TEST: Philips 9FF2M4 - digital bilderamme

Rydd plass på veggen. Nå kommer de digitale bilderammene for fullt.

Vi har tatt en kikk på Philips 9FF2M4 til 2.100 kroner som er en oppfølger til modellen 7FF1AW som vi testet i fjor.

LES OGSÅ:

Stapp inn minnekortet.

Fotoramma har støtte for minnekort av typen CF, SD, MMC og xD. Disse inngangene er plassert på undersiden sammen med miniUSB-inngang og strømkontakt.

Du er mulig å lagre rundt 111 bilder i det integrerte minnet, men det forutsetter nødvendigvis at de er heftig komprimert.

9FF2M4 leveres med tre ekstra rammer i fargene rød, sølv og svart, slik at du kan endre design på den etter behov. Disse festes ved hjelp av magneter, men dessverre viste det seg vanskelig å få dem til å sitte i korrekt posisjon på ramma.

Du får også med et feste slik at du kan henge den på veggen.

Solid utforming.

Designmessig minner fotoramma oss om de berømte ambilight-skjermene til Philips. Med et stativ av stål og hvit ramme ser dette unektelig bra ut. Når vi skrur den på ser vi også at produsenten har valgt det samme menysystemet som de bruker i TV-apparatene sine. Men hvorfor finne opp kruttet på nytt? Menyene er både gode og brukervennlige, men har du diskutable engelskkunnskaper kan du fort irritere seg over at de ikke er tilgjengelige i norsk språkdrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ramma har en effektiv skjermoverflate på åtte tommer, hvor skjermen har en oppløsning på 800 x 480 piksler. Skjermen er imponerende skarp og fin og gjør virkelig ikke skam på bildesamlingen din. Det eneste vi sutrer litt over er at fargene ikke alltid ser helt riktige ut (spesielt hudtoner), noe som kan skyldes den kraftige nedskaleringen av høyoppløste bilder. For best resultat må du kjøre brightness/lysstyrke på maks, men husk at dette korter kraftig ned på batteritiden. Batteritiden er altså avhengig av hvor høy lysstyrke du kjører, men ikke regn med mer enn en time før bilderamma krever lading.

Betraktningsvinkelen er særdeles bra, så bildene vises i relativt god kvalitet selv om du sitter til siden for bilderamma. Vi opplever dog en litt svakere bildekvalitet dersom vi betrakter fotoramma fra over- eller undersiden.

Litt tungvindt.

Du manøvrerer rundt i menysystemet ved hjelp av tre kontrollknapper på siden, hvor en av dem fungerer som en joystick. Det tok noen minutter før vi ble komfortable med kontrollknappene, men dette gikk mye greiere etter hvert. Likevel kunne denne delen av systemet vært mer brukervennlig. Av og til endte vi opp med å trykke rundt på måfå i håp om å få ramma til å gjøre det vi ville.

Slideshow.

Ei digital bilderamme er et perfekt redskap til å kjøre slideshows, og her tilbyr Philips mye moro i så måte.

Du kan legge en rekke festlige effekter til slideshowet, bakgrunnsfarge hvis bildet ikke fyller hele skjermen og ulike fotomontasjoner (collage). Sisnevnte trodde vi presenterte mange forskjellige bilder på skjermen samtidig, men det viste seg at den presenterer det samme bildet i flere oppstykkede rammer. Det er også mulig å legge ulike effekter til hvert enkelt bilde, men dette er et lite tålmodighetsprosjekt.

Ved å opprette egne mapper i fotoramma kan du snekre sammen forskjellige slideshows med tema som bryllup, konfirmasjon og lignende. Disse mappene må du først opprette i selve bilderamma før du kan kopiere filer til dem, noe du enkelt kan gjøre fra for eksempel et minnekort.

Hvis du velger å overføre bilder fra PCen vil disse mappene gå under navn som 001, 002 og 003 i utforskeren i stedet for det opprinnelige navnet du ga dem. Litt slurvete av Philips.

Autotilt er en praktisk funksjon som snur bildet automatisk når du setter fotoramma på høykant. Men av en eller annen grunn gjelder ikke tilt-funksjonen for menysystemet. Hvis du skal gjøre endringer på ramma når den henger på høykant på veggen må du altså vri hodet ditt alvorlig på skakke, eventuelt ta den ned, gjøre det du skal og henge den opp igjen.

Konklusjon.

Philips 9FF2M4 har et flott design, skarp skjerm og leverer en meget god bildekvalitet. Dessverre er det en del småting som trekker ned helhetsinntrykket, og prisen er dessuten i overkant høy. Det er likevel ingen tvil om at de digitale bilderammene har kommet for å bli, og naboen kommer garantert til å trekke et sukk av misunnelse hvis du har et par stykk hengende på veggen med ulike slideshows.