TEST: Philips 37PF9731D - 37" LCD

Må en TV kun være en TV? Det lurer Philips også på.

Det er flere grunner til at Philips 37PF9731D kommer til å tiltrekke seg et hav av nysgjerrige kjøpere: Den har full HD-oppløsning, kan brukes som mediespiller, og, ikke minst: Den er utstyrt med den myteomspunnede Ambilight-teknologien.

LES OGSÅ:

Her får du med andre ord mye mer enn bare en standard TV.

Prisen er selvfølgelig deretter. Hele 30.000 kroner må du ut med for 37-tommeren, noe som er omtrent 10.000 kroner mer enn det du må betale for Samsungs toppmodell, 40M71B.

Design og førsteinntrykk.

Philips har designet en lekkerbisken av en TV. Denne gangen har de i likhet med Samsung og Pioneer gått for svart pianolakk. Høyttalerne er plassert under skjermen for å gi den et kompakt utseende, men på grunn av de tykke lysrørene vil TVen likevel oppfattes som litt klumpete.

Lysrørene sender ut farget lys rundt TV-apparatet, og det er dette systemet Philips har døpt Ambilight - en teknologi som produsenten etter hvert har blitt ganske så kjent for.

Ambilight versjon 3.

37PF9731D er utstyrt med slike lysrør på begge sider samt oversiden av skjermen. Dette gjør at du får lys på tre sider, noe Philips kaller Ambilight Surround. Produsenten er foreløpig alene om å tilby en slik finesse, og har dermed et aldri så lite overtak på konkurrentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få maksimalt utbytte av fargelyset bør Philipsen henges mot en hvit vegg - da kan stemningen bli riktig så magisk.

I videoen til venstre kan du se video av Ambilight 3 i aksjon.

Mye å leke med.

Vi kunne tenkt oss en lettere plassering av inngangene bak, men siden bordstativet er dreibart blir det heldigvis enklere å komme til når vi skal koble ledninger.

På siden har Philipsen støtte for minnekort og to usb-innganger, som lar deg spille av musikk, video og kjøre bildefremvisning på skjermen. På baksiden skjuler det seg to SCART (begge RGB), en VGA, to HDMI og en komponent-inngang. Ingenting å si på utstyrsnivået - her kan du koble til det meste!

Philipsen er i likhet med 42PF9831d utstyrt med nettverksport slik at du kan spille av filer fra datamaskinen og nettverket ditt. Husk bare at dette krever en såkalt krysset nettverkskabel.

Kraftig menysystem.

Modellen kommer med den klassiske innstillingsassistenten til Philips, som lar deg stille inn bildet ved hjelp av et to bildealternativ, hvor du velger den siden du liker best. Et sjakktriks for å fange de kundene som ikke orker å bruke en liten evighet på å rote rundt i menysystemet.

Liker du derimot å spikke på bildet utover de små nattetimer har du også muligheten til det. Philipsen tilbyr en haug ulike innstillinger, og kombinert med god brukervennlighet burde både nybegynnere og erfarne TV-slaver føle seg hjemme.

Vi er som alltid opptatt av å kunne ha ulike bildeinnstillinger på inngangene. Med denne TVen slipper du altså å justere bildet på nytt når du er lei av å se på TV og vil spille i stedet - med unntak av Pixel Plus og Clear LCD-teknologien, som er felles for alle inngangene.

Amputert Ambilight?

Lysrørene er i stand til å separere farger etter hva som vises på skjermen, og for eksempel sende ut rødt lys på høyre side og grønt lys på venstre side.

Vi mener teknologien ikke fungerer like bra som hos fjorårets modell Philips 37PF9830 med Ambilight 2. Vi sleit med å få ulike farger på høyre og venstre side av skjermen, og på det beste kunne vi såvidt ane at fargene skilte seg.

TV-signaler.

I motsetning til Samsung KDL-40M71B, som viser et veldig naturlig og enkelt TV-bilde, ser man lett at Philipsen jobber hardt med hver piksel. Bildeforbedringspakken Pixel Plus 3 går på høygir når den er aktivert, noe som av og til ender opp med at den overdriver og skaper forstyrrelser i bildet. Vi foretrekker likevel å ha denne aktivert, ettersom den gir et mye skarpere bilde.

Noe av det første vi legger merke til er hvor elegant og sømløst bilder i bevegelse glir over skjermen. Her imponerer Philipsen kraftig. Svartnivået er også flott, men dette har dessverre sin pris idet TVen svarer med å drepe detaljer i mørke scener.

DVD-signaler.

Philipsen har oppløsning på 1920x1080, men støtter ikke 1080p-signal, som Sonys mektige X-modell, bare 1080i. Bildentusiaster vil av den grunn kanskje velge den bort, siden den vil være "nest best" i forhold til TVer som støtter progressive bilder på maksimal oppløsning.

Men nest best bør tas med en klype salt. Nei, TVen vil ikke kunne vise rene 1080p-signaler fra for eksempel en blu ray-spiller, og i teorien vil en slik signalomforming føre til kvalitetsforringelse. Men hvorvidt du vil se den store forskjellen på bildekvaliteten i normal sitteavstand er en helt annen sak.

Vi legger spesifikasjoner til side, og forsøker heller å finne ut av om Philipsen duger til lange filmkvelder i vintermørket.

Via SCART på DVD-spilleren får vi det samme sømløse bildet som ved TV-sendinger. Pixel Plus 3 gjør underverker med skarpheten og detaljrikdommen i bildet, og fargene er rene og naturtro. Philips får det rett og slett til å se feilfritt ut.

Det er alltid en befrielse å teste en flatTV som ikke er kresen på signalene. Analoge RGB-signaler er som nevnt gode, mens digitale signaler via HDMI-inngangen er en fornøyelse.

Vi har lite å klage på her ,bare du er påpasselig med hvilke bildeforbedrere du aktiverer. For nok en gang konstaterer vi at Digital Natural Motion bare skaper rot. Det som skjer er at det danner seg en veldig synlig bølge rundt elementer i bevegelse. Samsung har en lignende funksjon, SMD/100Hz, som gir samme meningsløse resultat.

Xbox 360.

Du sitter kanskje med en ny spillkonsoll mellom hendene og en lusen billedrørs-TV? Hvis du er ute etter en flatskjerm til spillbruk kan vi anbefale Philipsen på det varmeste. Undertegnede ble sittende langt utover arbeidstid og spille opp til flere ganger, noe som skyldes en voldsom detaljrikdom og eventyrlige farger. Siden dette er en LCD-skjerm trenger du heller ikke bekymre deg for innbrenning.

HDTV via parabol.

Philipsen fikk utfordre seg mot Hitachi 42PD9700, noe som fargemessig er litt urettferdig siden plasma-skjermer jevnt over har et varmere bilde enn LCD-TVer.

Ikke overraskende var det også Hitachien som vant prisen for beste fargemetning. Men Philipsen beviste likevel at den kvalitetsmessig er i toppklassen også ved HDTV-sendinger.

Konklusjon.

Alle vil ikke være enig, men vi er ikke i tvil: Ambilight er en av de tøffeste funksjonene blant flatTVer i dag. Teknologien har likevel sin pris, og hvorvidt du synes den er verdt å bla opp mange tusenlapper for må nesten bli opp til deg.

For hvorfor skal du betale 30.000 kroner for en 37-tommer, når du får gode konkurrenter til 10.000 kroner mindre?

Svaret på dette begynner først og fremst på A og slutter på mbilight, men det finnes også andre grunner. For eksempel fungerer mediespilleren til Philips mye bedre enn hos for eksempel Samsung. Den har høyere oppløsning, Ethernet-støtte og et mer sømløst bilde. På TV-signaler synes vi derimot Samsung gjør en bedre jobb.

Det er også på sin plass å nevne Samsungs 40F71 med 1080p-oppløsning, som i skrivende stund har en prislapp på 25.000 kroner. Vi skal ikke favorisere Samsung her siden denne TVen enda ikke er testa, bare gjøre deg oppmerksom på at det finnes alternativer der ute - uten Ambilight vel og merke.

En annen konkurrent som kan nevnes er Sony 40W2000 med full 1080p-støtte til 23.000 kroner. TVen er under test i skrivende stund, og vil dukke opp her på dingz.no snart.

Her finner du samlesiden med ALLE TV-testene våre!