TEST: SE W580i

Musikkmobil for de trenings-narkomane.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

SE har lansert så mange Walkman-telefoner at det er lett å gå i surr, men de fleste er på ett eller annet vis unike.

LES OGSÅ:

W580i skiller seg ut med skritteller, kalorimåler og lyseffekter, og fungerer i tillegg ypperlig som musikkspiller. Er dette den perfekte treningskamerat?

Sprekt design.

W580i er en lekker og sprek skyvetelefon med skarp og flott skjerm. Dedikerte musikkknapper på fremsiden gjør at du kan utnytte mobilens potensiale som MP3-spiller uten å måtte åpne den. Du manøvrerer gjennom menyene ved hjelp av en rund navigasjonstast, som også fungerer som snarveiknapp til kameraet og diverse andre programmer.

Mobilen reagerer forøvrig straks du trykker på en tast, slik at du slipper å vente på at programmer skal åpnes og lukkes.

Telefonen ligger godt i hånden. Det eneste vi har å pirke på er at vi ofte berører skjermen når vi dytter frontdekselet opp og ned. Slikt blir det nødvendigvis fingermerker av.

Lyseffektene på telefonens sider ser absolutt stilige ut, spesielt i mørket, men siden de trekker strøm bør du ikke skryte alt for mye på sene nachspiel. Lyset skifter farge etter hvilken profil du har valgt. Det er en lekker detalj!

Musikk og atter musikk.

Telefonen leveres med et minnekort på 512 MB. Er du avhengig av å ha store deler av musikksamlingen tilgjengelig i lomma, må du derfor skrape sammen noen kroner og investere i et større minnekort, og nå får du endelig også kjøpt Sonys Memory Stick Micro-kort på 2 GB til 350 kroner - på tide spør du oss.

De medfølgende øreproppene sitter godt og leverer grei lydkvalitet, men du får det lille ekstra med et par skikkelige hodetelefoner. Overgang til 3.5 millimeter minijack gjør det mulig å bruke egne hodetelefoner uten for store dikkedarierer.

Det følger også med lyd-kontakt slik at du kan koble mobiltelefonen direkte til stereoanlegget. Dermed kan du enkelt ta med deg musikken din når du går på besøk til naboen, slik at du slipper å lide under andres musikksmak.

MP3-spilleren er generelt god, men dersom du synes noe mangler kan du justere lydbildet ved hjelp av en equalizer. Blir du lei av musikken din kan du også fyre opp radioen.

Telefonen kan kobles mot et kompatibelt hodesett med blåtann ved hjelp av A2DP (Advanced Audio Distribution Profile).

Middels kamera.

Kameradelen er tonet ned til fordel for musikkfunksjoner, og mobil-hobbyfotografen vil riste oppgitt på hodet over manglende autofokus og blits. Men dette har altså SE utelatt med vilje for å skille W580i fra de dedikerte kameratelefonene.

Under gode lysforhold tar mobilen fine bilder, men støynivået øker betraktelig jo mørkere det er i omgivelsene. Du kan også aktivere nattmodus, men bildestøyen vil du ikke komme unna.

Synkronisering mot datamaskinen og kontakter i Outlook går smertefritt, og du overfører filer til og fra minnekortet ved å bruke gode gamle dra-og-slipp i utforskeren.

Av trådløse teknologier er telefonen utstyrt med EDGE, men ikke 3G. Du kan laste ned spill og programmer til telefonen, men det hadde selvfølgelig vært en fordel med raskere teknologier som 3G og HSDPA.

Treningstelefon.

I menyen finner du et eget ikon for treningsprogrammet. Legg inn personlige data som vekt, høyde og kjønn og mobiltelefonen er klar til å gi deg et nytt og bedre liv, eller rettere sagt: Den overvåker det livet du har nå.

Telefonen teller hvert skritt du tar og beregner hvor mange kalorier du forbrenner. Den kunne fortelle at undertegnede går 2,7 kilometer til jobb hver dag, noe som stemmer bra.

Du kan også ta deg en joggetur og la telefonen holde styr på hvor langt du har løpt og snitthastighet.

I menyen skjuler det seg et JAVA-program som presenterer resultater av treningen med litt fiffigere detaljer. Her finner du også en medaljoversikt som skal motivere deg til å pelle deg ut på løpetur i skogen eller på treningssenteret.

Konklusjon.

SE W580i er en god Walkman-telefon med flere treningsfunksjoner, og sånn sett henvender den seg til deg som liker bakgrunnsmusikk til joggeturen. Kameraet duger til kjappe bilder utendørs og under gode lysforhold, men har du planer om å forevige innendørs-aktiviteter på kveldstid bør du hente frem digitalkameraet fra skuffen. Vi savner også 3G for raskere surfing på nettet og nedlasting av musikk.

Men alt i alt er dette en telefon å bli glad i. Designet er lekkert med detaljer som lyseffekter på sidene. Walkman-spilleren er god og ekstrautstyr som medfølgende minnekort og lydkabel trekker opp inntrykket. Talekvaliteten er det heller ingenting å si på og synkroniseringen mot Outlook går problemfritt.

Dersom du har lyst på 3G og gir blaffen i alt som heter trening, kan du ta en titt på modellen W660i.

TRYKK HER FOR Å SE ALLE MOBILTESTENE!

Viktige data:

* Firebånds GSM/GPRS/EDGE
* Skjerm: 2" skjerm med 16,7 millioner farger og 240 x 320 piksler
* 12 MB internminne / 512 MB følger med i pakken
* 2 Mp kamera /1600 x 1200 piksler
* Støtte for MP3, AAC, AAC+, eAAC+
* Overføring via blåtann og USB 2.0
* Tale/standbytid: opp til 9/370 timer
* Størrelse: 99 x 47 x 14 mm, 94 gram
* Ca. pris: 2.500,- inkl. mva.