TEST: Roomba iRobot SE

Er du på jakt etter en mer avslappende hverdag kan du like godt finne fram kredittkortet.

Strengt tatt er Roombas iRobot noe så usexy som en støvsuger. Men det som gjør den til en vinner er at den gjør hele jobben for deg, slik at du kan bruke tida til noe helt annet.

LES OGSÅ:

Vi skal innrømme at vi hadde våre tvil om iRoboten, men etter tre ukers intens testing er det bare å innrømme at vi er forelsket. Det tror vi du vil bli også.

Så enkelt at det er til å le av.

Roombaen kommer omtrent ferdig montert og leveres blant annet med ladeenhet og fjernkontroll (eureka: En støvsuger med fjernkontroll:-) ). Alt du trenger å gjøre er dermed å slå den på, og trykke på startknappen.

iRoboten har tre knapper på toppen: Spot-funksjonen brukes når du skal støvsuge et lite område, du har for eksempel mistet potetgullskålen under bordet. Clean-funksjon justerer selv rengjøringstiden etter rommets størrelse, mens Max-knappen brukes når du vil at den skal støvsuge helt til den går tom for strøm. Dette er med andre ord så enkelt at selv de mest teknofobe vil føle seg som vinnere.

Dette liker vi.

Det som imponerer mest er at den klarer å komme til, selv der vi ikke hadde trodd at den skulle gjøre det.

Dette skyldes i hovedsak to ting: Den roterende sidebørsten klarer å pirke ut de aller fleste hybelkaninene, selv innerst i hjørnene, slik at de blir sugd opp av sugeenheten. I tillegg er iRoboten såpass lav (9 cm) at den klarer å gå fritt under de fleste sofaer, og tro oss; det er en befrielse å slippe å dra fram sofaen hver gang du skal støvsuge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi liker også at du slipper å kjøpe støvsugerposer. Her er det bare å klipse av beholderen og tømme innholdet rett i søpla når den er full.

Undertegnedes bedre halvdel hadde heller ikke særlig troen på iRoboten da den kom i hus, men også hun har snudd. I tillegg til at Roombaen gjør en god jobb på hundehår, er nok hovedgrunnen hennes at iRoboten, etter å støvsugd på maks i over to timer, selv klarte å stabbe seg tilbake til ladeenheten og sette seg selv til lading.

SE-modellen leveres nemlig med en automatisk ladestasjon som gjør at du slipper å passe på å lade den opp. Helt genialt med andre ord.

Idiotsikker.

Roombaen er også utstyrt med en sensor som hindrer at den kjører utfor trapper. Det er for øvrig ganske morsomt å se hvordan den elegant trekker seg tilbake når den merker at den ikke har grep, og du kan se mer av dette på video-klippet som snart legges ut i vårt TV-magasin Klikk-TV.no.

Men pass på.

Vårt testområde besto av parkett, gulvfliser og to ulike tepper. iRoboten gjorde en svært god jobb på alle underlagene, med et unntak: Det langhårede stuebordsteppet.

Her kjørte den seg rett og slett fast, og ble stående å stampe til den gikk tom for batteri.

Består rommet ditt hovedsakelig av slike tepper bør du altså holde deg langt unna.

Konklusjon.

Hittil har det å komme hjem til et rent og ryddig hus vært et gode forbeholdt de ordentlig rike, samt de som synes det er greit å betale penger under bordet for en kølsvart hushjelp.

Men det var før Roombas iRobot.

Det vil selvsagt ikke si at den støvsuger bedre enn det du klarer selv. Det er heller ikke poenget. Poenget er at den har fjernet 90 prosent av det smusset som samler seg opp i stuen hver eneste dag, og ja folkens; det inkluderer også hundehår. Og ikke minst: Den har gjort det mens du har vært på jobb.

Perfekt for deg som drømmer om en litt enklere hverdag med andre ord, og vår påstand er at iRobot bør være obligatorisk i ethvert kollektiv.

Vårt testeksemplar ble utlånt av MPX.no som selger iRoboten for 3.799 kroner. Det høres dyrt ut, men det er verdt det.

Trykk på Play-knappen under for å se iRobot i praksis: