TEST: Medion PNA 470T

Proppet med finesser og en 4,3-tommer stor skjerm går Medion rett i strupen på TomTom og Garmins toppmodeller.

Nok en Medion-modell har vært i testbilen, og denne gangen er det PNA470 med 4,3-tommers skjerm og et hav av finesser som bør få de fleste til å sikle.

LES OGSÅ:

Same same, but different.

Utseendemessig fortsetter Medion i samme stilen som før, det vil si glinsende pianolakk som kler GPSen godt.

Da vi testet PNA500 i juni 2006 trakk vi blant annet for at skjermen reflekterte kraftig i sollys og at strømlader er ekstrautstyr. Det var lett å se at skjermen var blitt bedre, den er nemlig blitt meget lyssterk. En av våre testsjåfører mente utrolig nok at den ga for mye lys, og, ja, vi har selvsagt utstyrt ham med solbrillene til Ray Charles inntil han kommer på bedre tanker.

Dette liker vi.

Vi liker også skjermens størrelse. 4,3 tommer gjør at kartdataene kommer godt fram, og ikke minst at det blir langt lettere å treffe akkurat der du vil når du bruker pølseklypene på den trykkfølsomme skjermen.

Hovedinntrykket av menysystemet er også positivt. Jevnt over bruker du få tastetrykk på å få enheten til å gjøre det du vil: Det er enkelt å legge inn adresser, veksle mellom byer og lagre favoritter. I motsetning til på PNA500 gir også denne modellen deg alternativer når du for eksempel skriver inn gatenavn. Skal du til Ribstonveien behøver du bare å taste inn ”RI” for å få opp alle aktuelle gater. En klar forbedring, med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også når vi presser GPSen gjennom våre faste testruter klarer den brasene: Både kart- og stemme-anvisningene gjør som vi forventer, og den er også kjapp til å regne ut alternative ruter når vi kjører utenom den opprinnelige traséen.

Vi setter også pris på at enheten ikke maser på deg. I stedet for å be deg om å snu i det uendelige beregner den kort og godt ny rute – det er behagelig. Vi nevner også at kartdataene på vår testmodell virket godt oppdatert.

Vår testtur denne gangen gikk også gjennom Sverige og deler av Finland, og vi fikk derfor også prøvd TMC-funksjonen – det vil si at enheten varsler deg på forhånd om eventuelle trafikkuhell eller kø, for så å gi deg alternative ruter. Utrolig nok var det ikke kø under vår tur, men veiarbeidssoner ble tydelig varslet. Medion får et klart pluss i margen for at TMC-antennen følger gratis med i pakken.

Fete finesser.

Siden GPSen har blåtann kan du koble til mobilen og bruke den som en handsfree-enhet. Vi paret den enkelt mot vår Nokia N80 og handsfree-funksjonen fungerte godt i praksis, vel å merke når vi til slutt hadde lært oss å tolke menyene (mer om dette lenger ned).

Enheten kan også brukes som bildeviser og mp3-spiller, noe som fungerer greit nok. Høyttalerne gir for øvrig mye bedre lyd enn PNA500 og det er jo et pluss, men dessverre kommer heller ikke PNA 470T opp som en egen enhet i Windows.

Resultatet er at du enten må overføre direkte til minnekortet eller installere et Active Sync-program som følger med på DVD. Dette er litt for tungvint, spesielt når du skal snike til deg mp3-samlingen til kompisen din og har glemt DVDen hjemme.

GPSen har også turistinfo om utvalgte byer. I teorien er jo dette en super finesse, som for eksempel gir deg faktainformasjon om Grunerløkka og Grønland i Oslo, i tillegg til direkteguiding dit. Dessverre er det kun Oslo som ligger inne for Norge, så denne funksjonen vil kun appellere til bergensere og trøndere på norgesbesøk ...

Dette liker vi ikke.

Enkelte ganger er menyene litt mer knotete enn vi skulle ønske. For eksempel er det bare å trykke på mobil-ikonet for å komme til handsfree-funksjonen, men knappen for å komme tilbake igjen er nesten umulig å finne. Resultatet er at du kommer til å trykke på alle knappene på mobilsidene før du kommer deg ut, noe som er helt unødvendig når resten er så bra.

I tillegg klarte vi ikke å slå av den utrolig irriterende klikkelyden som kommer hver gang du trykker på enheten, ikke så viktig kanskje, men når du bruker 14 klikk på å komme deg ut av blåtannmenyen kommer du til å irritere deg like mye som oss.

Vi skulle også ønske at det var mulig endre stemme på enheten, en av våre testere (jada, det er han med brillene) valgte faktisk å høre på den svenske damestemmen i stedet.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

Til 4.000 kroner har vi ingen problemer med å anbefale denne GPSen. Den er godt utstyrt, har en god skjerm og er jevnt over enkel å bruke.

Det som hindrer sekseren er at Medion fortsatt har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet for å matche de beste modellene, men igjen – da må du regne med å betale mer. Valget er ditt.

Trykk her for å komme til samlesiden med ALLE GPS-testene!Trykk her for å komme til samlesiden med ALLE GPS-testene!