TEST: Logitech Wireless DJ

Her er fjernkontrollen som gir deg trådløs kontroll over musikken på datamaskinen din.

Du er kanskje en av dem som har all musikken din lagret på datamaskinen. I så fall er Logitech Wireless DJ til 1.500 kroner midt i blinken for deg. Systemet vil sende musikken trådløst fra PCen til stereoanlegget ditt, og du kan styre hele sulamitten fra sofakroken ved hjelp av en fjernkontroll med skjerm.

LES OGSÅ:

Ekstremt brukervennlig.

Logitech lar blåtann ta seg av den trådløse kommunikasjonen mellom sender og mottaker. Løsningen gjør oppsettet av systemet fantastisk enkelt. Men la oss forklare litt nærmere hvordan alt henger sammen:

Du plugger en USB-sender til datamaskinen og en mottaker med RCA-kontakter til stereoanlegget/forsterkeren/etc. Deretter installerer du den medfølgende programvaren på datamaskinen og systemet er klart til bruk. Ja, det er faktisk så enkelt og tar kanskje fem minutter (10 hvis du er treig).

Så snart dette er gjort vil fjernkontrollen svare bekreftende på at alt er i orden. Og vi er klare til å kjøre i gang.

StreamPoint.

Det er meningen at du skal styre systemet med fjernkontrollen, så du kan ikke bruke det medfølgende programmet til å kontrollere musikken. Du bestemmer hvilke mapper systemet skal hente musikk fra under installering, men dessverre er det ikke mulig å oppdatere disse mappene i etterkant. Dette gjør at ny musikk du skaffer deg må legges i den samme mappa. En litt unødvendig begrensning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Systemet er i stand til å synkronisere seg mot blant annet iTunes, Windows Mediaplayer og MusicMatch og henter spillelister du har laget herfra. Du legger til nettradiostasjoner ved å legge dem til som favoritter i for eksempel Mediaplayer.

Fjernkontrollen.

Det er fjernkontrollen som er selve tryllestaven i systemet. Via en skjerm har du oversikt over hva som spilles, volum og spillelister. Et iPod-lignende hjul lar deg manøvrere i menyene og bla gjennom alle låtene på datamaskinen din.

Etter noen timers bruk sitter vi igjen med blandede følelser. La oss ta det positive først: Fjernkontrollen ser og føles veldig bra ut med detaljer i svart pianolakk. Den ligger perfekt i hånda og fingrene har god tilgang til de forskjellige knappene.

Skjermen har ni linjer tilgjengelig. Lys skrift på blå bakgrunn ser ikke veldig moderne ut, men det duger. Du kan justere kontrasten på skjermen etter behov for å lette lesbarheten.

Vi er ikke hundre prosent fornøyde med skrollehjulet som har noen begrensninger. For det første skroller det tregt og for det andre henger det ikke alltid med. Når du skal bla deg gjennom hundrevis av album tar det altfor lang tid. Vi er vant til iPod og ergo litt bortskjemte på gode og funksjonelle skrollehjul...

Det burde vært mulig å justere volumet ved hjelp av skrollehjulet, men her må du trykke på pluss- og minus-knapper i stedet. Klikkelyden som kommer når du trykker ned knappene høres dessuten litt billig ut.

Vi skulle også gjerne hatt litt mer kontroll, som for eksempel noe så enkelt som muligheten til å fjerne en låt fra ei spilleliste. Det hadde også vært fint å kunne oppdatere musikkmappene via fjernkontrollen (hvis du har lagt til ny musikk), slik som vi kunne hos Sonos. Men nå er jo Sonos mye mye dyrere.

Pass på at du har tagget musikkfilene dine riktig, hvis ikke kommer det til å bli lettere kaotisk å bla gjennom artister og album. Systemet sliter forøvrig med enkelte tegn som ö.

Lyden normaliseres i lufta?

Et av problemene vi møtte på var at lyden som ankom stereoanlegget fra sin ferd gjennom lufta hadde lavt volum. Dette gjorde at vi måtte sette volumet veldig høyt på stereoanlegget, noe som ble en ubehagelig opplevelse for ørene når vi skulle ha lyd fra en annen kilde.

PC-kontroll-modus.

En funksjon vi satt stor pris på var muligheten til å sende all lyd på PCen direkte til stereoanlegget. På denne måten omgår du restriksjonene i filtypene som systemet er i stand til å spille av. Ulempen er at fjernkontrollen ikke tilbyr de samme mulighetene i denne modusen.

Konklusjon.

Vi digger følelsen det gir å ha full oversikt over all PC-musikken vår fra sofakroken. Selv om fjernkontrollen ikke er funksjonsmessig perfekt gjør den jobben sin. Men designmessig er det tydelig at Logitech har lært mye av hvordan ting skal lages av Harmony-fjernkontrollene sine.

Dj-knappene gjør at du kan sende fjernkontrollen på rundgang på vorspiel, og la gjestene lage sine egne spillelister.

Datamaskinen din må stå på for at systemet skal fungere. Hos for eksempel Squeezebox er ikke dette alltid nødvendig fordi løsningen benytter av seg av det trådløse nettet i huset ditt, slik at du kan lytte til nettradio selv om PCen er av.

En av de store fordelene med Logitechs løsning, er at den er så billig at alle får råd til å slippe løs musikken på datamaskinen sin. Veldig bra er det også at systemet spiller alt som er, selv rettighetsbeskyttet musikk. Dette er ikke en selvfølge i 2006!

Du kan kjøpe flere mottakere og plassere rundt omkring i huset. Men du kan bare spille musikk i ett rom av gangen.

Vi koblet opp systemet i en liten leilighet og fikk derfor dessverre ikke testet den trådløse rekkevidden. Men fjernkontrollen fungerte fint gjennom både vegger og dører.

I følge Logitech vil batteriet på fjernkontrollen holde rundt ei uke ved normal bruk, men bare du passer på å plassere den i dockingstasjonen hver kveld vil ikke dette være noe problem.

Det er fortsatt endel som mangler før et slikt musikksystem kan sies å være perfekt, men Logitech er på god vei.