TEST: Samsung 40F71B - LCD

Denne modellen har flere ess i ermet. Full HD (1920 x 1080) er ett av dem.

Samsung 40F71 ble lansert samtidig med Blu Ray-spilleren BD-P1000 rett før jul. TV-apparatet har såkalt full HD-oppløsning på 1920 x 1080 piksler og 1080p-støtte, noe som burde få HD-elskere til å heve øyebrynene og smile ekstra bredt.

LES OGSÅ:

Prisen ligger i skrivende stund på rundt 20.000 kroner.

Design og førsteinntrykk.

Samsung kjører som vanlig på med sin karakteristiske pianolakk, en designløsning som har slått an hos mange. Ulempen er at lakken tiltrekker seg fettete fingermerker, men har du en pusseklut for hånden, eller klarer å holde fingrene unna TV-apparatet, er dette bagateller.

På baksiden finner vi to SCART (begge RGB), to HDMI-, en komponent-, og en VGA-inngang. På siden er apparatet utstyrt med s-video og USB- og minnekort-innganger. Veldig praktisk og lettvint for deg som liker å kjøre bildefremvisninger i heimen. I likhet med tidligere Samsung-modeller er inngangene godt merket, og siden bordstativet er dreibart er det i tillegg enkelt å komme til med ledninger på baksiden.

Fjernkontrollen ser flott ut, men vi savner dedikerte knapper til de ulike inngangene. Detaljer som bakgrunnsbelyste knapper gir deg følelsen av å ha kjøpt en TV i toppklassen. Det er også et pluss at den fungerer som universal-kontroll, selv om dette gjør at det blir trangt om plassen for alle knappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menyer.

Med unntak av noen små designmessige endringer og oppløsningen kan det være vanskelig å skille 40M71B og 40F71B fra hverandre. Men det som kan være vesentlig for noen er at F71 mangler 100 Hz (SMD). Her må du altså ta en liten vurdering over hvilke funksjoner du har bruk for. Vår erfaring er at 100 Hz-teknikken ikke alltid fungerer optimalt, men dette er selvfølgelig smak og behag. TVen tilbyr forøvrig RGB-innstillinger for både kontrast og lysstyrke, så innstillingsnerdene burde ha litt av hvert å bryne seg på.

TV-signaler.

40F71 stod ved siden av Tatung 42EMGI, en konkurrent med full HD. På TV-signaler er Samsungen overlegen med varme farger og god kontrast. Ha likevel i bakhodet at full HD-oppløsning vil gjøre det til en stor utfordring å bearbeide et standard TV-signal. Det ser vi også hos Samsung som sliter litt med en slags unormal skarphet og rotete opptegning av kanter, selv ved digitale TV-signaler.

DVD / Blu Ray.

Koblet til Blu Ray-spilleren BD-P1000 og med Blu Ray-filmen SWAT er Samsungen i storform. Sammenlignet med DVD-versjonen av samme film er bildekvaliteten mange hakk bedre. Skarpheten og renheten i bildet gjør filmopplevelsen til en sann glede. Filmelskere har mye å se frem til, med DVD-spillerens arvtaker.

Xbox 360.

Konsollspillere kan trygt kjøpe Samsung 40F71. TV-apparatet gir deg en fantastisk spillopplevelse. En av de store fordelene med LCD-skjermene kontra plasma er at du slipper å bekymre deg over innbrenning mens du spiller.

HDTV.

Vi testet skjermen opp mot HD-sendingene til Canal Digital og var spesielt spente på hvordan sportssendingene ville se ut. Dette er jo et område hvor flatskjermer generelt har fått mye pes. Men du verden for en forskjell! Har du først sett fotball i HD er det ikke fristende å hoppe tilbake til standard TV-sendinger. Skarpheten og detaljrikdommen i bildet er mange ganger bedre, og løpende fotballspillerne er ikke lengre preget av piksler som sliter med å henge med.

Wiselink.

Samsung har lagt ved den samme mediespilleren som de puttet inn i 40M71B. Ved hjelp av USB- og minnekortinngangene kan du spille musikk og kjøre bildefremvisninger direkte på skjermen. Vi hadde håpet at Samsung hadde rettet opp i noe av det vi klaget over sist gang, men den gang ei. Det går fortsatt for tregt å laste inn bilder, og det er ikke mulig å lytte til en sang og bla i musikk-katalogen samtidig (da stopper sangen opp). Her gjør spesielt toppmodellene til Philips en langt bedre jobb. Likevel: Det er selvfølgelig et pluss i margen at TV-apparatet har integrert mediespiller, det kan ikke motsies.

Konklusjon.

Flatskjermer med 1920 x 1080 (full HD) er ment for høyoppløste kilder. Standard TV-signaler kan være vanskelig å bearbeide med mindre det er lagt mye tid og krefter i de riktige komponentene. Samsungen avslører svakheter selv ved digitale TV-signaler, men sammenlignet med Tatung 42EMGI er den en soleklar vinner på alle felt.

Til bruk med HD-kilder fungerer Samsung 40F71 utmerket! Dette er altså en TV for deg som har planer om å investere i Blu Ray eller HD DVD-spiller. For ikke å snakke om alle som laster ned HD-klipp fra internett, eller de som har planer om å kaste seg på HDTV-tilbudet til Canal Digital.

Du vil også bli fornøyd om du spiller mye konsollspill, for Samsungen leverer et mektig og flott bilde også her.

Som allround-TV mener vi Samsung M71B er et bedre valg, siden den leverer et bedre bilde ved standard TV-signaler.

En sterk og god konkurrent til Samsung 40F71 er Sony 40W2000. Vi tipper de to kommer til å knive om oppmerksomheten i butikkhyllene fremover.

Dersom du synes 40-tommer blir for lite er det også en 46-tommer tilgjengelig i Samsungs F-serie.

Trykk her for flere TV-tester!