TEST: Logitech MX Revolution

Logitech lover en muserevolusjon med MX Revolution. Det har de forsåvidt rett i - men har vi bruk for den?

En skal være forsiktig med å ta ordet revolusjon i sin munn i disse dager. Før en vet ordet av det er en lagt i bakken i sikkerhetskontrollen på flyplassen, mens en bruker resten av dagen på å forklare "nei, nei, nei - det var denne musa jeg snakket om!".

LES OGSÅ:

Viva la revolution?

Logitech har lenge ledet an museutviklingen, og ikke minst spillmiljøet har satt pris på millimeterpresisjonen som moderne laserteknologi kan tilby. Med MX Revolution har de laget det de selv mener er verdens mest avanserte mus, en modig påstand i et oversvømt musemarked.

Men de er inne på noe.

Superscrolling.

Det som først og fremst skiller MX Revolution fra konkurrentene, er det mekanisk-elektroniske MicroGear-scrollhjulet på toppen av musa. Scrollhjulet som sådan har som kjent eksistert siden litt før tidenes morgen, men Logitech har lagt sin egen spinn på fenomenet.

Hjulet kan nemlig veksle mellom trinnløs ("fri rulling") og trinnvis ("fra klikk-til-klikk") navigering. Det kan enten skje gjennom et manuelt trykk på hjulet, eller, og det er her det blir virkelig avansert, ved hjelp av ulike parameter og betingelser i Logitechs kontrollpanel.

Med og uten trinn.

En kan for eksempel definere at hjulet skal veksle fra trinnvis til trinnløs idet det når en viss hastighet. Dermed kan du enkelt skifte fra nøyaktig til rask scrolling ved å spinne hjulet så og så hurtig. Som tilfellet har vært før med Logitechs mer avanserte musepark, kan en også lage detaljerte kontroll-konfigurasjoner for hvert enkelt program en har liggende på maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en fascinerende opplevelse de første gangene en merker det lille klikket fra svitsjen idet hastigheten reduseres og en går fra trinnløs til trinnvis i løpet av et millisekund. Denne vekslingen fungerte stort sett utmerket, selv om vi av og til opplevde at musa umotivert gikk fra trinnvis til trinnløs, og tilbake igjen, for eksempel ved scrolling i Internet Explorer. Det antar vi er en programvarefeil, og de kan som kjent rettes opp.

Men er det nyttig?

Det er ikke nødvendig å definere en revolusjon i forhold til nytteverdi, men etter å ha brukt MX Revolution i et par uker er vi fortsatt litt usikker på hvor nyttig det nye scrollhjulet faktisk er. Det er fortsatt slik at Page Up og Page Down flytter deg gjennom et Word-dokumenter eller en lang nettside i helt grei hastighet, og selv om Logitechs avansert scrollhjul utvilsomt gjør det samme med en hastighet som ville fått en politiradar til å blinke illrødt, er det likevel fristende å spør hva så?

For hvor mange har du egentlig behov for å konstant hoppe fra side 4 til side 76 til side 45 med den fleksibiliteten og farten som MX Revolution tross alt tilbyr?

Vi klarte heller ikke få den samme kjappe scrollingen i Internet Explorer som vi gjorde i Microsoft Word, til tross for at innstillingene var mer eller mindre identiske for begge programmene. Et rent tekstdokument er riktignok enklere å rase gjennom en nettside med bilder, flash, tekst og annonser, men det hadde likevel vært fint med likestilling.

Konklusjon.

Når alt det er sagt: Det er ikke tvil om at dette er den ypperste musen på markedet. Du kan virkelig slå deg løs med å spesialtilpasse musa til alle dine behov, og med dokumentveksleren kan du raskt og enkelt navigere mellom alle de åpne vinduene dine. Ergonomien er dessuten upåklagelig, og batterikapasiteten er strålende. Du får naturligvis også den samme sylskarpe presisjonen som en forventer fra en lasermus.

Likevel, den koster altså nesten 900 kroner. Det finnes flere mus på markedet som gjør mye av det MX Revolution gjør, med unntak av det avanserte scrollhjulet. Hvis dette er det noe du virkelig savner, og hvis for eksempel dagens dokumentnavigering gjør at du mister hår i rein fortvilelse, skal du bruke de ekstra hundrelappene denne koster.

Vi tror bare ikke at det gjelder så veldig mange av dere der ute.