TEST: Philips 32PF9531

Philips er på krigsstien igjen. Denne gangen er det 32PF9531 som skal erobre verden.

Philips er langt fra et fremmedord i flatskjermenes mystiske verden. Nå er produsenten ute med nok en serie, og vi har fått tak en snasen 32-tommer. Modellen er en av de første i rekken av Philips-TVer med den splitter nye teknologien Clear LCD.

LES OGSÅ:

Prisen tilsier at dette ikke er noen fillete bakgårds-TV. 18.000 kroner er utvilsomt mye å betale for en 32-tommer i disse dager. Men er den verdt det?

Design og førsteinntrykk.

Philips har heldigvis skjønt at vi ikke liker å måtte stå opp ned, eller vri kroppen i merkelige posisjoner for å komme til inngangene. På baksiden er en komponentinngang plassert lett tilgjengelig. Lenger ned finner du to scart- (to rgb), en vga- og to hdmi-innganger.

På venstre side finner du s-video, kompositt og en praktisk USB-port. Sistnevnte kan du bruke til å spille av mp3-filer, presentere feriebilder og snurre i gang videosnutter.

Flatskjermen har med andre ord utstyret i orden, men til en så stiv pris skulle det også bare mangle.

Philipsen er absolutt flott å se på, med svart pianolakk og lekkert design. Bordstativet i sølv er det eneste vi klager på, av den enkle grunn at det ikke er dreibart. I denne prisklassen burde slike detaljer være en selvfølge. Når det er sagt så hadde vi kanskje foretrukket å kunne ta av de sidemonterte høyttalerne. Men dette bunner strengt tatt ut i smak og behag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av fargen, er fjernkontrollen den samme som følger med vår LCD-favoritt Philips 42PF9831d. Responstiden er ikke helt i samme klasse som hos 42PF9831d, men utover det fungerer fjernkontrollen tilfredsstillende.

Menyer.

Det første som møter oss når vi skrur på TVen er en innstillingsassistent, som på en effektiv og brukervennlig måte hjelper deg å tilpasse bilde og lyd etter dine premisser. Philips putter denne populære assistenten inn i alle sine påkostede modeller. Vil du heller kalibrere bildet selv, er dette selvfølgelig mulig ved å justere de ulike parametrene i menyen.

Det eneste vi har å utsette på menyene er at de tar opp relativt stor plass på skjermen, og heller ikke er mulig å gjøre transparente. Vi liker nemlig å se så mye som mulig av bildet når vi eksperimenterer med bildeinnstillingene.

TV-bilder.

Når vi ser på TV-sendinger legger vi umiddelbart merke til den helt utrolige kontrasten. En kjapp sjekk i menyen viser at omtrent alle bildeforbedringer står på full guffe, og etter litt rask eksperimentering finner vi ut at det først og fremst er pixel plus som kan ta æren for kontrasten.

Etter at den første begeistringen som følge av det skarpe TV-bildet har lagt seg, registrerer vi en del piksel-rot ved raske bevegelser. Disse brennende pikslene rundt elementer i bevegelse, er spesielt synlig på avstandsbilder, og minner oss om problemene vi hadde med Samsung 40R7.

Det er faktisk pixel plus som kan ta "'æren" for dette også, og vi merker oss følgende: Teknologien må brukes med omhu. På enkelte bilder gjør den en fantastisk jobb, men på bilder med mye bevegelse (fotball, friidrett o.l.) blir det en del tullball.

Det hjelper om du justerer ned skarpheten til et minimum, som fra fabrikkens siden er stilt altfor høyt. Det er mulig Philips har gjort dette med vilje, siden du da vil se større endringer i bildet når du aktiverer pixel plus. Men det skal vi ikke spekulere i.

DVD-signaler.

Etter å ha lekt litt med bildeinnstillingene via scart-inngangen, sitter vi igjen med et særdeles skarpt og detaljert bilde, tilnærmet fritt for graderinger. Dette er noe av det beste vi har sett en flat-TV prestere med de premissene som en scart-kabel gir. Bravo Philips!

Det du må være forsiktig med er "digital natural motion" (ikke tilgjengelig via hdmi), en bildeforbedrer som skal redusere flimring og sørge for myke bevegelser. Står den på "av" får du trege bevegelser, står den på "maksimum" ender du opp med en slags hinne rundt elementer i bildet som beveger seg. Den eneste innstillingen som duger her er derfor minimum.

Men mer spennende er det jo hvordan TVen reagerer når vi bytter til hdmi-inngangen og skalerer opp bildet til 720p. De fleste nye dvd-spillere som selges i dag kommer med hdmi-utgang og tilhørende oppskaleringsmuligheter, som i teorien skal vri flere bildedetaljer ut av en standard dvd-plate.

Her har vi merkelig nok mer trøbbel med å få et bilde vi er fornøyd med.

Hovedgrunnen er at det formidable svartnivået blir hakket for mørkt, og at enkelte detaljer dermed drukner.Det virker som kontrast og lysstyrke ikke snakker sammen i det hele tatt, og dermed kveles mange detaljer i mørke bildepartier uansett hvor mange justeringer vi prøver oss på.

Når vi bytter mellom inngangene legger vi merke til at de har forskjellige verdier for kontrast, lysstyrke, farge og skarphet, mens alle andre innstillinger er felles.

Philips skryter ellers mye av at TVen er utstyrt med Clear LCD, og da må vi med hånden på hjertet si at det er helt tullete at innstillingen ikke er tilgjengelig via de to digitalinngangene.

HDTV.

Du har kanskje sett at mange butikker tar inn HDTV via parabol, for å få flatskjermene de skal selge til å vise seg fra sin beste side. Vi lot Philipsen prøve seg på disse sendingene, og kan opplyse om at bildet stort sett ser utmerket ut.

PC-bruk.

Skjermkort med dvi er nå standardvare, og det blir mer og mer aktuelt å koble flatTVen til datamaskinen. DinSide Data har gjort en grundig test av hvorvidt Philips 32PF9531 duger til PC-bruk. Hvordan det gikk kan du lese her.

Konklusjon.

Philipsen er lysår foran de billige 32-tommerne vi har testet på TV-bilder, selv om den sliter litt med sportssendinger. Det skal nevnes at vi får inn signalene våre via en digital tuner, og dette må du skaffe deg først som sist dersom du vil få mest mulig ut av flatskjermen din.

Vi er fornøyde med at skjermen ikke er sensitiv på signalene du putter i den, men gir deg gode bilder selv ved scart-tilkobling. Dessverre har bildet ved hdmi-inngangen noen svakheter, og vi foretrekker scart eller komponent når vi ser på dvd-filmer.

Dette er helt motsatt av hva det skal være, da digitale signaler selvfølgelig er overlegen de analoge. Hva dette skyldes kan være så mangt. Kanskje er ikke dvd-spilleren vår (fra philips) bra nok, eller så er det rett og slett TVen som er koko.

Philips 32PF9531 er utvilsomt en liten kraftbombe, men dessverre blir den til tider for kraftig til sitt eget beste.

Bildeforbedrerne skaper til tider krøll, og det var uten å overdrive et pes å avsløre hvordan de påvirket de ulike signalkildene. For best resultat må du regne med litt eksperimentering i menyene når du skal stille inn TVen. Husk at alle signalkilder gjerne krever sine egne innstillinger.

Til en så stiv pris synes vi Philipsen burde vært velsignet med Ambilight-teknologi. Vi forventer dessuten bilde-i-bilde på en flatskjerm i denne prisklassen.

Toshiba 32WL66 er en god konkurrent til Philips 32PF9531, og står på testlabben og venter på tur i skrivende stund. Grundig Monaco LXW 82-9622DL er også en flott LCD-tv i samme prisklasse, og her kan du lese hva vi syntes om den.

Trykk her for å lese hvordan det gikk da vår kollega i DinSide Data testet ut Philipsen i kombinasjon med PC.

Oppdatert: Ny veiledende pris på 32PF9531 er 17.000 kroner. Vi har funnet den til 16.000 kroner, noe som er en bra pris.

Trykk her for å gå direkte til samlesiden for alle TV-testene!