TEST: Panasonic DMP-B15

Den første bærbare Blu-ray-spilleren gjør svært mye riktig. Dessverre sprekker alt på oppløpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billige bærbare DVD-spillere har nesten blitt standard i nakkestøttene på landets familiebiler. Og det er lett å forstå hvorfor: Med en slik spiller på plass er du stort sett sikret stillhet i bilen så lenge gnagerne i baksetet er utstyrt med hodetelefoner og en fengende film.

LES OGSÅ:

Midt i dette bærbare landskapet slipper altså Panasonic sin, og så vidt vi vet verdens, første Blu-Ray spiller.

Panasonic DMP-B15

For deg som allerede har en stor DVD og begynnende Blu-ray samling er dette altså et svært spennende alternativ, for her spilles selvsagt begge de to nevnte formatene; i tillegg til AVCHD- (populært på HD-kameraer), og DivX-filmer.

Det første du legger til sammenlignet med de fleste DVD-spillerne er byggekvaliteten, denne spilleren virker rett og slett solid. Vær likevel obs på at den er tung, slepbar er kanskje et bedre ord. Heldigvis følger det med en svært solid brakett og tilhørende stropper for (det vi antar vil gi) sikker festing i bilens nakkestøtte.

image: TEST: Panasonic DMP-B15

Spilleren har forøvrig en praktisk innebygget støtte som kan vippes ut om du vil sette den på bordet, og den medfølgende fjernkontrollen gjør jobben selv om den riktignok ikke kan måle seg med de som følger med Panasonics stasjonære spillere.

Glimrende bilde og svært godt utstyrt

DMP-B15 har selvsagt HDMI-utgang, og kan dermed pumpe ut Blu-ray-filmene dine i ekte 1080p/24hz når du kobler den til flatTV-en din. Og ikke uventet gjør spilleren en svært god figur her (se bildespesialen for eksempler). For deg som reiser mye mellom huset og hytta er dette verdt å merke seg.

image: TEST: Panasonic DMP-B15

Spillerens skjerm er imidlertid ikke på mer enn 8,9 tommer, og den lave oppløsningen på 1024/600, har fått flere konkurrenter, ja til og med vår egen dataredaktør :-), til å stusse.

Den skepsisen kan vi imidlertid avvise med en gang: Å ha full HD-oppløsning på en så liten skjerm er det nemlig ingen vits i overhodet. Det som betyr noe er jo hvordan spilleren viser bildet, og vi konkluderer kjapt med at dette holder i massevis: DVD-bildet er flott, langt bedre enn vi har på vår ellers så gode og bærbare DVD-spiller fra Grundig, og Blu-ray-bildet er enda hakket vassere.

At skjermen også har svært god betraktningsvinkel er et viktig poeng. Her kan faktisk ungene i baksetet fint se på samme skjerm, noe som omtrent er umulig på de DVD-bil-spillerne du rasker med deg fra varehuset sammen med ukas matvarer.

Vi liker også at skjermen er matt, det er nemlig med på å motvirke de verste refleksene når sola er på sitt høyeste. Alt i alt har altså Panasonic gjort en god jobb når det gjelder bildekvalitet i praksis.

Oppstartstiden er for lang.
Oppstartstiden er for lang. Vis mer

Som nevnt har spilleren også minnekortinngang (ikke testet) og nettverksutgang og skal således være lett å oppgradere (i teorien i hvert fall, mer om dette lenger ned). Du får også en YouTube-funksjon via Panasonics Viera Cast, noe som kan være grei tidtrøyte om du er har blitt lei av Blu-ray filmene dine.

Men ikke alt er gull...

For når vi koblet spilleren til nettverket og prøvde å få tilgang til BD-live gikk det galt. Vi fikk først beskjed om å laste ned en softwareoppdatering, men selv etter å ha brukt de rundt 12 minuttene som spilleren trenger for å laste ned og installere oppdateringen, sto vi fortsatt like fast. Spilleren klarte altså ikke å koble seg inn mot BD-live. Dette gir naturlig nok trekk hos oss.

Blu-ray-spilleren kunne også vært noe raskere. På Watchmenn brukte den 47 sekunder før vi kunne velge språk, og det tok hele 1 minutt og 13 sekunder før vi var i selve film-menyen. Her er det altså forbedringspotensiale. Vi synes heller ikke at den oppgitte batteritiden på 2,5 timer er noe spesielt å skryte av. Heldigvis følger det med billader i pakken.

Konklusjon

Til tross for at vi liker både idéen og produktet, er dessverre prisen Panasonic har satt på spilleren en lystdreper av dimensjoner:

Selv i de billigste nettbutikkene må du bla opp hele 6.000 kroner for å få tak i DMP-B15 , og det kjære leser: Er rett og slett alt for mye. Spør du oss burde prisen vært halvert...

Til den prisen bør du i stedet kjøpe deg en svært god stasjonær Blu-ray-spiller og et vanlig DVD-anlegg til bilen. Et kanskje enda bedre alternativ er å kjøpe deg en bærbar PC med integrert Blu-ray avspiller, da får du i tillegg enda flere muligheter.

Med den høye prisen på netthinnen er det også ekstremt skuffende at Panasonic heller ikke har klart å legge med en HDMI-kabel i pakken. Her får du kun vanlige phono-kabler (gul til video og rød & hvit til stereo-lyd), noe som jo er helt meningsløst om du vil spille av Blu-ray filmene dine på en ordentlig flat-TV.

Har du fortsatt ikke bestemt deg for at det er Blu-ray-versjonen du vil ha? Da anbefaler vi at du holder deg rolig. Vi tror nemlig at den høye prisen dessverre vil gjøre DMP-B15 til betongvare hos de aller fleste forhandlere, og når butikken begynner å få panikk kan du forhåpentligvis få den til en mer levelig pris.

Mer info får du på Panasonics nettsider