TEST: Hitachi PJ-TX300

Labert sortnivå og viftebråk kan gi selv steinansikter grå hår. Det slipper du med Hitachis nye.

Projektor er glitrende moro dersom du a) vil ha større bilde enn naboen, og b) har et mørkt rom tilgjengelig.

LES OGSÅ:

Størrelse.

Med en projektor på plass kan du endelig slutte å irritere deg over naboens plasma på 50-tommer. Så lenge du har plass i kjellerstua kan du nemlig lage din egen kino på rundt 300-tommer. Og ja folkens, det er så stort at du antagelig vil psyke ut naboen for lange tider framover. Herlig ikke sant?

Mørkt rom og sortnivå.

Vi mener fortsatt at en vellykket projektor-kveld forutsetter et mørkt rom. Blir det for mye dagslys i stua vil nemlig bildet bli blasst og utvasket. Dette er imidlertid en kjensgjerning som gjelder alle projektorer og gir naturlig nok ikke trekk her.

Hitachi skryter av 10.000:1 i kontrast, og med forbeholdet tatt i setningen over er det bare å si at sortnivået på denne modellen er bra. Vi vil faktisk si meget bra prisklassen tatt i betraktning og ikke minst sammenlignet med konkurrentene.

Det gode sortnivået har imidlertid sin pris, for målt opp mot de beste flatTVene er det tydelig at du mister litt detaljer i de mørkeste partiene. For eksempel vil detaljer i håret lett viskes litt ut i de mørkeste sekvensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette blir spesielt tydelig om du aktiverer de to BLACK-innstillingene via fjernkontrollen på Hitachien. Vår erfaring er at den gir et mørkere bilde, men at den samtidig sluker detaljene og skarpheten. Etter vår oppfatning bør du derfor skru denne funksjonen helt av.

Minimalt med hakking og god på PC.

I løpet av testperioden koblet vil til DVD-spiller og PC via HDMI-inngangen samt Xbox360 via komponentinngangen, og det er bare å si at vi likte projektor-bildet til Hitachien meget godt.

Sammenligner vi projektor-bildet med de beste flatTVene på markedet er det imidlertid enkelt å finne forskjeller.

Projektorbildet er for eksempel ikke like skarpt som på en god LCD-TV, og klarer heller ikke å gjengi den enorme dybden i bildet du finner på de aller beste plasma-TVene. Til gjengjeld er projektoren bedre enn de fleste flatTVer når det gjelder graderinger i bildet, og sammenlignet med billige flatTVer slipper du også unna hakking i bildet ved store panoreringer i bildet.

Projektoren er altså HD-klar (720p) og gjorde også en meget god figur på våre HD-klipp som ble vist fra PCen. Som du ser av videoen og bildespesialen til venstre går det også fint å drive sofasurfing med Hitachien. Her kan du altså sitte komfortabelt i sofaen 5 meter unna lerretet og både skrive i word eller surfe på nettet - genialt. Og så har vi ikke glemt det viktigste: Bildet er stort som f, og gir en enorm kinofølelse.

Stille som mus & kjempeenkel.

Vi har ofte irritert oss litt over projektorer som har bråkt like mye som et airconditionanlegg fra 70-tallet på full guffe, og er du like støyømfintelig som oss har vi en god nyhet:

Denne projektoren bråker nesten ikke i det hele tatt, og vil i bruk oppleves som praktisk talt lydløs.

Et annet stort pluss for Hitachien er at den er så enkel i bruk. Du har to menyer tilgjengelig, en enkel og en avansert. Den avanserte vil du bruke når du stiller inn projektoren for første gang, men i det daglige holder den enkle menyen i lange baner.

Som vanlig på projektorer ser fjernkontrollen billig ut, men den virker heldigvis godt. Vi liker også at den har mange gode hurtigtaster og som du ser av videoen øverst til venstre har den også bakgrunnsbelysning. BRA!

Konklusjon.

Denne projektoren er ikke bare HD-klar, den gir også gode bilder som passer perfekt for høstkvelder som inkluderer flere popcornposer og hele kompisgjengen.

Prisen er også et pluss, den veiledende prisen er rett i underkant av 15.000 kroner, men vi har sett den nede i 12.500 kroner - noe som er meget bra. Er målet ditt filmkvelder i storformat og du har tilgang til en kjellerstue eller at annet mørkt rom: Løp og kjøp.