TEST: SE K850i

Mobiltelefon med krutt under panseret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et kamera på fem megapiksler og programmer som lar deg redigere bilder og video på farten, kan SE K850i vise seg å bli redningen for alle som synes det er slitsomt å drasse med digitalkameraet i tillegg til mobiltelefonen på fest.

LES OGSÅ:

En kraftplugg.

Telefonen kan med rette kalles kraftig. Tykkelsen er målt til 17 millimeter og vekten er ubeskjedne 118 gram. Dette er en mobil som kjennes i jakkelomma, men det er selvfølgelig en grunn til den har blitt såpass massiv.

Under panseret er den nemlig stappet med trådløse teknologier og annen moro, ikke bare fiffige kamerafunksjoner.

Både 3G og EDGE!

For en gangs skyld har SE klart å integrere både 3G og EDGE i samme telefon. Dermed slipper du å sitte igjen med GPRS-hastighet når du befinner deg i områder uten 3G-dekning. I tillegg har de utstyrt telefonen med HSDPA som åpner for en nedlastinghastighet på teoretiske 3.6 Mbit/s.

Det eneste som mangler er WLAN, slik at du kan koble telefonen mot et trådløst nettverk, men denne teknologien er stort sett forbeholdt forretningstelefonene.

HSDPA åpner for at du kjapt kan laste ned musikkfiler, men pass på - slike utskeielser kan fort gå utover lommeboka.

Et lite kamera på fremsiden lar deg kjøre live videosamtaler, og støtten for push-epost varsler om nye e-poster.

Uvant navigasjon.

Vi skvatt litt første gang vi trykket på tastene. Den nederste delen av skjermen har tre trykkfølsomme punkter - egentlig en befriende ny løsning, men det tok litt tid før fingrene vente seg til tastesystemet.

En annen ting du bør merke deg: K850i har en slags navigasjontast som omringer to- og femtasten. Denne er skilt ut med neongrønne striper. Hvor fint dette er kan selvfølgelig diskuteres, men design og farger er jo som kjent en smakssak. Avhengig av hvilket program du kjører vil navigasjonstasten tilby forskjellige snarveier.

Helt til venstre på skjermen er det plassert en "medier"-meny, som gir deg oversikt over alt av medieinnhold på telefonen. Her kan du kjapt gå rett til musikk- eller videospilleren.

De kvadratiske tastene er nærmest identiske med tastene til T650i. De er greie å trykke på, men navigasjonstasten føles av og til "i veien". Tastene står for øvrig så langt fra hverandre at det blir umulig å trykke feil, selv for de med store fingre.

Meyene er i kjent SE-stil og byr ikke på noen overraskelser. Beskrivende ikoner med tekst gjør det enkelt å finne frem.

Det kan nesten virke som SE har glemt at telefonen ikke bare er underholdning, men også skal brukes til å ringe med. Selve ringe- og legg-på-knappen er nemlig i minste laget.

Se detaljerte bilder av telefonen til venstre!

Vær obs på at du må frem med pussefilla ofte, siden den speilblanke overflaten lett tiltrekker seg fingermerker.

God musikkmobil.

Siden K850i markedsføres som en kameramobil, er den ikke utstyrt med Walkman-programvaren, men den fungerer likevel fint til musikkbruk.

Best hadde det selvfølgelig vært om telefonen hadde inngang for 3.5 mm minijack, slik at det er mulig å koble til private hodetelefoner, men SE har valgt å gå for en proprietær løsning. Vil du bruke egne hodetelefoner må du kjøpe en overgang. De medfølgende øreproppene er heldigvis overraskende gode og leverer skikkelig trøkk og bass.

Du kan endre på lydbildet ved hjelp av en equalizer, og aktivere bassforsterkning herfra og til himmelen.

Det er fullt mulig å minimere musikkspilleren for å bruke telefonen til andre ting. Sitter du og mimrer til bilder fra siste fest, spretter det opp et felt øverst på skjermen som i noen sekunder viser informasjon om hva som spilles akkurat nå.

Telefonen, som til vanlig reagerer svært kjapt på alle tastetrykk, kan reagere litt tregere dersom du spiller musikk samtidig som du blar gjennom menyene.

Et minnekort på 512 MB følger med i pakken. Dermed får du lagret noen CDer, men har du planer om å legge igjen MP3-spilleren hjemme bør du investere i et større minnekort.

RDS-radioen fungerer bra og er kjekk å ha på bussturen.

Shake it!

SE har stappet en bevegelsessensor inn i telefonen, som brukes i forbindelse med spill og kamera.

Snur du skjermen når du kikker på et bilde, vil bildet og tilhørende menyknapper følge etter. Praktisk! Telefonen har også et morsomt spill, Marble Madness 3D, som tvinger deg til å vri mobiltelefonen hit og dit for å komme i mål.

Avansert kamera.

K850i er en såkalt Cybershot-telefon. Det vil si at den er utstyrt med en del avanserte kamerafunksjoner du ikke finner i andre mobiltelefoner fra Sony Ericsson.

Telefonen har også en rekke utvendige kameraknapper, for eksempel dedikert på-knapp som åpner linsa på baksiden.

Rett under finner du en knapp som lar deg veksle mellom bildemodus, videomodus og presentasjon- akkurat slik et vanlig digitalkamera er utstyrt med. Zoom-knappene er plassert lett tilgjengelig øverst på høyre side.

Selve bildemenyen skjuler en haug avanserte funksjoner, som ISO-innstillinger, lysmodus, hvitbalanse, effekter, valg av forskjellige scener (snø, landskap osv.) og fokus.

Redigeringsprogrammet iPhotoDJ lar deg trikse og mikse med et bilde etter at det er tatt. Her kan du, for å nevne noe, endre lysstyrke og kontrast, eller legge til effekter.

Da K850i ble lansert lovet SE at det skulle bli enklere å holde oversikt over alle bildene som ligger lagret på minnet, og det har de fått til. Bildene vil automatisk kategoriseres etter måned, og i tillegg kan du enkelt lage egne kategorier.

En snedig detalj er at knapperaden til høyre lyser opp i blått og gir rask tilgang til kamerafunksjoner når du aktiverer kameraet. Navigasjonstasten kommer også til unnsetning og lar deg zoome inn og ut, samt justere lysstyrken.

En funksjon som fikk oss til å humre litt er "fremvisning", som kjører et lite slideshow akkompagnert med bakgrunnsmusikk. Du kan velge mellom stilene romantisk, stille, trist glad og energi - alt etter humør, eller hvem du viser bildene til.

Aktiverer du BestPic-funksjonen tar telefonen ni bilder i rask serie, og du kan plukke ut det beste. Kort sagt: Telefonen har et vell av kamerafunksjoner du kan leke deg med.

Telefonen tar fine bilder i god kvalitet og smeller til med både skarphet og detaljrikdom. Autofokus hjelper deg med korrekt fokus på bildene, og Xenon-blitsen gjør det mulig å ta gode bilder også innendørs. Funksjonen "bedre bilde" kan med ett tastetrykk gjøre underverker med mørke bilder.

Blir du grepet av øyeblikket kan du laste opp bilder til nettstedet blogger.com med bare noen få tastetrykk.

Videokvaliteten er vi mindre imponert over. QVGA-oppløsning (320 x 240 piksler) er det videodelen har å by på. Her må Sony Ericsson se seg grundig slått av Nokias modell N95, som kan slå i bordet med 640 x 480 piksler.

Enkel synkronisering.

Du kan enkelt synkronisere kontakter og notater mot Outlook ved hjelp av det medfølgende programmet som installeres på datamaskinen.

Dette går lekende lett uten noen problemer.

Konklusjon.

SE K850i er en flott mobil med mange finesser og overraskelser. Men til ikke å være en skyvemobil er den i kraftigste laget. Alle kamerafunksjonene åpner for timevis med moro, og det er enklere enn noen gang å holde oversikten over bildene som ligger lagret på minnekortet. Telefonen tar gode bilder, som fint kan skrives ut og puttes i fotoalbumet.

Den leverer også varene på musikkfronten, men vi skulle så gjerne hatt inngang for 3.5 mm minijack.

Vi gir tommelen opp for både EDGE, 3G og HSDPA, som åpner for kjapp surfing og nedlasting. Men enkelte vil nok savne WiFi for trådløs nettforbindelse hjemme eller på jobben.

Viktige data:

* Firebånds GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
* Skjerm: 2,2" skjerm med 256K farger og 240 x 320 piksler
* 40 MB internminne / 512 MB følger med i pakken
* 5 Mp kamera / 2592 x 1944 piksler
* Støtte for MP3, AAC, AAC+, eAAC+, MPEG4
* Overføring via blåtann (A2DP) og USB 2.0
* Tale/standbytid: opp til 9/400 timer
* Størrelse: 102 x 48 x 17 mm, 118 gram
* Ca. pris: 4.000,- inkl. mva.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!