Foto: Samsung
Foto: SamsungVis mer

TEST: Samsung YP-K5

Samsung YP-K5 er flott å se på, men er den også flott å høre på?

Samsung YP-K5 ligner ikke på så mye annet som er i butikkene i dag. Den glatte og trykkfølsomme overflaten og den fremskyvbare høyttaleren gjør YP-K5 til den lekreste musikkspilleren vi har sett per dags dato.

LES OGSÅ:

Vi er imponert!

Førsteinntrykk.

YP-K5 ankom redaksjonen i utladet tilstand. Skuffelsen var stor da vi fant ut at det ikke var mulig å spille musikk mens den ladet seg via USB-porten på datamaskinen. En aldri så liten nedtur for et musikkhungrig testpanel.

Men utover det fungerer MP3-spilleren helt greit når vi kobler den til datamaskinen. Spilleren dukker opp som en egen partisjon, og det er bare å dra for eksempel lydfiler til og fra Samsung-mappa.

Veldig brukervennlig, og fortsatt noe Apple har til gode å lære seg.

Spesialkabel.

Siden Samsungen er avhengig av en egen kabel kan du ikke bruke en standard USB-ledning. Så lenge du passer på å ta den med deg dit du skal, og ikke roter den bort, burde dette gå fint.

Fingrene våre trengte litt tid på å omstille seg fra skrollhjulet til en iPod Nano. Oppbygningen og menyene er derimot så lettfattelige at det ikke tar mange minuttene å lære seg hvordan spilleren fungerer. Menysystemet er dessverre ikke tilgjengelig på norsk - svensk er det nærmeste vi kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God respons.

Den trykkfølsomme overflaten reagerer umiddelbart når vi manøvrerer rundt i menyene og musikksamlingen, og det går kjapt å bla gjennom selv hundrevis med album og artister.

Menysystemet tilbyr "Musikk", "FM-radio", "Bilder", "Alarm" og "Innstillinger". Animasjonene som spretter rundt i de ulike valgene ser flotte ut til å begynne med, men etter å ha brukt spilleren en periode hadde vi foretrukket at ting gikk litt raskere. Oppstarten av spilleren kunne også vært mer effektiv.

Radioen fungerer derimot glimrende, og er et flott alternativ når du blir lei av å høre på musikk.

I likhet med andre musikkspillere fra Samsung kan du velge mellom noen få ulike lydeffekter, som ekstra bass og 3D-lyd.

Den 1.7-tommer store skjermen er av typen OLED slik at du enkelt kan lese hva som står på den selv i sterkt dagslys. Blå skrift mot svart bakgrunn er gjennomført lekkert!

Batteritiden er oppgitt til rundt 30 timer.

Brei over baken.

Dette er ikke den slankeste musikkspilleren i klassen. Høyttaleren gjør musikkspilleren over dobbelt så tykk som iPod Nano.

I lukket tilstand minner den faktisk om en mobiltelefon, og i løpet av testperioden strakk vi oss flere ganger etter MP3-spilleren i stedet for telefonen når noen ringte.

Men sånt er jo egentlig bare sjarmerende.

Men hva med lyden?

Samsungen legger seg ganske midt på treet lydmessig. Du får ikke den fyldige musikken som følger med Creatives MP3-spillere. YP-K5 har heller ikke like god lyd som Apples iPod-spillere.

Lydkvaliteten er likevel helt grei, og med et par gode hodetelefoner vil nok du og spilleren få mange fine stunder sammen, til tross for lydmessige svakheter.

Høyttaler-revolusjon.

En glidemekanisme lar deg flippe ut en høyttaler, slik at du kan dele musikken din med omverdenen. Når du gjør dette vil spilleren automatisk snu skjermbildet til sidevisning. Vi satt stor pris på stereohøyttaleren og brukte Samsungen flittig som kjøkkenradio og underholdning på kontoret.

Lyden fra høyttaleren er faktisk overraskende bra - du kan fint pensjonere den gamle reiseradioen dersom du investerer i YP-K5. Men noen festhøyttaler er det nok ikke.

Konklusjon.

Dersom du er ute etter den MP3-spilleren som gir best lyd er det ikke YP-K5 du skal ha. Men hvis du ønsker deg en musikkspiller totalt forskjellig fra alt annet som finnes der ute, og som vennene dine garantert vil sikle over, er det bare å løpe og kjøpe.

Den fremskyvbare høyttaleren gjør dessuten at spilleren fungerer utmerket som underholdning mens du lager mat på kjøkkenet, eller når du pynter juletreet.

Det ryktes nå om at en versjon av YP-K5 uten høyttaler er på vei, men når den eventuelt vil finne veien hit nord er ikke kjent.

Samsung YP-K5 kommer i størrelser på 1 GB, 2 GB og 4 GB. Prisen ligger på henholdsvis 1.350, 1.730 og 2.100 kroner.