TEST: Panasonic DMR-EH65:

HDMI og 250 GB disk gjør denne opptakeren perfekt for de med flatTV og for dårlig tid til å følge med på TV.

Å ha en stor harddiskopptaker med DVD-brenner er litt som å kjøre bil med aircondition. Har du først blitt vant til det, kan du ikke tenke deg en dag uten.

LES OGSÅ:

God plass.

Denne Panasonicen har altså hele 250 GB å varte opp med, og gir - riktignok i den kjipeste kvaliteten - hele 443 timer med opptak.

Men det kvalitetsnivået skal du selvsagt bare glemme. Den store fordelen med å ha en så stor disk er jo at du kan nyte hele 55 timer med TV-opptak i XP-modus (som altså er best), 111 timer i SP og 222 timer i LP.

Panasonic skryter også av at selv Long Play-opptakene tas opp med 500 linjers horisontal oppløsning, som skal være det doble av hva konkurrentenes LP-innspillinger gjør. Akkurat den påstanden går vi ikke god for, men det vi kan si er at våre opptak både i XP og SP var meget gode, og at LP-modusen var helt ok. Blåst opp på en stor flatTV blir imidlertid den laveste EP-kvaliteten for dårlig til alt annet enn nyhetssendinger. Men klarer du å ta opp 443 timer med nyheter så har du strengt tatt større problemer enn kvaliteten på opptaket...

I praksis bør du velge FR-mode når du tar opp noe du vet skal kopieres til disken. Ved FR-modus blir nemlig opptaket gjort i så bra kvalitet som mulig, målt ut fra at opptaket skal passe inn på en standard DVD-plate på 4,7 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykk på de små bildene til venstre for å se STORE bilder fra testen!

Førsteinntrykk.

Spilleren er ikke særlig høy og den lange Jay Leno-liknende haketuppen i fronten er typisk Panasonic. Ikke alle er overvettes begeistret for den, men den gjør definitivt at spilleren skiller seg fra den gemene hop. Fjernkontrollen er også helt typisk Panasonic: God rekkevidde trekker opp, mens litt mye plast trekker litt ned. Dessverre er det litt for lett å trykke feil når du skal gjøre opptak, men dette kommer vi tilbake til lenger ned. På plussiden noterer vi at oppstartstiden er langt kjappere enn på forrige generasjon Panasonic-opptakere.

En ting som bekymret oss litt når vi pakket opp testmodellen var den store viften på baksiden. Heldigvis viste det seg at støyen ikke var problematisk ved vanlig bruk - den eneste gangen vi faktisk registrerte viftelyden var ved high-speed kopiering fra harddisk til DVD, og det kan vi leve med.

Endelig HDMI.

Det er først nå i det siste at opptakerne har begynt å komme med HDMI-utgang, og har du flatTV kan dermed spilleren oppskalere bildet til 720p eller 1080i, avhengig av hvilken oppløsning som matcher TVen din best. Vi oppskalerte selv bildet til 1080i på vår TV, og etter å ha sett flere DVD-filmer her har vi ingenting å klage over.

Multikunstner.

Lite er så meningsløst som teknisk utstyr som låser deg til et bestemt format, så det er derfor en glede at spilleren takler omtrent det som er. Etter at du har fylt harddisken kan du nemlig brenne de opptakene du vil beholde over på følgende formater: DVD-RAM, DVD- og + RW, DVD- og + R, samt plater med dobbelt lag.

Enkelte kritikere vil kanskje bemerke at du ikke kan brenne direkte på DVD-R og -R dual layer-platene. Her må du altså ta opp på harddiskopptakeren først, og så kopiere over. Etter vår oppfatning gjør det overhodet ingenting. En av fordelene med harddiskopptakere er jo at du redigerer opptakene ferdig på disken, det vil si fjerner alt av reklamepauser osv, slik at du får plass til hele filmen i høy kvalitet på DVD-platen.

Spilleren har også egen inngang for SD-minnekort, noe som gjør det enkelt å vise digitalbilder på TVen. Du kan også spille av MPEG2-video, men det forutsetter at du først overfører video-filen fra minnekortet til harddisken. Vi fikk dessverre ikke tid til å sjekke dette.

Brukervennlighet, redigering og opptakskvalitet.

Installering av opptakeren er enkel, og den fant alle våre TV-kanaler inkludert kanal-navn på ca 8 minutter. Dessverre er ikke skjermmenyen på norsk - vårt eksemplar hadde kun engelsk, og i 2006 er dette et stort savn.

Det er enkelt å ta opp, og timer-opptak og showview-funksjonene er helt intuitive for alle som noen gang har tatt i en VHS-spiller. Som alle andre harddiskopptakere kan du selvsagt begynne å se opptaket fra begynnelsen, samtidig som spilleren fortsetter å ta opp resten av programmet. Panasonics navn på finessen er Chasing Playbak, og her er det bare en ting å si: Dette er helt uunværlig når du først har vent deg til den.

Vi liker også at du via Time Slip-knappen kan se på en scene som er tatt opp 30 sekunder tidligere, og at det er enkelt å bla seg tilbake i opptaket - akkurat til det partiet du måtte ønske.

Grei oversikt.

Etter at opptakene dine er innspilt lagres de i oversiktlige mapper med bildevisning slik at det er lett å se hva som er hva. Dette minner om oppbygningen på opptakerne til Sony og oppleves også like brukervennlig i praksis.

Redigering, les fjerning av reklamepauser og deling av titler, er også rimelig enkelt, og som du ser i bildespesialen er også overføringen til plate en relativt selvforklarende prosess. Velger du high speed-transfer går det også fort unna.

Ting vi ikke liker.

Skal du kopiere fra harddisk til plate i high-speed modus må du først ha aktivert dette i set-up-menyen - hvis ikke vil all kopiering gå i real-time. Dette burde vært regelen og ikke unntaket.

Tar du opp 16:9 sendinger må disse enten lagres på harddisken eller på en DVD-RAM plate. Velger du en av de andre DVD-formatene blir TV-bildet skalert ned til 4:3 bilde. Dette er helt unødvendig.

Før du kopierer fra harddisk til plate må DVD-platen formateres. Dessverre er formateringsmenyen litt bortgjemt, den burde i stedet vært tilgjengelig fra selve kopieringsmenyen.

Når du stiller inn timeren via fjernkontrollen er det for lett å komme borti fjernkontrollens Guide-tast, en funksjon som altså ikke er tilgjengelig i Norge. Ideelt sett skulle derfor denne tasten vært flyttet / fjernet på de norske fjernkontrollene, men sånne hensyn er altså ikke tatt for vårt lille marked.

Konklusjon.

Irritasjonsmomentene til tross: Prisen ligger nå på cirka 5300 og det er det lite å si på. Løp og kjøp hvis du har en Panasonic-TV, hvis ikke kan du også vurdere konkurrentene fra Sony, Pioneer og JVC.

Trykk på de små bildene øverst til venstre for å se STORE bilder fra testen, eller trykk her for å gå til samlesiden for alle testene våre!