TEST: Samsung SGH-i900 Omnia

Jaså, du trodde vi hatet Windows Mobile?

Svaret er nei , vi gjør faktisk ikke det - selv om Sony Ericssons Xperia fikk mye velfortjent pepper da vi testet den for noen uker siden. Spørsmålet er selvsagt om Samsung har gjort en bedre jobb med sin Omnia-modell, som altså har samme operativsystemet i bunn.

LES OGSÅ:

Pluss og minuser på designet.

Vi synes designet på Omnia er råtøft, og da spesielt sett forfra. Fronten består av en stor og lyssterk skjerm, og under denne får du to knapper (telefonrør av og på), samt en slags styremus. Et flott og stilrent design, altså, og til tross for at baksidedekselet er i plast oppleves byggekvaliteten som svært god i praksis.

I motsetning til Xperia får du ikke noe skyvetastatur på Omniaen, her skal du i stedet bruke det trykkfølsomme skjermtastaturet til å betjene mobilen. Mange av dere vil sikkert lure på hvordan akkurat dét fungerer, og det er bare å si det kjapt og nådeløst:

Den er ikke i nærheten av å gi den samme responsen du får på for eksempel iPhone. Med mindre du har fingernegler like lange som øyenvippene til Jan Thomas er det altså bare å innse at denne mobilen betjenes med pekepenn om du vil unngå feiltasting. Men fortvil ikke, for med litt tilvenning fungerer dette helt ok – også for meg som ikke er vant til å jobbe med pekepenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan likevel ikke fri oss for å lure på hvordan Samsungs designavdeling klarte å glemte sistnevnte fra det ferdige produktet. På Omniaen må den nemlig festes utenpå mobilen, en løsning som ikke er spesielt elegant av flere grunner. For det første synes vi det ser litt rart ut, og i tillegg vil pekepennen kunne ripe opp skjermen når du har mobilen i lomma. Og hvor lang tid går det før du mister den?

Telefonen i bruk

Den store fordelen med Windows Mobile er at PC-brukerne raskt vil kjenne seg igjen. Her får du mer eller mindre de samme programmene og menyene du er vant til fra før, men i tillegg har Samsung valgt å gi deg sitt eget brukergrensesnitt på topp. Den praktiske betydningen av dette kan diskuteres, det blir litt smak og behag, men stort sett fungerer det greit – selv om vi til tider synes mobilen bruker litt vel lang tid på å åpne enkelte programmer.

Vår oppfatning er likevel at den virker kjappere enn nevnte Xperia. Dette gjelder spesielt på bildemenyene, som også glir langt jevnere når du blar deg fram og tilbake.

Lydkvaliteten på Omnia oppleves som god, noe som bare skulle mangle på en mobil i denne prisklassen. Også det å sende MMS og SMS går fint, selv om vi personlig bruker litt lenger tid på dette her enn på andre mobiler, ettersom vi er nødt til å bruke pekepennen for å minimere skriveleifene.

Synking av e-post via Microsoft Exchange gikk også helt uproblematisk, og vi opplever her at e-postene kommer kjappere på Omniaen enn på PCen. Ingenting å klage på, med andre ord.

Omniaen er forøvrig proppfull av programvare, inkludert innebygget GPS med kart fra Route 66 (kart over Norden). Irriterende nok krasjet imidlertid mobilen hver eneste gang vi prøvde å aktivere programmet, men forhåpentligvis skyldes nok det at vår testutgave har blitt gjenstand for litt hard bruk. (Har du erfaring med GPS-funksjonen så del det gjerne med oss og leserne i diskusjonsgruppen under artikkelen.)

Omniaen leveres ellers med to nettlesere - Internet Explorer og Opera 9,5 -, som fungerer slik de skal både via GPRS og Wlan. Når vi surfet via Wlan merket vi imidlertid at dekningen var dårligere enn på både vår Nokia N82 og iPhone. Hva dette skyldes er ikke godt å si, men Omniaen mistet altså kontakt med nettverket der begge de to nevnte mobilene fungerte fint, og det gir trekk hos oss.

I tillegg til å virke som MP3-spiller har Omniaen også innebygget FM-radio, og det er enkelt å finne og lagre radiostasjonene. Dessverre sverger Samsung fortsatt til sine egne plugger. Mangelen på en vanlig minijack-utgang gjør altså at du må bruke Samsungs egen overgangskabel om du vil bruke ditt eget headsett. Vi savner også vanlig USB-tilkobling, for har du glemt den spesielle Samsung-kabelen må du altså overføre for eksempel mp3-filer ved hjelp av microSD-minnekortet.

Bilde og video.

Det innebygde mobilkameraet er på fem megapiksler, og med innebygget bildestabilisator hadde vi store forhåpninger her.

Dessverre ble vi skuffet. Heller ikke dette mobilkameraet kan måle seg med Nokia N82 når det kommer til bildekvalitet, enten det gjelder stillbilder eller video, spesielt i skumring. Hovedforklaringen er nok at lampelyset ikke fungerer like godt som en Xenon-blits.

Vi merket oss også at auto-blitsen ikke fungerte helt slik vi ønsket. Når du setter den på auto går stort sett blitsen alltid på, selv når det ikke er nødvendig – i praksis bør du altså slå blitsen av og på manuelt.

Stuebilde (jpg 1 578 kB)
På jobben (jpg 1 401 kB)
I mørkt rom med blits (jpg 1 628 kB)

Bilder & video tatt med mobilen får du her:




Bildevisningen på mobilen fungerer imidlertid brillefint, det samme gjelder overføring av bilder/video til PCen. Det er også enkelt å videresende bilder via MMS, eller som e-post.

Konklusjon.

Med unntak av den dinglende pekepinnen liker vi designet på Omniaen, den ser rett og slett tøff ut og personlig liker jeg den langt bedre enn Xperia.

Er du kjent med Windows Mobile og liker mulighetene det gir vil du antagelig heller ikke bli skuffet over hvordan den fungerer i praksis.

Men, for det er et alvorlig men her. Totalt sett mener vi likevel at dette operativsystemet nå nærmest skriker etter en overhaling. For når Blackberry har klart å vise hvor enkelt og logisk det faktisk kan gjøres, så burde tida da smarttelefoner måtte være trege og til dels tungvinte i bruk være over for godt. Vår konklusjon blir dessverre at også denne mobilen kun blir for de spesielt interesserte som allerede befinner seg i Windows Mobile-miljøet.

Faller du utenom denne gruppen bør du heller gå for Nokia E71, iPhone eller den mest imponerende arbeidshesten av dem alle: Blackberry Bold.