TEST: Pinnacle SoundBridge M1001

TEST: Pinnacle SoundBridge M1001

Trådløs musikkstreaming som er så rimelig at den kunne blitt solgt hos Kiwi.

Publisert

Det begynner å bli veldig lenge siden vi pustet og peset begeistret over den trådløse musikk-streamingboksen Squeezebox, eller Logitechs Wireless DJ og Sonos, som begge har fått godkjent-stempelet trykket i panna av dingz-redaksjonen.

Pinnacle SoundBridge M1001 er ikke noe rykende ferskt produkt, men bedre seint enn aldri - ikke minst når den er betraktelig rimeligere enn både Squeezebox og Sonos.

Utseende.

SoundBridge har angivelig vunnet priser for designet, og den runde kolben som hviler løst på en gummipute er utvilsomt noe helt anderledes. Det er naturligvis en smakssak om en foretrekker den småspenstige rundingen framfor den mer saklige, reinskårne Squeezeboxen, men jeg heller nok mest til sistnevnte.

Displayet på den 25 centimeter brede boksen er skarpt og fint, og selv om de to tekstlinjene som kommer som standard fra fabrikken er for små å lese når en bruker den i en middels stor stue, er det mulig å vise teksten med en 16-pikslers font, noe som bidrar til å øke lesbarheten betraktelig.

På baksiden finner du tilkoblingsmuligheter for kablet nettverk, og to digitale (koaksial og optisk) og en analog lydutgang.

Litt fjernt.

Fjernkontrollen er ingenting å skrive hjem om, og den ville ikke følt seg fremmed i hyllene til Nille. Den er stygg og klumpete, og plasttastene føles vinglete og billige. Dessverre så har Pinnacle utelatt et smart, SMS-aktig tastatur ala det som finnes på Squeezebox, der en kan skrive navnet på for eksempel artister eller album etter samme prinsipp som du skriver tekstmeldinger med mobilen. Det gjør for eksempel søkeprosedyren atskillig enklere.

En smart hjem-knapp flytter deg øverst i meny-hierarkiet, og selv om vi til tross for den tilsynelatende enkle navigeringen likevel går oss vill i ny og ne (noe som kan tyde på at menyorganiseringen ikke alltid er like intuitiv), er det ingen fare for at du blir mentalt andpusten av manøvreringen.

Musikkserver med mer.

SoundBridge er altså i prinsippet bare en formidlingsstasjon for musikk den henter fra enten PCen eller Macen, eller fra en haug med Internett-radiostasjoner som dekker de fleste musikksjangere menneskeheten (og, i noen tilfeller, Michael Jacksons apekatt Bubbles) står bak.

Ut av eska kan du bare streame radio, men hvis du installerer én av de fire støttede streamingløsningene kan du spille absolutt all musikken som ligger på datamaskinen. Alt du behøver gjøre er å installere for eksempel Firefly, eller programvare som støtter UPnP AV-standarden, så er det fritt fram.

Vi har lekt oss med Firefly, og selv om denne musikkserveren er vesentlig enklere (på godt og vondt) enn for eksempel Slim Server-applikasjonen som følger med Squeezebox, er den ikke like fleksibel og konfigurerbar.

Fra minus til pluss.

Det er på dette tidspunktet i anmeldelsen vi normalt sett ville gitt Pinnacle et rødt kryss i margen for middelmådig programvare, men de får tvertimot en stjerne.

SoundBridge er nemlig også kompatibel med Slim Server. Det betyr i praksis at den er en Squeezebox i fåreklær (les mer om sistnevnte her) - og det for ganske mange færre hundrelapper. Smart, Pinnacle, for her har brukeren virkelig fått friheten til å velge selv, og det fra øverste hylle.

Slim Server på SoundBridge har riktignok et par svakheter, som at teksten på skjermen forblir liten og fordelt på to linjer, og at noen plug-ins (som Last FM) ikke fungerer skikkelig, men i det store og hele er dette så å si knirkefritt.

Skulle ikke noen av disse løsningene dine tilfredsstille deg, kan det være verdt å vite at det også er mulig å streame musikk rett fra Apple iTunes eller Windows Media Connect.

Lyd og lydkvalitet.

Men hva med lyden? Denne boksen skal tross alt ikke brukes som bokstøtte eller kjevle.

For å rydde formatforkortelsene av veien med det første, så spiller SoundBridge de aller fleste kjente og kjære formatene. Vil du ha bokstaver? Her du har bokstaver: WMA, MP3, AAC, AIFF, ALAC og WAV.

Har du liggende en haug med kopibeskyttet materiale fra for eksempel iTunes Music Store, vil du derimot ikke få spilt av en tone.

En sammenlikningstest med Squeezebox på et habilt anlegg avslører ingen vesentlige forskjeller i lydkvaliteten, og det er en god ting. Sistnevnte er kjent for å levere varene, og hvis du tilhører det øvre sjiktet med gullører og hifi-anlegg som koster like mye som en Mercedes, kan du alltids oppgradere med en ekstern DA-omformer til ganske mange tusenlapper.

Tilhører du elitedivisjonen vil du nok også reagere på at alle signaler oppskaleres til 48KHz før de sendes ut av boksen, selv når de går gjennom de digitale utgangene. Debatten om i hvilken grad slik oppskalering ødelegger lydopplevelsen skal vi la ligge - vi har stukket hånda inn i vepsebol før, og veps er pussig nok ikke så glad i fremmede hender - men du vet selv hvilken religion du tilhører, og hvor mye dette betyr for deg.

Konklusjon.

Våre opplyste lesere vet allerede at billig er et billig ord, men at det likevel ligger og murrer i bakhodet når du står og skjelver med kredittkortet i hånda på kjøpsdagen.

Pinnacle SoundBridge er et godt kjøp nettopp fordi den er rimelig - veiledende pris er 1495 kroner, men vi har sett den i noen nettbutikker for så lite som drøye 1200 -, og fordi den er i stand til å kjøre flere forskjellige streamingløsninger samtidig.

Lyden er også mer enn god nok til denne prisen, og selv om fjernkontrollen ga oss utslett på deler av kroppen, og selv om implementasjonen av Slim Server ikke er perfekt, skal du vurdere SoundBridge neste gang du er i markedet for en trådløs musikkspiller til stua eller soverommet.

Ikke minst hvis du tilhører dem som går uten sokker hele året for "å holde utgiftene under kontroll".

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer