TEST: JVC LT-37M70BU vs Mirai DTL-642E500

En 37" HD-klar JVC, og en billig 1080-linjers TV fra Mirai. Forsvarer JVCen prisen?

Med sine 42-tommer er DTL-642E500 Mirais største LCD TV hittil, og med 1920/1080p har den også en oppløsning som gir landets TV-nerder våte drømmer. Med en veiledende pris på 13.400 kroner er Mirai-modellen også en prisvinner.

LES OGSÅ:

JVC-TV befinner seg i et helt annet priskaliber (fra 17.000 til 19.000), noe som selvsagt betyr at vi stiller større krav til JVCen. Spørsmålet vårt er enkelt: Forsvarer den prisforskjellen?

Førsteinntrykk og fakta.

Med prisen i bakhodet er det ikke rart at JVCen både ser og føles mer eksklusiv ut enn Miraien. Ser du bort fra oss bortskjemte test-journalister vil likevel Mirai-TVen gjøre seg bra i stua, selve utseendet på TVen minner faktisk om Sonys Bravia-TVer og til prisen lever vi godt med at det er brukt mye plastikk i rammen.


 JVCMirai
Oppløsning1366/7681920/1080
Kontrast 1050:11200:1
Lysstyrke
(cd/m2)
550500:1

På papiret er det stort sett bare paneloppløsningen som er annerledes, men som vanlig viste det seg å være stor forskjell på teori og praksis, og vi kommer nærmere inn på dette underveis.

Kvalitet vanlige TV-sendinger.

Der JVC-modellen klinker til med flotte og naturlige farger, ser vi tydelig at den høyoppløste Miraien sliter med TV-signalene.
Det største problemet er TV-bildet virker blast. Nær sagt uansett hva vi justerer i bildemenyen så er bildet så lyst at mørke partier lider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der brunetter ser flotte og mystiske ut på JVC-skjermen, ser de altså vinterbleke og fargeløse ut på Mirai-TVen. Mirai oppgir selv at kontrastnivået er på 1200:1, i og for seg ikke så verst på en så stor LCD-TV, problemet er at det ikke oppleves slik i praksis.
Sortnivået er altså langt under pari - og dette gjelder altså selv om vi tar hensyn til prisnivået.

Også når det gjelder ansiktsfarger trekker JVCen det lengste strået. På Miraien får vi nemlig ansiktsfarger som gir selv oss blekansikter et rosa skjær. Det skal nevnes at vi klarte å få ansiktsfargene bedre etter en drøy innstillingsøkt i bildemenyen, men helt bra ble det altså ikke, og dette gir naturlig nok trekk.

Begge TVene gjør imidlertid en god jobb når det gjelder hakking i bildet, rulletekst glir altså jevnt og greit. Vi gir også Miraien pluss for at den har mindre støy i bildet enn Sonys U-modell, som prismessig er en opplagt konkurrent.

Oppsummert TV-bilder: JVC 8 av 10 vs Mirai 4 av 10.

Kvalitet på DVD.

Med begge TVene koblet til vår DVD-spiller oppskalerte vi bildet til både 720p og 1080i for å få fram forskjellene.

Begge TVene takler lyse scener bra, selv om det ikke er til å komme i fra at JVCen har langt mer smell i fargene og større dybde i bildet. De samme naturscenene i King King blir dessverre livløse på Mirai-modellen.

Også JVC-modellens bildehandling gjør en bedre jobb, for til tross et meget detaljert bilde er det her langt mindre støy eller korn i detaljene.

Nok en gang får vi bevist at Mirai-TVens store svakhet er sortnivået. Det blir mer grått enn sort, og når man slå av alt lys i stua for å framtvinge et noenlunde akseptabelt sortnivå må det trekkes også her.

Oppsummert DVD: JVC 8 av 10 vs Mirai 5 av 10.

Kvalitet på HD-signaler.

Siden vår HDTV-tuner fra Canal Digital er like ustabil som de norske landslagsprestasjonene tok vi fram HD DVD-spilleren til Microsoft for å sammenligne bildekvaliteten.
Problemet er at Mirai-TVen ikke har komponent-inngang. Dette er naturlig nok et stort minus siden du ikke får Xbox360 (og dens HD DVD-spiller) uten å kjøpe ekstrautstyr som en komponent-til-VGA-adapter. En slik adapter burde definitivt ha fulgt med i pakken.

Men så var det bildekvaliteten igjen da, og her fikk vi vi endelig sett Mirai-TVen fra sin beste side. Vi koblet til dinside datas beist av en HTPC, og kjørte 720p og 1080p-signaler rett inn i TVene via HDMI-inngangene.

Konklusjonen på dette punktet er enkel: Forskjellene mellom de to TVene ble her langt mindre, og selv om JVCen også her trekker det lengste strået gjør også Miraien en god jobb etter at vi har justert en del i bildemenyen.

Oppsummert HD-signal: JVC 9 av 10 vs Mirai 7 av 10.

Konklusjon.

Til tross for prisen kan vi dessverre ikke anbefale Mirai-TVen med mindre du bare bruker TVen til HD-kilder, og det er spesielt to store minuser som gjør at vi ikke ville ha kjøpt den:

Sortnivået er alt for dårlig sammenlignet med nær sagt de fleste andre TVer på markedet - og det gjelder også Sonys billige U-modell og Tatungs 1080p modell.

Denne svakheten forsterkes ytterligere når Miraien ikke lar deg lagre ulike innstillinger på de ulike inngangene. Her må du altså stille inn bildet på nytt hver eneste gang du veksler mellom TV-bilder, DVD- og HD-signaler, og slik bør det ikke være i 2007.

JVC-TVen er såpass mye dyrere enn Mirai-TVen at det ikke er noen overraskelse at den er bedre på alle punkter. Det er kort og godt en god TV som vi likte godt.

Akilleshælen til JVCen er imidlertid prisen. Den koster nemlig så mye at den konkurrerer direkte med blant annet M71 fra Samsung, og per i dag rangerer vi fortsatt Samsungen som et bedre kjøp.

Klikk her for å se ALLE TV-testene!