TEST: Samsung 40M71B

Samsung 40M71B er akkurat slik en flatskjerm skal være: Stor, lekker og med glitrende bildekvalitet.

Da Samsungs toppmodell 40M61 ble lansert i fjor kostet den hele 30.000 kroner. Nå er oppfølgeren M71 her, men til en mer folkelig pris på 24.000 kroner. Vi har gledet oss i mange uker til å få kloa i TVen, og nå har vi endelig fått vite hva som skjuler seg under det pianolakkerte panseret. Men kan den måle seg mot sin populære og nærmest legendariske forgjenger?

LES OGSÅ:

Design og førsteinntrykk.

For å konstatere fakta: M71 ser vanvittig bra ut, og det er bare å bøye seg i støvet så snart den er pakket ut. Svart og glinsende pianolakk er selvfølgelig på plass og høyttalerne er elegant skjult under skjermen.

I forhold til M61 virker TVen mer kompakt siden kanten som skal reflektere lyden fra høyttalerne har blitt helt gjennomsiktig. Nå er det jo slik at gjennomsiktig materiale har en lei tendens til å se skittent ut, så her må du frem med vaskefilla i ny og ne.

Trykk på videoknappene til venstre for så se video fra testen. Jo kjappere bredbåndslinje - jo bedre kvalitet kan du velge. Du finner også bilder fra testen i venstremargen.

Utstyrsmessig ser alt til å være i orden. Lett tilgjengelig på baksiden finner du to hdmi-, to scart- (en RGB), en pc- og en komponent-inngang. Venstre side har blant annet usb-, s-video og flere minnekort-innganger. Dermed kan du i likhet med Philips 42PF9831d bruke TVen som en mediespiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjernkontrollen har fått seg en kraftig oppussing i forhold til det klumpete plastikk-eksemplaret som fulgte med M61. Nå har den blitt både slank, lekker og lyser blodrødt i mørket!

Som en siste hånd på verket har Samsung lagt ved et dreibart bordstativ. Produsenten kunne godt ha valgt et annet materiale enn plast på foten, men vi skal ikke bli for kravstore heller.

Menyer.

Menysystemet kommer i kjent Samsung-stil, men har fått noen ekstra muligheter i forhold til M61. For eksempel kan du nå endre RGB-innstillinger for både kontrast og lysstyrke.

Nytt av året er også SMD (smooth motion detection), som skal gi et mykere bilde. Teknologien fungerer mye på sammen måten som Philips DNR (digital natural motion). Vi var ikke spesielt begeistret for resultatet hos Philipsen, og det samme kan sies om Samsungen. Alt ser veldig unaturlig ut, og ofte danner det seg en plagsom bølge rundt elementer i bevegelse.

Du kan velge å ha forskjellige bildemodus for de ulike inngangene, men verdiene disse har vil følge med når du veksler mellom for eksempel komponent og hdmi. Et godt tips er å bruke "tilpasset" til TV-signaler, siden det er den signalkilden som vil kreve mest kalibrering.

Med unntak av film-bildemodus kommer alle bildemodus med skarphet stilt skyhøyt. Dette har vi sagt før og sier det igjen: Skarphet er en uting og bør justeres ned. Hvis ikke ender det med at bildet revner og blir stygt, støyfullt og rotete.

Vis?

Wiselink heter multimedie-spilleren til M71 og den fungerer så som så. Hvis du setter en sang til avspilling kan du ikke gjøre noe som helst annet, for da stopper den. Tullete.

Bildefremviseren fungerer stort sett helt greit, men litt av opplevelsen blir ødelagt fordi det går utrolig tregt å laste inn bilder. Dessverre er det ikke mulig å spille av videosnutter, og hele konseptet med mediespilleren virker rett og slett halvferdig. Her har Samsung mye å lære av Philips!

TV-signaler.

Det er på bildekvalitet-biten at M71 virkelig viser hva den er god for. TV-bildet er bokstavelig talt glitrende, og selv på kanaler med svakt signalnivå klarer skjermen å vri ut av seg masse detaljer og en imponerende skarphet.

Ingen av de forhåndsprogrammerte modusene passet helt til våre TV-signaler, og på det beste ble bildene altfor mørke. Men det klarte vi fint å rydde opp i ved å kalibrere bildet selv.

Flatskjermer sliter generelt med lavoppløste TV-sendinger, men kan levere et mye bedre bilde dersom du bare investerer litt tid med bildejusteringene i menysystemet. Fabrikkinnstillinger er nemlig sjeldent optimale for vanlige TV-sendinger.

DVD-signaler.

Vi falt veldig for film-bildemodusen når vi spilte av DVD-film, og fant egentlig ingen grunn til å begynne å kalibrere bildet for DVD-kilden vår. De smådunkle bildene gjør seg utmerket i et mørkt rom og vi får kinofølelse med en gang.

Hvis du er ute etter et bredere fargespekter kan du selvfølgelig justere deg frem til dette via innstillingene i bildemenyen. Men ikke forvent et like heftig fargeregister som Sony Bravia KDL-V2000 er utstyrt med. M71 er mer beskjeden av seg.

Samsungen er ikke kresen på signalene den får servert, derfor kan du trygt kjøpe den selv om du ikke har verdens mest avanserte DVD-spiller. Resultatet blir selvfølgelig best dersom du har en spiller med digitalutgang og oppskalering, men du trenger ikke rive av deg håret i frustrasjon hvis ikke.

Samsung M71 møter HD-DVD.

Vår søsterpublikasjon DinSide data hadde en bærbar PC fra Toshiba med HD-DVD inne til test, så den godeste Samsungen fikk utfordret seg her også.

Nå kan ikke DOOM sies å være den filmen med det mest utfordrende fargespekteret, men det var den eneste HD-DVD-filmen vi hadde tilgjengelig. Du skal ha et relativt skarpt øye for å se den store kvalitetsforskjellen i bildet, men at det er snakk om et rikere detaljnivå er det ingen tvil om.

PC-bruk.

DinSide data har gjort en grundig test av hvordan M71 fungerer i kombinasjon med PC. Kort oppsummert kan vi fortelle at videoklipp hakker plagsomt mye via VGA-inngangen på vår testmodell. Samsung kunne fortelle oss at dette var et problem på tidligere modeller, men som nå er rettet opp i.

Konklusjon.

Samsung M71 er en fantastisk god TV, og det er nesten trist å gi slipp på den etter endt testperiode.

Skal vi hakke på noe må det være SMD-funksjonen som egentlig er totalt bortkastet, siden den etter vår mening forverrer bildet i stedet for å gjøre det bedre. Litt tåpelig er det også at Samsung fortsatt sliter med småbugsene vi merket oss hos R7. Dette åpenbarer seg av og til som grønne streker når vi aktiverer menyen. Småpirk kanskje, men sånt bør ikke forekomme på en splitter ny TV til mange tusen.

Som med alle flat-TVer gjelder den gode gamle huskeregelen: Jo bedre signal TVen får, jo bedre blir bildekvaliteten. Utstyrt med to HDMI-innganger er M71 godt forberedt til blu-ray og hd-dvd-spillere ramler inn i butikkene. Med slike høyoppløste signaler vil bildet bli ikke mindre enn fabelaktig.

Siden M71 er en LCD-TV kan du dessuten bruke den i kombinasjon med spillkonsoller uten å frykte innbrenninger.

Trykk på videoknappene øverst til venstre for så se video fra testen. Jo kjappere bredbåndslinje - jo bedre kvalitet kan du velge. Du finner også bilder fra testen i venstremargen.

Interessert i flatTV? Her finner du ALLE TV-testene våre!