TEST: Sharp LC-52D65E

Utrolig nok kostet den under 10 tusen, men nå må du betale 13.000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen overdrivelse å si at leserne falt pladask for testen av LG-s råbillige plasma på 50-tommer, og vi følger i dag opp med et svært spennende alternativ: En LCD-TV fra Sharp på 52-tommer, også denne med full HD-oppløsning - og altså under den magiske grensen på 10.000 kroner. Eller rettere sagt, den var under 10.000, alle TV-ene til denne prisen ble nemlig solgt i helgen, og billigste pris akkurat nå er 13.000 kroner hos Microplex.

LES OGSÅ:

Så hva er forskjellene?

Begge de to nevnte modellene har full HD-oppløsning på 1080p, men der LG-modellen er av plasma-typen er dette altså en LCD-TV. LG-en får du forøvrig nå helt ned i 7000 kroner, mens Sharp-modellen ligger på 9.995 kroner hos Netshop, som vi også har lånt TV-en av. Den lave prisen skyldes nok at dette er en modell som har gått ut av Sharps sortiment, men det spiller jo ingen rolle for deg som kunde.

Leste du LG-testen fikk du sikkert med deg at den største svakheten var gjenskinnet, som skyldes det kraftige kontrastbelegget i TV-ens panel. Dette slipper du med Sharp-modellen, og når de to står side om side er det som natt og dag i Sharps favør.

Siden dette er en LCD-TV er imidlertid betraktningsvinkelen dårligere på Sharp-modellen, og denne ulempen forsterkes ved at den heller ikke leveres med et dreibart bordstativ. Her er det altså viktig å sitte mest mulig rett foran TV-en i vanlig sofa-høyde. Nå skal det sies at betraktningsvinkelen er grei til å være en såpass stor LCD, men på dette punktet kommer altså plasmaen bedre ut. Vi nevner også lyden, for der LG-en har ganske bra lyd fra TV-høyttalerne, så er lydbildet svært spinkelt fra Sharp-modellen. Her bør du altså kjøre all lyd gjennom hjemmekinoreceiveren din.

På avstand ser Sharps modell ganske så fin ut, men plastfølelsen er tydelig når du tar på den. Fjernkontrollen faller i samme kategori og er også litt mer retningskrevende enn den du får på LG TV-en, til denne prisen er likevel dette helt OK.

Også når det gjelder innganger er TV-ene like, du får altså tre HDMI-innganger (en på siden), en komponent, to scart- og en USB-inngang for MP3 og bildefiler.

Hva med bildet?

Og det er her det begynner å bli morsomt. For standardinnstillingene på denne TV-en skremte meg nemlig: Ansiktstonene hadde et lett rosa preg, og et svakt grønnstikk gjorde heller ikke saken bedre.

Et dypdykk i bildemenyen er altså helt nødvendig på denne TV-en, og her gjelder det å holde tungen rett i munnen. På denne Sharp-modellen får du nemlig svært mange innstillingsalternativer i menyen, og vi gjentar: Skal du bli fornøyd må du bruke dem også.

Dette må du gjøre

Det første er å redusere fargetemperaturen (vår TV-sto på Høy, mens jeg likte den best på Middels lav eller lav), og deretter må du inn i den avanserte menyen for å finjustere fargetone og fargemetning. Men med mange innstillingsvalg øker også muligheten for å stille seg bort, og her anbefaler vi derfor at du bruker en kalibrerings-DVD/Blu-ray for å luke bort de verste tabbene. (Husk også at du ALLTID kan gjenopprette innstillingene til default om noe går galt, så her er det bare å prøve seg fram.)

Selv tok jeg utgangspunkt i innstillingene til (omtrent) samme modell som er listet opp på denne siden, og dette ga meg et godt utgangspunkt for å finstille bildet slik lysforholdene er i vårt testrom. Hvor langt du bør gå hjemme hos deg selv vil selvsagt avhenge av lysforhold og personlige preferanser, men tro oss: På denne TV-en vil du garantert få et langt bedre bilde enn om du bruker standardinnstillingene.

Bildekvalitet

For etter innstillingsrunden ble det andre boller. Ansiktstonene ble f.eks. langt mer naturlige, og detaljene i mørke partier kommer langt tydeligere fram. Det vil likevel ikke si at du får like godt sortnivå som den nevnte LG-modellen, men trøsten får være at du kan glede deg over flere detaljer i mørke partier og i tillegg slipper det irriterende gjenskinnet.

I likhet med LG-en gjør TV-en seg best på høyoppløst innhold, og når du ser på en Blu-ray film skal det godt gjøres å ikke bli fornøyd. Skaleringen på vanlige TV-sendinger er riktignok ikke like bra. Joda, det duger, men dette er nok et eksempel på at de billigste modellene ikke har like god bildebehandling som TV-ene i klassen over.

PC og Xbox360

PC-bildet er langt mer stabilt og flimmerfritt her enn på LG-en, og siden dette er en LCD-modell slipper du å bekymre deg over innbrenningsproblematikken som plasma-eierne må ha i bakhodet. Er du en ivrig gamer eller PC-bruker er altså dette et viktig poeng, men hvis du bare ser på TV og film kan du like godt hoppe til neste avsnitt.

Vi koblet også til Xbox-en vår via komponentinngangen, og her fikk vi en overraskelse. Sharp TV-en tar nemlig ikke imot 1080p via denne inngangen - og vi måtte her gå ned til 1080i for å få bilde. Dette er en nedtur om du har en like gammel 360 som oss, men har du en nyere modell vil den uansett ha HDMI-utgang og da fungerer selvsagt 1080p prikkfritt.

Konklusjon

Med standardinnstillingene aktivert er den ikke bra nok, og tilhører du gruppen som ikke tør å bevege deg inn i de avanserte bildemenyene bør du holde deg unna.

MEN: Hvis du tar deg tid til å stille den inn så vil du bli overrasket over resultatet. Ok, så er ikke sortnivået på plasma eller LED-nivå, men det bør ikke overraske noen, og for svært mange vil dette oppleves som overraskende bra når man tar hensyn til størrelse og pris.

På pluss-siden noterer vi også at den ikke er plaget med gjenskinn, og at den gjør en god jobb på PC-bruk og konsollspilling. Er du en gamer på lavbudsjett bør altså dette friste.

Alle TV-testene finner du her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!