Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind PVis mer

TEST: Onkyo TX-SR674E receiver

For 7000 kroner får du nå receivere med trykk i sju kanaler, og som gir deg muligheter du ikke visste om for bare noen få år siden.

Etter å ha levert varene i nesten åtte år har vår gamle Onkyo surroundreceiver blitt moden for pensjonering. At de nye receiverne både er kraftigere, enklere å bruke og mer avanserte er selvsagt ingen overraskelse, men for å tydeliggjøre forskjellene har vi denne gangen sammenlignet gamlingen med Onkyos helt nye jubileumsmodell, TX-SR674E.

LES OGSÅ:

Enklere med målemikrofon.

For å si det enkelt: Utseendemessig har det ikke skjedd så mye på åtte år. Det er på innsiden nyvinningene ligger. For mens du i gamle dager måtte være en rimelig stor nerd for å krysskoble datidens teknologiske underverk, er jobben heldigvis langt enklere nå.

En ting er at du via HDMI-utgangen får skjermmenyer på TVen, kanskje enda viktigere er den automatiske romkorrigeringen. Nå er det bare å plugge inn den medfølgende målemikrofonen i receiveren og følge anvisningene på skjermen. Enkelt og praktisk, og ikke minst veldig behagelig at dette nå også blir tilgjengelig i denne prisklassen.

Trykk på de små bildene til venstre for STORE bilder!

Det tok cirka 10 minutter før receiveren var ferdig innstilt, og selv om vi valgte å overstyre en av innstillingene var det lite å si på oppsettet. Vi tror dette vil være mer enn godt nok for de aller, aller fleste, men er du uenig kan du altså enkelt overstyre de automatiske innstillingene i tråd med dine egne preferanser. Heldigvis gjør skjermmenyene også dette til en enkel affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye modellen har selvsagt også leppesynkronisering, noe man strengt tatt ikke hadde behov for i gamle dager, men som nå er et viktig poeng. Problemet er at det lett blir usynkront mellom lyd og bilde om du har flatTV og ikke kjører lyd og bilde i samme kabel. Dette slipper du altså nå å bekymre deg over.

Mer futt.

At du i dag får mer kraft i flere kanaler (fra 5.1 til 7.1) er ingen bombe. For de som er opptatt av tall oppgir Onkyo først 7 x 150 watt, men kanskje mer interessant er at den også gir 7 x 95 watt kontinuerlig effekt i 8 ohm, med kun 0,08% forvrengning.

Vi er ingen lydeksperter, men for vårt bruksområde (80 prosent film og Xbox 360, 10 prosent radio og CD-spilling) var det lett å konstatere at det er langt mer trykk i lyden.

Vi registrerer også at den nye modellen er langt mer stillegående. For der den gamle receiveren har kraftig viftestøy når den presses, er den nye modellen helt lydsvak. Spesielt i hete actionsekvenser foran TVen var det en behagelig overraskelse å slippe vifteduringen.

Masse innganger.

Mens du i 1998 ikke fikk noe særlig mer enn Dolby Digital, takler selvsagt TX-SR674E alle de nye dekodingssystemene som Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx og DTS-ES.

Det vi liker aller best er imidlertid HDMI-mulighetene. To HDMI-innganger og en utgang lar deg koble flere digitale kilder til receiveren, for så å sende alle inn-signalene videre til flat-TVen gjennom én kabel. Vi har også fått bekreftet fra Mono, som er norsk forhandler, at receiveren også takler 1080p-signaler via HDMI-inngangene sine. For deg som har en Blu-ray spiller øverst på ønskelista denne julen er det et viktig poeng.

Vi liker også at den konverterer alle de analoge videosignalene dine (S-video og komponent) via HDMI-utgangen. Den dagen du henger flatTVen din på veggen vil du garantert sette pris på at alt kan samles i en kabel. Husk at på gamle surroundreceivere blir det sjelden sendt mer enn S-video signaler til TVen din, noe som ser helt elendig ut på en stor flatTV, så dette er et klart hopp framover i kvalitet.

Også lydmessig er det forandring til det bedre. På baksiden får du for eksempel to coax-innganger og tre optiske innganger, samt en optisk lyd ut. I tillegg er det også digital lydinngang på fronten av spilleren.

Alt dette gir pluss hos oss, da det blir enklere å koble til det utstyret man har i dag og det man kjøper i morgen.

Flere video- og lydinnganger har også en annen fordel. For mens de ulike inngangene nå har egne hurtigtaster på fjernkontrollen, måtte du tidligere svitche mellom optisk og coax-inngangene via selve scrollhjulet på receiveren. Den tiden er altså heldigvis over.

Bare pluss?

Neida. Alt er selvsagt ikke bare bra her heller, og det første du legger merke til er fjernkontrollen. Den reagerer for så vidt greit nok, men det oser vel mye plastikk. Når den da også har umåtelig mange knapper og mangler bakgrunnsbelysning blir resultatet litt mye knoting til å begynne med.

Onkyo er nok klar over at det færreste kundene kommer til å ha receiveren i et rent 7.1-oppsett, og den nye modellen har derfor en multiromsløsning. Det betyr at du kan ha 5.1-lyd i TV-stua, samtidig som du har stereo-oppsett på kjøkkenet.

Dessverre følger det kun med en fjernkontroll, slik at all regulering av lyd og innhold i den andre sonen må gjøres direkte på receiveren. I praksis tipper vi derfor at de færreste vil gidde å bruke finessen. Vi liker heller ikke at den nye receiveren mangler en dedikert platespillerinngang, men dette lar seg heldigvis løse via en forforsterker med RIAA-korreksjon.

Oppsummering.

Litt sutring til tross, Onkyos jubileumsmodell har en pris på rett under 7.000 kroner, og er dermed langt billigere enn konkurrentenes alternativer. Er du i markedet for en hjemmekinoreceiver er dette et knallkjøp akkurat nå.

Anbefales.

Takk til Mono for lån av testeksemplar.