Foto: Øivind Idsø og Sturla Frøyland
Foto: Øivind Idsø og Sturla FrøylandVis mer

TEST: Nokia E61i

Men det er ikke bare-bare å snakke sømløst med jobbens e-post-server.

Nokia leverte i fjor et vektig bidrag til forretningsmenneskers og andre e-post-avhengiges elektroniske hverdag med sin E61 (les testen her). Den utgjorde et av de første alvorlige forsøkene fra den finske mobilgiganten på å etterlikne den kanadiske BlackBerry-telefonenes epost-fokus, med fullt QWERTY-tastatur og synkronisering mot e-post og kalender-serveren til bedriften som av ukjente årsaker har ansatt akkurat deg.

LES OGSÅ:

Et snaut år seinere er oppfølgeren her, og selv om E61i ikke skiller seg radikalt ut fra forgjengeren finnes det noen vesentlige forbedringer.

Smil!

Én av dem av er kameraet. Det er riktignok på beskjedne to megapiksler, men ettersom en del potensielle kjøpere visstnok så bort fra E61 simpelthen fordi den manglet kamera, kan dette være en av momentene som gjør at du vil trekke VISA-kortet fra hofta raskere enn en hissig nybygger i Amerika for lenge siden.

Kameraet tar helt greie bilder med en maksimal oppløsning på 1600x1200 piksler, mens video-opptakene ser litt stusselige ut når vi har blitt vant med den gode kvaliteten fra Nokia N95 og N93. E61i har heller ikke kamera i fronten, så hvis du er en racer på videotelefoni vil ikke personen i andre enden se deg. Noen dager er det som kjent like greit, mens andre dager vil det være et stort savn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Se eksempelbilder tatt med telefonen til venstre.
 • Se video tatt med mobiltelefonen her.
 • Botox.

  Utseendet til E61-oppfølgeren har gjennomgått små, kosmetiske forandringer. Den mest merkbare er slankeprosessen, som gjør telefonen litt tynnere enn forgjengeren (men ikke lettere - kameraet gjør at den faktisk er seks gram tyngre). Sammen med det mørkebrune designet og baksida i sølv ser E61i litt mer elegant ut enn E61, i tillegg til at den ligger enda bedre i hånda.

  Også tastene på QWERTY-tastaturet er gjort mindre og litt mer firkanta, uten at det har gått utover brukervennligheten. Det føles kanskje litt stivere, men det er sannsynligvis fordi det er nytt - E61-tastaturet har blitt endra bedre etter lengre tids bruk. Har du dog dørvakt-fingre vil du nok slite mer enn verdt er med å knote ned "skarru ha bank?"-meldinger til venner og ukjente.

  Viktigere er det at topprekka med funksjonstaster er både redesignet og justert. En del E61-brukere har klaget over at joysticken tok knekken på både tommel og mot fordi den ble ubehagelig mot tommelflaten etter lengre tids bruk. Det er ikke min erfaring, men alle vil uansett sette pris på den nye kontrollflaten med en velg-knapp i midten og retningsbestemte navigasjonsknapper rundt.

  Nokia har også lagt inn "My Own"-tasten som kan programmeres til å gjøre det meste, i tillegg til e-post-knapp, kontaklisteknapp og meny-knapp. I motsetning til for eksempel E65 er det derimot ikke lagt opp til full konferansesamtale-styring fra fronten, så hvis det føles som en grunnleggende mangel bør du ta en ekstra kikk på den framfor E61 eller E61i.

  Størrelsen på interminnet er av ukjente grunner justert ned med 4 megabyte, og så synes vi det er litt gjerrig å ikke legge ved minnekort i en tid hvor de knøttsmå brikkene koster omtrent like mye som en pakke tyggegummi.

  Menyer meg her og der.

  I tråd med harmoniseringen av Symbian S60-funksjonaliteten på Nokias andre avanserte smarttelefoner, er det også lagt til automatisk Wlan-skanning på hovedsida, noe som ikke er mulig selv med siste firmware-oppdateringen til E61.

  Du kan nå også sette det hvite varsellyset øverst til venstre til å blinke også ved andre anledninger enn ved mottatt e-post, som hvis du har mistet samtaler eller har mottatt SMSer eller MMSer. Kjekt å ha, viser det seg, fordi en kan se på avstand om en har noe fint i vente - eller vondt, hvis det er Skatteetaten som ringer.

  Fortsatt er det ikke mulig å låse tastaturet ved hjelp av en enkel, automatisk tastelås, og selv om en riktignok kan sette et låseintervall er du nødt til å taste inn en tallkode hver gang telefonen skal åpnes igjen. Det blir tungvint for de av oss som ikke har tunge forretningshemmeligheter liggende på telefonen.

  Fortsatt treig.

  En av de store skuffelsene med E61i er likevel at den er fortsatt er ganske treig, ikke minst sammenliknet med en del av de nyere mobilene i både E og N-serien.

  Det tar smått utrolige 39 sekunder fra du trykker på på-knappen til den velkjente Nokia-vignetten kommer fram, og selv om det inkluderer et sekund til å skrive inn PIN-koden er det altfor langsomt. Heldigvis har vi aldri opplevd at telefonen fryser eller liknende i løpet av testperioden, så behovet for å skru den av og på skal være minimalt.

  Å åpne et program som Opera Mobile tar rundt sju sekunder, mens Nokias egen nettleser er oppe og går etter rundt fem. Det er mer eller mindre identisk med E61, og litt i langsomste laget.

  E-post-synk.

  Når det er sagt er nok hovedårsaken til at mange velger denne telefonen e-post-funksjonaliteten. Med såpass stort tastatur er det meningen fingrene skal gå varme etter en dag på farten, fordi du besvarer og mottar e-post, SMSer og lynmeldinger i et rasende tempo.

  Ved hjelp av tilleggsprogrammet Mail For Exchange fra Nokia skal du enkelt og greit kunne synkronisere blant annet kalender- og e-post som ligger lagret på jobbens Exchange-server, slik at du mottar mailen nesten umiddelbart etter at den havner i jobb-postkassa di, eller får oppdateringern på kalenderen nesten i samme øyeblikk som det skjer.

  I praksis er det ikke så enkelt. Vi har sammen med IT-avdelingen forsøkt å få denne tjenensten til å fungere, men det gjør den altså ikke. Vi får riktignok logget oss på Exchange-serveren, men et halv sekund etter blir vi kastet ut av serveren med meldingen "Feil i Exchange-server. Prøv igjen". Okei, vi kan godt prøve igjen, men det virker ikke da heller.

  Litt googling har avslørt at dette ikke er noe ukjent problem for blant annet E61-brukere, og så langt står vi altså på nesten bar bakke.

  Vanlig e-post-henting mot for eksempel POP3-servere fungerer derimot utmerket, selv om de mest sykelig avhengige vil mene at intervallet for automatisk henting av e-post fortsatt ikke er hyppig nok. Det kan du løse ved å hente e-posten manuelt, men sammenliknet med BlackBerrys solide og enkle løsning for såkalt push-e-post blir dette litt stusselig.

  Konklusjon.

  Hvis du allerede eier en E61 bør du stille deg selv to spørsmål før du eventuelt oppgraderer: Har jeg bruk for kamerafunksjonaliteten, og kan jeg leve med joysticken?

  Prisforskjellen på E61 og E61i er nemlig per i dag nesten 1600 kroner hvis du handler på de rette stedene, og hvis du tvinger oss opp mot en vegg og truer oss til å ta stilling vil vi ikke uten videre anbefale en oppgradering. Så store er nemlig ikke forskjellene.

  Er du derimot i markedet for en skikkelig e-post-terminal er dette både et bra og billig kjøp. Hvis vi klarer få Exchange-delen til å fungere som den skal blir fireren enda sterkere, selv om den litt langsomme reaksjonsevnen og kamerakvaliteten nok holder den unna femmeren inntil videre.