TEST: Samsung LE-32R86BD

LCD-TV på 32-tommer med lekker design og mye spennende på innsiden.

Årets flatskjermer fra Samsung byr på flere innganger og kraftig utvidede menyer. Vi drar i gang ballet med modellen 32R86 som er Samsungs designalibi i budsjettklassen. Hvis du har lyst til å mimre kan lese hvordan det gikk da fjorårets R-serie fikk kjørt seg på testbenken.

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

Det første vi merker oss er nedre del av skjermen som lyser opp i blått. Effekten gir et eksklusivt inntrykk, men det er mulig å skru den av dersom du synes det er forstyrrende. Det satses fortsatt hardt på svart pianolakk som til en viss grad klarer å skjule at TVen er dekket i plast.

Det er ikke lenge siden du måtte kjøpe en svindyr toppmodell for å få med 2 HDMI-innganger. Vel, Samsungs 32R86 kan skilte med hele 3, hvor to av dem er plassert bak og 1 på siden. I tillegg finner du 1 komponent-, 1 VGA- og 2 SCART (1 RGB)-innganger, samt S-video og kompositt-inngang.

Fjernkontrollen har heller ikke blitt glemt. Det er ikke noe nytt å finne i forhold til fjorårets, men den ser bra ut og ligger godt i hånden. Mange produsenter legger ved en dårlig fjernkontroll for å kutte kostnader, men det gjelder ikke Samsung.

Selve kommunikasjonen mellom TV og fjernkontroll kunne gjerne vært bedre. Det går tregt å justere seg frem til ønsket effekt, spesielt hvis du skal helt i motsatt ende av skalaen.

En annen liten ulempe er at det er veldig enkelt å komme borti "av-knappen" ved et uhell, siden den står litt ut fra apparatet på siden og reagerer med en gang du rører den.

Menyer.

Samsung har virkelig åpnet opp menysystemet sitt og du får nå tilgang til mange flere innstillingsmuligheter enn tidligere. Godt er det å se at produsenten har tatt til seg kritikk og gjort det mulig å deaktivere både bilderforbedreren DNIe og dynamisk kontrast, som har skapt frustrasjon blant mange på grunn av uønskede artefakter i bildet.

Til venstre kan du se bilder av alle de nye menyalternativene.

Det kan virke som Samsung har bestemt for deg hvilken bildemodus du skal bruke til hvilken kilde. Grunnen er at du får tilgang til ulike bildejusteringer etter hvilken modus du velger.

Til TV foretrekker vi "Standard" siden vi da kan aktivere DNIe, som kan gjøre underverker med bildet under de rette forholdene. Skal du derimot se på DVD bør du velge "Film" siden du da får tilgang til "Varm 1" og "Varm 2", som øker kinofølelsen og gjør bildet mer behagelig å se på.

Ideelt sett burde det ikke være noen forskjell på de ulike modusene, og vi er spente på å se om denne restriksjonen gjelder også for de dyrere modellene.

Nytt av året er teknologien Movie Plus (Film pluss) som skal minimere hakking ved raske bevegelser og gi mer sømløse bilder. Funksjonen minner om snillere utgave av 100 Hz siden bølgeeffekten er mindre fremtredende, men vi synes fortsatt den får bildet til å virke veldig unaturlig. Heldigvis kan du skru denne av og på etter hva som passer deg best.

TV-signaler.

Om ikke så altfor lenge kan store deler av landet kose seg med digitale TV-sendinger, noe som kommer godt med dersom du har planer om å kjøpe deg flatskjerm. Vi testet Samsungen mot digitale TV-signaler fra Canal Digital.

Rett fra esken lirer Samsungen av seg behagelige bilder og vi merker oss at fargene har fått en aldri så liten boost i forhold til fjorårets modeller. Nå var det også kvaliteten på TV-signaler vi klaget over sist, og det har Samsung virkelig ryddet opp i.

De nye menyene byr dessuten på utallige muligheter og lar deg trikse og mikse med bildet i timevis. Ta deg tid til å aktivere DNIe og se hva funksjonen gjør med bildet. Kontrasten fyres opp og bildet "våkner til liv", men det på bekostning av mer støy på TV-sendinger av dårlig kvalitet. Likevel foretrakk vi å ha denne aktivert når vi så på TV.

Selv gamle Friends-episoder ser bra ut og positivt er det også at hudtoner og øvrige farger virker naturlige. Det gjør bildet behagelig å se på. Vi er heller ikke spesielt plaget av støy.

DVD-signaler.

Med hele 3 HDMI-innganger tilgjengelig har du virkelig de rette forutsetningene for å kunne se film med beste signalkvalitet. Når også svartnivået er dypt og flott ligger alt til rette for en god filmopplevelse. Men pass på at du sitter mest mulig rett foran TVen. Betraktningsvinkelen er nemlig noe følsom. Dette fører til at svart går mot blågrått og kontrasten viskes ut dersom du sitter til siden for skjermen.

For å skru deg frem til best mulig sortnivå får du god hjelp av funksjonene bakgrunnslys og energisparing.

Med bildemodus satt til "Film" og farge satt til "Varm 2" blir bildet flott å se på og vi registrerer så godt som ingen graderinger, som ofte kan ødelegge totalopplevelsen. Av og til savner vi likevel litt mer smell og trøkk i bildet.

HD-DVD.

Det er med HD-signaler Samsungen virkelig slår fra seg. Detaljnivået er fortreffelig og skarpheten er i en klasse for seg. Vi testet King Kong både som vanlig DVD og HD-DVD og forskjellen mellom de to er enorm. Det er med andre ord en fordel om du har HD-kilder tilgjengelig, gjerne i form av PS3 eller Xbox 360, eller en dedikert HD DVD eller Blu Ray spiller.

Konklusjon.

Samsung 32R86 er en god TV med et flott design som er garantert å vekke positiv oppmerksomhet i finstua. Utvendige detaljer som dreibart bordstativ, en fjernkontroll som ser bra ut og den blå lysstripa under apparatet gir oss følelsen av at dette er et gjennomtenkt produkt.

Fjernkontrollen fungerer dog ikke like bra som den ser ut da det går altfor tregt å justere seg frem til ønsket effekt i bildet. Betraktningsvinkelen trekker også ned helhetsinntrykket og det samme gjør restriksjonene Samsung har satt i menyene, selv om produsenten selvsagt skal ha skryt for å gi tilgang til mange flere innstillingsmuligheter enn tidligere.

Men: Merk deg at Samsung har utstyrt 32-tommeren i R8-serien med et billigere panel enn du finner på de større panelene, blant annet 37-tommeren i samme serie. Dette viser seg også i praksis, for 37-tommeren vi hadde tilgjengelig hadde IKKE den samme svakheten når det gjaldt betraktningsvinkelen. I så måte kan vi si at 37-tommeren har en sterk femmer i totalkarakter, mens 32-tommeren ligger på 5-.

Bildekvaliteten ved TV- og DVD-signaler er det imidlertid lite å utsette på - også på 32-tommeren - og sitter du med HD-kilder mellom hendene har du mye å se frem til. Samsung burde kanskje slengt med minnekort- eller USB-inngang, men med hele 3 HDMI tilgjengelig burde de fleste være godt fornøyd med utstyrsnivået.

Vi gleder oss til å ta flere av Samsungs nye modeller nærmere i øyesyn. Det gjelder spesielt den nye M-serien. Vi håper å få inn et eksemplar til test om ikke så altfor lenge.