TEST: Philips 42PFL9703D og 42PFL7403

Hvis du klarer deg uten alle finessene kan du spare 5.000 kroner.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens sammenligning er mellom to helt nye Philips-modeller på 42-tommer, PFL9703 til cirka 15.000 og PFL7403 til cirka 10.000 kroner.

LES OGSÅ:

Spørsmålet vårt var selvfølgelig hvilken vi ville kjøpt, og på forhånd trodde vi at dette kom til å bli en enkel match for 9703-modellen. Men heldigvis; det er ikke alltid at svaret er så opplagt som man skulle tro.

Førsteinntrykk og design

Begge disse modellene har den nye Philips-stilen med myke og runde kanter. Vi liker også at høyttalerne er skjult på baksiden, noe som gjør at designet blir mer stilrent. Vi pleier sjelden å legge særlig vekt på lyden på flatTVene vi tester, men her gjør vi altså et unntak: Disse TVene har nemlig langt mer punch i lyden enn vi er vant til.

Begge TVene er forøvrig utstyrt slik vi forventer i dag: De er begge 1080/24p, har fire HDMI-innganger og USB-inngang for visning av digitalbilder og avspilling av MP3-filer, og leveres også med dreibare bordstativer.

Se bilder av de to TVene til venstre for teksten!

Hva er det egentlig som skiller dem?

Den mest åpenbare forskjellen på de to er at den mer påkostede 9703-modellen er utstyrt med Philips Ambilight-system. Kort fortalt vil det si at TVens bakside (toppen, og venstre & høyre side) er utstyrt med LED-lamper som lyser opp veggen bak TVen i tråd med hvilke farger som vises på skjermen. Meningene er delte om denne finessen, men personlig må jeg bare innrømme at jeg liker den svært godt – og da spesielt når du ser på film.

Ikke uventet er også fjernkontrollen mer forseggjort på 9703, den er kledd i mer glinsende pianolakk og har også et slags skroll-hjul - som etter litt tilvenning fungerer godt - og gjør navigering i menyen litt enklere.

9703 er også utstyrt med (DNLA-kompatibel) nettverksinngang, som kanskje er morsomt å skryte av, men som i praksis blir sjelden brukt. Det er altså på innsiden at du skal finne de største forskjellene. Studerer du spesifikasjonene nøye ser du for eksempel at 9703 har en råere bildeprosessor (Perfect Pixel HD Engine mot 7403s Pixel Plus 3HD-motor), samt et et såkalt Wide Color Gamut-panel. Den forkortelsen er antagelig like gresk for deg som den var for oss, men i praksis betyr det at skjermen skal klare å vise flere farger enn tidligere. Vi var naturlig nok spent på om dette holdt mål i praksis.

Bildekvalitet

Vi starter like godt med litt ros; for begge TVene er gode på panoreringer, her slipper du altså å irritere deg over hakking i bildet ved sideveis bevegelser.

Det er heller ingen overraskelse at de begge gjør en god jobb på Blu-ray signaler og PC-bilder, den kanskje største overraskelsen er likevel hvor liten forskjell det er på de to modellene når de står ved siden av hverandre. Når vi slo av Ambilight-funksjonen på 9703 hadde blant annet tre av våre kollegaer store problemer med å si hvilken av de to modellene som var den billige og hvem som var den dyre: Det er et veldig bra tegn for 7403, og ikke fullt så bra for 9703.

Det vil likevel ikke si at det ikke er forskjeller, men du må altså vite hva du skal se etter: For når du sammenligner nøye vil du altså se at det er langt mer sprut i fargene på 9703 en på 7403 – selv når innstillingene er satt likt på dem begge to. Dette har imidlertid ikke så mye å si i praksis; for hvis du toner ned fargetrykket på 9703 og øker det på 7403, ja da er det jaggu ikke store forskjellen igjen.

En ting skal imidlertid 9703 ha, den er litt bedre til å gjengi dybde i bildet enn lillebroren – er du like glad i å se film som meg vil det være et viktig poeng.

Også når det gjelder TV-sendinger ser vi den samme tendensen: Begge TVene har fine og naturlige farger og, ikke uventet, et bra detaljnivå. Bildebehandlingsfunksjonene gjør også en rimelig bra jobb, men siden heller ikke disse TVene kan trylle vil kvaliteten her også være avhengig av kvaliteten på TV-sendingene.

Brukervennlighet

Philips er gode på brukervennlighet, og i tillegg til norske skjermmenyer må vi også skryte litt av skjermoppsettet: Her blar du deg nemlig gjennom ulike bilder på TVen og velger det du liker best, så stilles TVen automatisk inn etter dine preferanser (se bildespesialen for eksempler). I tillegg kan du selvsagt gå inn i etterkant og detalj-justere om du ønsker det. Denne løsningen har for øvrig Philips hatt i flere år allerede, men siden den virker så godt er den definitivt verdt å nevne.

Konklusjon

Ok, 9703 er mer avansert enn 7403. Har du gode TV-signaler og ser mye på DVD og Blu-ray er det likevel ikke så mye som skiller dem som vi hadde forventet. Det er rett og slett ingen kvantesprang i kvalitet mellom disse modellene, vil du ha noe ”helt nytt” må du altså vente til den nye toppmodellen PFL9803 med LED-lys kommer i butikken før jul.

I praksis er det kun Ambilight-funksjonen som er det store trumfkortet for 9703, og med mindre du er like forelsket i denne finessen som meg tipper jeg at prisforskjellen på rundt 5.000 kroner vil bli for drøy - spesielt i dagens marked. For den summen kan du jo tross alt kjøpe deg en ny Blu-ray spiller og fremdeles ha penger igjen til å kjøpe filmer for, og dermed blir 7403 det beste kjøpet i denne runden.

Trykk her for å komme til hovedsiden med alle TV-testene!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!