TEST: Hitachis DZ-HS303E

Hitachis DV-kamera ser rådyrt ut og gir deg finesser ingen av konkurrentene er i nærheten av. Kan du ønske mer?

Med dette hybrid-videokameraet fra Hitachi kan du ta opp bryllupet på harddisken, redigere filmen under middagen og gi den brente DVDen i bryllupspresang under kaffen.

LES OGSÅ:

Grunnen til at dette er mulig er at kameraet både har harddisk og dvd-opptaker, en kombinasjon Hitachi påstår de er alene om i dag.

Hva er vitsen?

Hovedpoenget er selvsagt at du kan utnytte de to ulike teknologiens fordeler, samtidig som du slipper unna ulempene.

Opptakstiden er ett godt eksempel: For hadde du bare hatt en DVD-opptaker ville du i Fine-modus bare hatt 30 minutters opptakstid, mens harddisken gir deg plass til hele 3 timer med opptak.

I tillegg gjør altså DVD-brenneren det superenkelt å dele filmopplevelsene dine med familie og venner.

Vi noterer også at DVD-brenneren lar deg bruke omtrent alle tilgjengelige formater (riktignok i 8 cm-klassen), det vil si DVD-Ram, DVD-RW, DVD+RW, DVD+R. Det eneste Hitachien ikke liker er dual-layer-plater, så her bør det altså ikke være vanskelig å ta opp i et format som naboens DVD-spiller takler.

Hitachi får altså fine plusspoeng i margen for hybridtankegangen sin.

Hvor mye har du plass til?

Harddisken på Hitachien er på 8 GB, noe som kanskje ikke høres så mye ut, men strengt tatt holder det i massevis til å skremme vannet av alle du kjenner. Du får nemlig 110 minutter i aller beste kvalitet (XTRA), 180 minutter i Fine og 360 minutter i Standard. Og tro oss, det er mange opptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Superkjapp.

Noe du kommer til å like med denne Hitachien er at den er så kjapp ut av startblokken. Fra du slår på kameraet til du kan begynne å spille inn på harddisken tar det kun fire sekunder. Det er i seg selv meget bra, og ved små pauser i innspillingen kan du i stedet bruke «sleep»-tasten, som gjør at kameraet er klart til opptak på ganske nøyaktig ett sekund. Det gjør det langt enklere å få med seg det avgjørende øyeblikket du ellers ville mistet.

Vi må også skryte av den elektroniske bildestabilisatoren. Vår profesjonelle husfotograf mente blant annet at Hitachien gjorde en langt bedre jobb på dette punktet enn JVCs Everio-modell.

LCD-skjermen er forøvrig på 2,7 tommer og kan roteres 180 grader. Den er likevel ikke trykkfølsom som hos mange av konkurrentene, og skal du inn i undermenyene må du aktivere knappene som ligger på innsiden av selve skjermen. Dette fungerer for så vidt greit når du har blitt vant til det, men det er litt knotete og oppleves derfor ikke som helt optimalt.

Redigering og overføring til PC.

Hitachien deler automatisk inn ethvert opptak i egne sekvenser på harddisken, så i motsetning til på DV-film trenger du aldri å bekymre deg for om du tar over et gammelt opptak. Her ligger med andre ord videoen fra bryllupsseremonien trygt, og det er ingen fare for at den uforvarende blir erstattet av opptakene fra bryllupsnatta.

Overføring av film fra harddisken til PCen går for øvrig kjapt via USB 2.0, og det medfølgende videoredigeringsprogrammet fungerte helt OK under vår lille testperiode.

Skal du ta opp direkte på DVD-plate bør du imidlertid være klar over at redigeringsalternativene her vil variere ganske kraftig avhengig av hvilket DVD-format du har valgt. Etter vår oppfatning er likevel ikke dette noe stort minus, ettersom du kan gjøre alt på harddisken (eller på PCen) før du brenner det på DVD-platen - som du kan bruke der du er.

Bildekvalitet og batteritid.

Hitachi-kameraet har minnekort-inngang for SD-kort, og det er altså her digitalbildene lagres. Også her gjør Hitachien en god jobb, og bildene oppleves som hakket bedre enn på JVCs Everio-modell, noe som blir spesielt synlig under dårlige lysforhold.

Kameraet har ellers en velfunksjonerende 10X optisk zoom. I tillegg skryter Hitachi av en digital-zoom på 40X og 500X. Som på alle andre digitalkameraer er vi ikke så begeistret for den digitale zoomen, da det blir alt for mye støy i bildet. Dette oppleves derfor strengt tatt mer som en salgsgimmick enn en reell fordel, og vi fikk klart best resultater ved å slå av den av.

Hitachi oppgir cirka 115 minutters batteritid ved bruk av LCD-skjermen, men i praksis varer ikke batteriet mer enn rundt halvparten ved vanlig bruk.

Konklusjon.

Vi tror at Hitachi har en potensiell storselger her. For det første ser kameraet langt mer eksklusivt ut enn det egentlig er, og i tillegg er kombinasjonen av både harddisk og DVD både stilig og nyttig.

Den største utfordringen for Hitachi er at HDV-kameraene med harddisk ligger rett rundt hjørnet. Når vi koblet videokameraet til vår 37-tommers LCD-TV manglet nemlig bildekvaliteten det lille ekstra alle med flatTV drømmer om.

Trøsten får være at Hitachi-kameraet vil ligge langt under HD-kameraene i pris - og for de fleste av oss lønnsslaver er nok det et langt viktigere poeng enn vi liker å innrømme.