Foto: Apple
Foto: AppleVis mer

TEST: iPod Shuffle

Ikke alle har behov for skjerm på MP3-spilleren sin, og da er iPod Shuffle et flott alternativ.

Apple lanserte en oppdatert versjon av iPod Shuffle før jul i fjor, og nå er den også tilgjengelig i flere spreke farger. Mange rister sikkert oppgitt på hodet når de hører at spilleren mangler skjerm, men det er i så fall før de har sett den i levende live.

LES OGSÅ:

For dette er en av de minste og flotteste MP3-spillerne som finnes der ute. Med et utseende som en avsaget nano og en vekt på 16 gram er den umiddelbare reaksjonen til samtlige som ser spilleren for første gang: "Oi, så liten og søt den er".

Shuffle er på størrelse med et overvektig frimerke og har et klips på baksiden som lar deg feste den til buksa, slipset, genseren, øret - med andre ord: Der du skulle føle for det.

Kapasiteten er én gigabyte, noe som holder til et knippe av favorittplatene dine, men ikke flere enn at du klarer å holde en viss oversikt over musikken som ligger på spilleren. Dette er en fordel siden du ikke har noen skjerm å forholde deg til.

Designmessig finner vi absolutt ingenting å sette fingeren på. Shuffle oser kvalitet tvers gjennom. Etter ei uke i veska har den heller ikke fått en eneste ripe eller skjønnhetsflekk.

Brukervennlig og elegant.

I stedet for Apples tradisjonelle skrollhjul er Shuffle utstyrt med et knappehjul som lar deg kontrollere musikken. Et blinkende lys på over- og undersiden indikerer batteristatus og gir deg tilbakemelding dersom spilleren har feil eller er tom for musikk. På undersiden finner du en knapp som lar deg veksle mellom shuffle-modus (tilfeldig avspilling) og avspilling av låtene i den rekkefølgen de er lagret på spilleren. Her finner du også en av-knapp.

Du kan velge å synkronisere spilleren mot Apples eget musikkbibliotekprogram iTunes, men et fint alternativ er MediaMonkey som kan lastes ned her.

Når Shuffle er tom for batteri må den naturlig nok lades, og det gjør du ved å plassere den i en medfølgende dockingstasjonen som kobles til datamaskinen via USB. Du er avhengig av denne kabelen for å lade spilleren siden Apple bruker sitt eget grensesnitt.

Batteritiden er oppgitt til 12 timer, noe som ser ut til å stemme veldig bra. Etter en liten opplading av spilleren kunne vi kose oss med musikk flere arbeidsdager i etterkant.

Lydkvalitet.

Størrelsen gjør derimot ikke Shuffle lavmælt, og den presser ut imponerende kraftig lyd. De medfølgende øreproppene er ikke av beste kvalitet, så vi vil anbefale deg å investere i et par skikkelige hodetelefoner.

Vi testet med et eksemplar av Koss Porta Pro og hadde lite å utsette på lyden, men vi savnet av og til muligheten for å kunne justere lydbildet. Dette er dog noe av prisen man må betale for en MP3-spiller uten skjerm.

Konklusjon.

Shuffle er den perfekte kamerat når du er ute og trimmer, lufter bikkja, eller står på snowboard. Fraværet av skjerm kan være kroken på døra for mange, men Shuffle henvender seg til en målgruppe hvis bruksmønster ikke er avhengig av skjerm. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det av og til var frustrerende å måtte bla gjennom en titalls låter før vi fant sangen vi lette etter. Av og til man jo bare høre en bestemt sang.

Vi hadde foretrukket om vi kunne dra filer til og fra spilleren når vi kobler den til PCen eller Macen. Det hadde gjort det enklere å overføre musikk, men Apple er ikke så glad i slike løsninger.

Utover det er dette en flott musikkspiller med god lyd og et lekkert design. Apple skal også ha skryt for klipset på baksiden som lar deg feste spilleren hvor som helst.

Shuffle har en prislapp på 700 kroner og kommer i fargene grønn, rosa, blå, oransje og hvit.