TEST: HTC S710

Dette er den første mobilen i Norge med Microsofts nye mobile operativsystem, her er dommen.

HTC har i flere år levert avanserte PDA-telefoner som virker mer eller mindre sømløst mot Windows, så er du på jakt etter en Windows-optimalisert mobil har du altså kommet til rett sted.

LES OGSÅ:

Perfekt for Bill Gates-fansen.

Fordelene med en slik telefon er mange. Du slipper kryptiske drivere og halvferdig programvare for å få telefonen til å kommunisere mot din PC - og ikke minst mot Outlook og de andre Office-programmene. Du kan imidlertid ikke opprette Word, Excel- eller Powerpoint-dokumenter, bare jobbe med de du har laget selv på PCen eller mottatt fra andre.

Utvalget av tredjeparts programvare er enormt .- det er nesten ikke grenser for hva du kan få en Windows-telefon til å gjøre (selv om IR-porten dessverre er vekk, slik at du ikke lenger kan bruke den som universalfjernkontroll). Og sist, men ikke minst har du i utgangspunktet full synkronisering mot jobbens Exchange-server.

Bedre Exchange-støtte.

Det er på dette siste punktet at de viktigste forbedringene i versjon 6 ligger. Den nye versjonen har fått mye bedre selektiv synkronisering, slik at du slipper å bruke dyrebar mobiltid på å oppdatere en masse data du strengt tatt ikke trenger. I tillegg har 6-versjonen en søkefunksjon som gir deg nesten like bra tilgang på mail-historikken din som om du satt på kontoret med PCen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MEN: De fleste av de nye funksjonene krever imidlertid at IT-avdelingen din har oppgradert til Exchange Server 2007, noe de færreste bedrifter har (2007-versjonen er ikke helt anbefalt av konsulentene ennå). Selv hadde klarte vi med respekt å melde ikke å synkronisere noe som helst mot vår Exchange-server, som er versjon 2003.

Synk på autopilot.

Vi måtte derfor nøye oss med å synkronisere mot egen PC. Dette gikk dessverre heller ikke helt smertefritt. Windows Vista gjenkjente ikke telefonen (den er jo veldig ny..), og insisterte på å bruke en generisk driver som viste seg å ikke fungere. Vi måtte inn med HTCs programvare-CD.

Når forbindelsen mellom telefonen og Vista vel var etablert, startet synkroniseringen umiddelbart. Problemet var bare at siden S710 forsøksvis var satt opp til å synkronisere rett mot serveren, hoppet Vista like godt over hele Outlook og startet synkronisering mot Windows Media Player i stedet.

Til alt overmål skjønte ikke programvaren at den skulle legge de store mediefilene på det 1 GB store Micro SD-kortet vi hadde satt inn før testen. I stedet fylte den opp det beskjedne internminnet med filmer og musikk.

Bra Explorer.

Alt dette lot seg imidlertid enkelt fikse med noen håndgrep. Men siden det er en stund siden vi har klødd oss slik i hodet under utpakkingen og installeringen av en mobiltelefon (og vi har pakket opp mange...), var det en liten nedtur likevel.

Det er likevel nok å fryde seg over i det nye operativsystemet. Internet Explorer har blitt betydelig bedre, og fungerer nå faktisk til lesing av vanlige nettsider så lenge du bruker horisontal skjerm. Siden du fint kan lese e-posten og kalenderen din i Exchange via Web, gjør det kanskje ikke så mye at det er trøblete å synkronisere.

OBS! Det anbefales ikke å installere Opera Mini for Windows Mobile. Det endte med full stillstand, der fjerning av batteriet var eneste utvei.

Adresselisten er veldig intuitiv. Når du venner deg til det nye søket som på grunnlag av bokstavkombinasjonene du skriver inn «skjønner» hvem du skal ha tak i (en slags T9 for søk), går det som en lek å ringe opp kolleger og venner fra en liste på flere hundre kontakter.

Kalenderen har også fått et kraftig løft, både utseende- og funksjonsmessig. Og kameraet er en fryd og bruke. Å sende bilder og video pr. mail eller MMS går også som en lek, om enn noe tregt.

For denne telefonen har overraskende nok ikke 3G, så du er med andre ord henvist til å bruke GPRS, EDGE. Telefonen har heller ikke HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Dermed har ikke telefonen mobilt bredbånd som bl.a. N95, og i 2007-sammenheng oppleves dette som å være henvist til å være «fotgjenger».

Utseende.

Designet er derimot svært bra. Telefonen er lekker (selv om den ikke kvalifiserer til uttrykket griselekker), og vekker berettiget oppsikt rundt kafébordet. Knappene både på det uttrekkbare QWERTY-tastaturet og på telefonens framside er gode og presise å bruke, selv om vi har sett det enda bedre. De to knappene som styrer hovedfunksjoner som menyer og bekreftelser er derimot i minste laget for de av oss som har en bestefar som var grovsmed...

Det todelte chassiset ble dessverre ganske «slarkete» etter kort tids bruk, noe som ikke lover helt godt for intensiv bruk over lengre tid.

Skjermen er derimot veldig bra. Vi kan ikke huske å ha sett en klarere, mer lyssterk og kontrastrik mobilskjerm noen gang. Bilder og video gjengis med bravur, og det går faktisk an å se en hel film krympet til wmv-formatet.

Det spørs likevel om det er praktisk mulig på tur, om du da ikke sitter på hotellet. For selv om batterikapasiteten er bedre enn på N95, er den ikke all verden. Til vanlig mobilbruk er S710 ikke dårligere enn konkurrentene. Men når du begynner å spille musikk og film går måleren raskt nedover. Det anbefales med andre ord å ta med laderen over alt.

Med musikk varer imidlertid showet lengre, selv om lyden i de medfølgende hodetelefonene ikke er stort å glede seg over. Du kan dessverre ikke bruke andre hodetelefoner, siden denne har mini-USB-plugg.

På tross av to tastaturmuligheter savner vi trykkfølsom skjerm- rett og slett fordi menyene, undermenyene og ikonene er så mange og de to «musknappene» er så små. Men det er jo en sjeldenhet i telefoner i denne størrelsesklassen.

Konklusjon.

HTC S710 er et greit produkt med et operativsystem som selv i sin sjette utgave fremdeles må betegnes som «lovende».

Dessverre skjemmes pakken av for mange uferdige og lite gjennomtenkte funksjoner. Mye av dette må tilskrives Microsoft, som denne gangen ligger litt i forkant av kundene sine.

Samtidig er det nesten uforståelig at HTC velger å lansere et produkt uten 3G nå som store deler av verden har dekning det knapt finnes noen avanserte telefoner uten. At det er støtte for trådløst nett (WiFi) oppveier ikke helt.

Det er mange gode grunner til å velge en Windows-telefon. Men interesserte bør kanskje vente til det dukker opp flere modeller, fortrinnsvis med 3G. Og godsnakke med IT-avdelingen sin i god tid før kjøpet...

Pris: Fra 2590 med binding til Telenor, Tele2, DJuice eller NetCom. Fra 3569 (CDON.com) til 4430 uten abonnement.

Her er hovedsiden med ALLE mobiltestene!

Mobil-testene er et samarbeid mellom nettstedene dinside.no, ITavisen og dingz.no.