Da får du et rent digital signal som TVen tar i mot med åpne armer.

Xbox 360.

Vi fyrer opp spillkonsollen og skalerer bildet til 1080i - en oppløsning også spillet Oblivion har. Bildet er strålende! Det er slike høyoppløste signaler TVen er bygd for!

1080p fra PC.

Dinside Datas nye superPC, Kåre, er klar til dyst. Vi forer Sonyen med 1080p-klipp og krysser fingrene. Får vi et revolusjonerende bilde eller må vi gå skuffet hjem?

Det er ikke enkelt å se forskjell på 720p og 1080p. Klistrer vi nesa vår inntil skjermen kan vi, på enkelte mov-filer, registrere sterkere farger og et renere bilde. Men på wmv-filene ser vi liten, eller ingen forbedring. Vår konklusjon er følgende: Å kjøpe en TV kun ut i fra spesifikasjoner anbefales ikke. Selv om 1080p ser fantastisk ut på papiret trenger det ikke å være like revolusjonerende som det høres ut som i praksis.

Nå som produsentene har skjønt at ordet 1080p potensielt kan selge i bøtter og spann, vil vi sannsynligvis se flere og flere slike TV-apparater til en rimelig penge på markedet.

Sonyen leverer likevel et stødig og mesterlig bilde både via VGA og HDMI - spesielt fargene imponerer. Husk bare at bildekvaliteten avhenger av prosessorkraft og grafikkort.

W-modellen takler for øvrig 1:1 pikselmapping via HDMI slik at bildet blir riktig skalert i forhold til skjermen.

For de som ønsker å være først ute selges nå Samsungs blu ray-spiller, BD-P1000, i butikkene. Den store ulempen er at spilleren foreløpig er veldig dyr, og de fleste vil nok derfor fortsette å ty til nettet for å få tak i høyoppløst materiale.

Konklusjon.

Sony W kommer til å tiltrekke seg oppmerksomhet fordi den er en billig 1080p-skjerm. Men når det skorter på bildebehandlingen ved vanlige TV-signaler nytter det ikke å skryte av at apparatet er utstyrt med 1080p.

Bildet ved TV-signaler er i middelklassen sammenlignet med andre skjermer vi har sett i år, mens DVD-kvaliteten legger seg omtrent på samme nivå som Samsung M71B.

Vi digger bildekvaliteten med signaler fra Xbox 360 og HD-klipp fra PCen. Men det er ikke spesielt mye bedre enn hos Philips 9731 og Samsung M71B uten 1080p-støtte.

Det beviser nok en gang at man ikke skal stole blindt på spesifikasjoner på flatskjermene. Du skal ha en bedre skjerm enn W for å se stor forskjell på 720p, 1080i og 1080p.

Men Sonyen vinner på imponerende sortnivå og rene og kraftige farger - der er den virkelig i toppklassen!

Alle TVer har områder de er gode på og områder de er mindre gode på. Hva du velger å kjøpe kommer an på hvilket utstyr du har tilgjengelig, og hva du har planer om å bruke TVen til. Sonyen er en kjempeTV i kombinasjon med en god DVD-spiller eller høyoppløste signaler. Men med vanlige TV-signaler, som vi fortsatt kommer til å ha en god stund, har vi sett bedre.

Trykk her for å lese flere TV-tester!