TEST: Samsung LE40-R71B 40-tommers LCD

Samsungs R71B har primadonna-nykker, og sier ikke ja takk til hva som helst.

Du har kanskje blitt nysgjerrig etter å ha sett Samsung reklamere ivrig for sin nye R7-serie på TV. Vel, det har vi også. Vårt elegante testeksemplar - for TVen ser unektelig staselig ut - har en størrelse på 40 tommer og en pris på cirka 20.000 kroner.

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Samsungen er pakket inn i svart pianolakk, noe som alltid gir et eksklusivt inntrykk. En annen detalj vi liker er at bordstativet er dreibart, men dessverre sender det tankene våre tilbake til de gamle og skjøre hagestolene av plast vi har hjemme.

At i alt er designet likevel gjennomført stilrent, og vi la faktisk ikke merke til kontrollknappene på siden til begynne med. Disse smelter sammen med resten av designet, slik at så godt som ingenting forstyrrer de rene linjene og rette kantene.

Fjernkontrollen kommer også i svart, og ligger godt i hånda slik at tommelen er praktisk plassert i forhold til volumtaster og menyknapp. Vi savner som vanlig snarveier til inngangene. I løpet av en testperiode skifter vi mellom disse relativt hyppig.

Samsung skal også ha skryt for å merke inngangene godt og plassere dem lett tilgjengelig. På baksiden finner du to scart (én RGB), en VGA, en HDMI og en komponent-inngang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

S-video er selvfølgelig også på plass. Denne finner du på venstre side sammen med inngang for blant annet hodetelefoner. Perfekt plassering for deg som vil koble til digitalkameraet for å presentere årets feriebilder på storskjerm.

Menyer.

Menysystemet kommer i kjent Samsung-stil. Det ser ryddig og pent ut, og kombinert med norsk språk blir det dessuten riktig så brukervennlig.

Sammenlignet med de rykende ferske Bravia-modellene fra Sony kommer Samsung litt til kort når det gjelder justeringsmuligheter, og vi føler oss av og til litt låst når vi skal gjøre forandringer på bildet. En vanlig bruker vil nok likevel ikke plages nevneverdig av dette.

I menyen finner vi også Samsungs egen DNIe-demo, som viser hvordan bildet vil se ut med og uten den såkalte "Digital Natural Image engine" aktivert. Her er vi er prisgitt brillene til Samsung, og hvorvidt motoren gjør bildekvaliteten bedre eller verre blir dermed vanskelig å si.

Dessverre er det ikke mulig å ha forskjellige innstillinger på de ulike inngangene, med unntak av at du for eksempel kan ha bildemodusen "Dynamic" på komponent-inngangen, og "Film" på HDMI. For en flatskjerm i denne prisklassen er en slik begrensning helt unødvendig.

TV-signaler.

Etter litt eksperimentering finner vi ut at det er den dynamiske bildemodusen som lokker mest når vi ser på TV gjennom Canal Digital-tuneren vår. Hvitt og svart får flotte kontraster til hverandre, men den samme kontrasten må justeres ned for at den ikke skal skape for mange forstyrrelser.

Det kraftige svartnivået, og påfølgende detaljtapet, viser seg å være et problem hele veien. Samsung har pøst på med store mengder svart, slik at mange elementer forsvinner ved mørke scener. Justering av lysstyrken fungerer så lenge scenene er mørke, men når de blir lyse blir bildet litt blast.

På vår testmodell registrerer vi mye støy i bildet på TV-sendinger. Du bør derfor la den digitale støyreduksjonen stå på kontinuerlig. Hvis den er avslått blir nemlig ikke TV-bildet til å leve med på dårlige signaler, og horisontalt scrollende tekst blir innimellom hjemsøkt av et plagsomt etterslep.

Vi legger også merke til mye pikselrot rundt logoer og andre konturer. Her hjelper det litt å skru ned skarphetsinnstillingen som er satt altfor høyt fra fabrikkens side.

Alle disse tingene vil derimot bli betraktelig mindre problematisk hvis du gir TVen et bra signal. Vi har også hatt anledning til å teste denne modellen sammen med en digital tuner fra UPC, og da forsvinner så å si støyen helt på de beste kanalene. Du vil heller ikke se støy rundt logoer eller tekst, i det minste ikke så lenge du passer på skarphetsinnstillingen.

DVD-signaler.

La oss stoppe opp ved et punkt som mange vil legge merke til hvis de går til innkjøp av R71, nemlig den dynamiske kontrasten. Når vi valgte bildebehandlingsmodusen "Dynamic" opplevde vi av og til at TVen begynte å blinke i tide og utide. Først trodde vi det var noe riv ruskende galt med DVD-spilleren eller signalet, men så fikk vi et tips om at det sannsynligvis var den dynamiske kontrasten som slo til. Teknologien vil nemlig forsøke å tilpasse seg bildet som best den kan, noe som ikke alltid går smertefritt, og derav den irriterende blinkingen.

Vi hoppet derfor over til film-bildemodus, som for øvrig er den eneste modusen hvor dynamisk kontrast er avslått. Det burde strengt tatt eksistert et eget menyvalg for å deaktivere dynamisk kontrast, slik du kan på Samsungs toppmodell, M61.

Det skal nevnes at blinkingen ikke alltid er der, men dukker opp av og til når TVen blir "usikker" på lysforholdene i det du ser på. Er du derimot så heldig å ha et sterkt signal i veggen, eller via for eksempel en digital-tuner som nevnt ovenfor, vil den dynamiske kontrasten være langt mer stabil.

Når vi så film via scart-inngangen fikk vi bekreftet våre antakelser om at TVen ikke aksepterer hva som helst. Her er det mye støy, og for å få et bra bilde må du altså ha utstyret i orden. Når vi bytter til HDMI-inngangen og skalerer opp bildet til 720p blir resultatet nemlig mye bedre.

Konklusjon.

Samsung LE-40R71B har masse personlighet og tilhørende nykker. Av og til lurer vi på om TVen rett og slett ikke er helt ferdig. Vi la også merke til noen småfeil i menysystemet, som opptrer som grønne striper. Blinkingen ved bruk av dynamisk kontrast burde også vært ryddet opp i før flatskjermen ble sendt ut til butikkene.

DNIe-demoen ser vi ærlig talt ikke noen vits i, med mindre du vil forsøke å imponere kompisgjengen. Denne plassen i menyen burde Samsung brukt til andre og mer nyttige ting. Det er også litt tullete at du får se DNIe avslått i demoen, mens det er helt umulig å deaktivere denne bildemotoren på egen hånd.

Men at TVen ser flott ut og imponerer med de rette signalene er det ingen tvil om. Samsung har også prioritert kjekke funksjoner som bilde-i-bilde og frys-mulighet (fint for å justere TV-bildet). Dessverre må du altså belage deg på en del støy og uregelmessigheter dersom du ikke sitter på sterke TV-signaler.

I følge en spillentusiast i redaksjonen skal Samsungen for øvrig være fabelaktig å spille Xbox 360 på ...